OZNANILA na 2. velikonočno nedeljo, 11. 4. 2021

ČEZ OSEM DNI JE PRIŠEL JEZUS

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«
Tomaža, enega izmed dvanajstérih, ki se je imenoval Dvojček, pa ni bilo med njimi, ko je prišel Jezus. Drugi učenci so mu torej pripovedovali: »Gospoda smo videli.« On pa jim je rekel: »Če ne vidim na njegovih rokah rane od žebljev in ne vtaknem prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, nikakor ne bom veroval.«
Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sèm in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!« Jezus je vpričo svojih učencev stóril še veliko drugih znamenj, ki niso zapisana v tej knjigi; ta pa so zapisana, da bi vi verovali, da je Jezus Mesija, Božji Sin, in da bi s tem, da vérujete, imeli življenje v njegovem imenu.
(Jn 20,19-31)

Vstali Jezus prinaša mir, ki je sad Svetega Duha. Zbranim apostolom podeljuje oblast odpuščanja grehov in tako vzpostavi zakrament sv. spovedi.
Dokler se ne srečamo z vstalim Jezusom, ga težko sprejmemo za svojega Gospoda.
Gospod, naj verujem vate!

NAPOVEDNIK
Zvečer ob 21.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

V petek in soboto, 16.-17. 4., bo na daljavo potekal tečaj PRIPRAVE NA ZAKON.

V nedeljo, 18. 4., ob 16.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK na daljavo.

V nedeljo, 18. 4., ob 19.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA
Danes obhajamo 2. velikonočno nedeljo, imenovano tudi BELO NEDELJO ali NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA.
Ime bela nedelja izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih.
Sveti papež Janez Pavel II. (1978–2005) je leta 2000 določil, da se prva nedelja po veliki noči imenuje nedelja Božjega usmiljenja. Pri tem se je oprl na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju.
Povod pa je bilo Jezusovo razodetje sv. sestri Favstini Kowalski: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«
Povezanost praznika Božjega usmiljenja in 2. velikonočne nedelje kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od 12. 4. 2021 je zopet možna udeležba pri sv. maši.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko v naši cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA v župnijski pisarni oz. prek spletnega obrazca: www.bazilika.info/mase

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

VEROUK bo do nadaljnjega potekal na daljavo.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
7. aprila 2021

Molitev v občestvu s svetniki
Molitve – tiste prave – so »razpršljive«, kakor vsako dobro, neprestano se množijo z ali brez sporočil na »socialnih omrežjih«: na bolnišničnih hodnikih, v prazničnih trenutkih ponovnega srečanja, kakor tudi v tistih, v katerih se trpi v tišini … Bolečina enega je bolečina vseh in sreča enega se preliva v srce drugih. Bolečina in napor, celotna zgodovina, zgodbe, ki ustvarjajo zgodovino v življenju; podoživlja se zgodovina z besedami, izkušnja pa je ista.
Molitve se vedno znova rojevajo: vsakokrat ko sklenemo roke in odpremo srce Bogu, se znajdemo v družbi anonimnih svetnikov in znanih svetnikov, ki molijo z nami in ki za nas posredujejo kakor starejši bratje in sestre, ki so že šli skozi našo isto človeško naravo.
V Cerkvi ni žalovanja, ki bi ostalo samotarsko, ni solze, ki bi bila potočena v pozabo, kajti vse diha in sodeluje v skupni milosti. Ni slučaj, da so v starodavnih cerkvah pokopavali ravno v vrtu, ki je obdajal sakralno zgradbo, kakor da bi rekli, da pri vsaki evharistiji sodeluje vrsta tistih, ki so bili pred nami. So naši starši in naši stari starši, botri in botre, katehisti in drugi vzgojitelji … Tista posredovana vera, ki smo jo prejeli in ki se jo je z vero posredovalo tudi preko molitve.

Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.