OZNANILA na 23. nedeljo med letom, 5. 9. 2021

JEZUS POMAGA BOLNIKOM

Tisti čas je odšel Jezus iz pokrajine Tira
in prišel skozi Sidon h Galilejskemu morju sredi pokrajine Deseteromestja.
Pa mu pripeljejo gluhega in nemega
in ga prosijo, da bi položil roko nanj.
Vzel ga je od množice vstran,
mu vtaknil prste v njegova ušesa
in se mu s slino dotaknil jezika;
in pogledal je v nebo, zavzdihnil in mu rekel:
»Efeta!« to je: »Odpri se!«
In kar odprla so se mu ušesa
in razvezala se je vez njegovega jezika
in je govoril prav.
Naročil jim je, naj tega ne pravijo nikomur;
pa bolj ko jim je naročal, bolj so razglašali.
In na vso moč so strmeli, govoreč:
»Vse je prav storil:
gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.«
(Mr 7,31-37)

Pomenljivost ozdravitve gluhonemega človeka dojamemo, ko se spomnimo preroških napovedi Gospodovega prihoda, da bodo gluhi slišali in nemi govorili.
Ob pričujočem evangeljskem odlomku pa se zdi, kot da očividci izgubijo sluh, saj kljub Jezusovemu naročilu o molčanju, razglašajo kaj se je zgodilo.
Zgodilo pa se je, da je Jezus med nami, tega se veselimo!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 19.00 prepeva VOKALNI ANSAMBEL ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

Popoldne ob 15. uri je na Brezjah MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE v frančiškanskem redu. Konec avgusta je br. Domen Iljaš začel noviciat, konec septembra pa bosta dva kandidata (Andraž in Filip) začela postulat.

V torek, 7. 9., bo ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V sredo, 8. 9., na praznik ROJSTVA DEVICE MARIJE (mali šmaren) bo pri nas nedeljski red sv. maš. Vabljeni!

Prihodnjo nedeljo, 12. 9., bo popoldne ob 16. uri srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

KATEHEZA
Z rednimi veroučnimi srečanji začnemo v ponedeljek, 13. 9. 2021. Poglej nov urnik >>>

DUHOVNI POKLICI
V soboto, 11. 9., bo potekal že tradicionalni Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice, ter svetost in stanovitnost vseh poklicanih, ki bo potekal pod geslom »Pripadaj, išči in se odloči«.
Za našo dekanijo bo potekal v mariborski stolnici, z začetkom ob 9. uri.

VEČER ZA MLADE
V soboto, 11. 9., bo v Mariboru potekal Večer za mlade v sklopu romanja križa SDM po dekanijah.
Ob 19.00 bo sv. maša v stolnici, po njej pa bo sledil molitveno glasbeni večer pred stolnico z glasbeno skupino Abend.

STIČNA MLADIH
V soboto, 18. 9., bo potekalo že 40. srečanje mladih v Stični. Srečanje je namenjeno srednješolcem in študentom, lahko se udeležijo tudi devetošolci, ki so že bili pri birmi.
Srečanje bo potekalo od 10h do 21.30 ure. Iz Maribora bo organiziran poseben avtobus, ki odrine ob 7. uri in se vrne ob polnoči. Prispevek za udeležbo in prevoz znaša skupaj 20€. Izpolnjevati je treba PCT pogoje.
Prijave prek spleta: https://dekanija-maribor.rkc.si/sticna

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec september in oktober. Prek spleta: www.bazilika.info/mase

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Ob nedeljah je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vsa bogoslužja prek naše spletne strani.

Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izpolnjujejo pogoj PCT. Enako je pogoj PCT predpisan za vse veroučence in udeležence, razen za otroke do 12. leta starosti. Otroci in ostali udeleženci po 12. letu starosti morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
1. septembra 2021

Dela postave in beseda vere
Apostol Galačanom zastavi vprašanja, da bi tako pretresel njihovo vest – zato je tako močan. Gre za retorična vprašanja, saj Galačani zelo dobro vedo, da je njihova vera v Kristusa sad milosti, ki so jo prejeli po oznanjevanju evangelija. Pripelje jih na začetek njihove krščanske poklicanosti. Beseda, ki so jo slišali pri Pavlu, je bila osredotočena na Božjo ljubezen, ki se je v polnosti izrazila z Jezusovo smrtjo in vstajenjem. Pavel ne bi mogel najti bolj prepričljivega izraza od tistega, ki jim ga je med svojim pridiganjem najverjetneje večkrat ponovil: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni. Kolikor pa zdaj živim v mesu, živim v veri v Božjega Sina, ki me je vzljubil in daroval zame sam sebe (Gal 2,20). Pavel ni hotel poznati drugega kot križanega Kristusa (prim. 1 Kor 2,2). Galačani morajo gledati na ta dogodek, ne da bi se pustili odvrniti drugim oznanilom. Skratka, Pavlov namen je postaviti kristjane v kot, da se ne bi pustili očarati glasu siren, ki jih želijo pripeljati v vernost, ki sloni izključno na skrupoloznem izpolnjevanju pravil. Kajti ti novi pridigarji, ki so prišli v Galicijo, so jih prepričali, da morajo iti nazaj in sprejeti tudi predpise, ki so jih prej izpolnjevali in so jih vodili k popolnosti že pred Kristusovim prihodom, ki pa je zastonjskost zveličanja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.