OZNANILA na 22. nedeljo med letom, 29. 8. 2021

NE NADOMEŠČAJMO BOŽJIH ZAPOVEDI S ČLOVEŠKIMI DOLOČILI

Tisti čas so se okrog njega zbrali farizeji in nekateri pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, in videli so, da nekaj njegovih učencev jé z obredno nečistimi, to je z neumitimi rokami. Farizeji in vsi Judje se namreč držijo izročila prednikov in ne jedo, če si prej skrbno ne umijejo rok. Tudi ničesar s trga ne jedo, če se prej ne umijejo. In še mnogo drugega se držijo po izročilu: umivajo kozarce, vrče in bakrene lonce. Zato so ga farizeji in pismouki vprašali: »Zakaj se tvoji učenci ne ravnajo po izročilu prednikov, ampak jedo kar z nečistimi rokami?« Odgovóril jim je: »Prerok Izaíja je dobro prerokoval o vas hinavcih, kakor je pisano: ›To ljudstvo me časti z ustnicami, a njihovo srce je daleč od mene. Toda zaman mi izkazujejo čast, ker učijo človeški nauk in zapovedi.‹ Božjo zapoved opuščate in se držite človeškega izročila.« In spet je poklical k sebi množico in ji govóril: »Poslušajte me vsi in doumite! Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka. Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdánost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.« (Mr 7,1-8.14-15.21-23)

Pomembno se je zavedati, kaj je tisto, kar nas v resnici umaže. Že kot majhni otroci smo se naučili umivati roke in skrbeti za zunanjo čistočo, Jezus pa nas spodbuja, da bi z enako skrbnostjo oz. še bolj skrbeli tudi za notranjo čistost.
Gospod, naj imam do vseh čiste in iskrene namene!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, da bi bogato blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu njegovo podobo in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Dopoldne bomo po domovih obiskali bolne in ostarele, da bodo lahko prejeli zakrament sv. spovedi in obhajilo. Sporočite, če poznate koga, ki bi bil vesel našega obiska.

V petek, 3. 9., bo ob 20. uri srečanje starega in novega ŽPS. Minuli mandat ŽPS je bil zaradi koronavirusne situacije podaljšan za dobro leto, v mesecu juniju pa je bila izvoljena nova sestava. Vsem dosedanjim članov se zahvaljujemo za sodelovanje, novim članom pa izrekamo dobrodošlico.

V soboto, 4. 9., bo ob 14. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 5. 9., bo popoldne ob 15. uri ROMANJE NA BREZJE in MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE.

KATEHEZA
Pred vrati je NOVO KATEHETSKO LETO 2021/22, ki bo kot kaže spet koronsko obarvano. Zaenkrat velja, da bo kateheza potekala normalno, v kolikor pa se bodo razmere poslabšale, bomo verjetno zopet morali prekiniti s srečanji v živo ter nadaljevati na daljavo oz. s pomočjo gradiva na naši spletni strani. Dosedanje tovrstne izkušnje nam bodo pomagale, da bomo vse naredili še boljše kot lani. Vsi izvajalci kateheze izpolnjujemo pogoje PCT.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin začnemo v ponedeljek, 13. septembra 2021.
Starši veroukarjev ste povabljeni, da ob prvem veroučnem srečanju izpolnite VPISNICO, s katero obenem tudi izrazite soglasje za versko vzgojo svojih otrok. Vpisnico lahko izpolnite tudi v župnijski pisarni.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec september.
Glede prostih terminov preverite na: www.bazilika.info/mase

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1 meter.

Ob nedeljah je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vsa bogoslužja prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
25. avgusta 2021

Nevarnosti postave
Ko Pavel piše Galačanom, namenoma omeni dogodek, ki se je pred leti zgodil v Antiohiji. Kristjane teh skupnosti želi spomniti, da nikakor ne smejo poslušati tistih, ki pridigajo, da se je treba obrezati in torej tako priti »pod postavo« z vsemi njenimi predpisi. Spomnimo, da so to pridigarji fundamentalisti, ki so prišli in ustvarili zmedo, tej skupnosti so vzeli mir. Predmet kritike Petra je bilo njegovo obnašanje za mizo. Judu je postava prepovedovala, da bi jedel z ne Judi. Sam Peter je ob neki drugi priložnosti šel v Cezarejo v hišo stotnika Kornelija, čeprav je vedel, da krši postavo.
Podoben dogodek se je zgodil tudi v Antiohiji v pričo Pavla. Najprej je Peter brez težav sedel k isti mizi s kristjani, ki so prišli iz poganstva; ko pa je iz Jeruzalema v mesto prišlo nekaj obrezanih kristjanov – prišli so iz judovstva –, tega več ni počel, da ne bi bil deležen njihovih kritik. In to je bila napaka. Bolj je bil pozoren na kritike, na dober vtis. V Pavlovih očeh je to resna stvar, tudi zato, ker so Petra posnemali drugi učenci, predvsem Barnaba, ki je skupaj s Pavlom evangeliziral Galačane (prim. Gal 2,13). Peter je s svojim ravnanjem, ki ni bilo jasno in transparentno, nehote povzročil nepravično delitev v skupnosti.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.