OZNANILA na 2. nedeljo med letom, 15. 1. 2023

JAGNJE BOŽJE ODJEMLJE GREH SVETA

Tisti čas je Janez Krstnik zagledal Jezusa, da prihaja k njemu,
in je rekel: »Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta.
Ta je tisti, o katerem sem rekel:
Za menoj pride mož, ki je pred menoj, kajti bil je prej kakor jaz.
In jaz ga nisem poznal, vendar sem zato prišel in krščujem z vodo,
da se on razodéne Izraelu.«
In Janez je izpričal:
»Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim.
In jaz ga nisem poznal; tisti, ki me je poslal krščevat z vodo, mi je rekel:
›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati nad njim,
tisti krščuje s Svetim Duhom.‹
In videl sem in pričujem, da je ta Božji Sin.«
(Jn 1,29-34)

Pričevanje Janeza Krstnika nam pokaže Jezusa kot nedolžno Jagnje, ki nase prevzema krivdo greha vsega sveta.
O sebi pravi Janez Krstnik, da ni vreden, da bi Jezusu odvezal jermen obuvala in v prologu evangelija po Janezu piše, da ni bil on luč, ampak je pričeval o Luči. Je Jezusov predhodnik, glasnik; Glas, ki naznanja Besedo.
V moči Svetega Duha prepoznava Jezusa kot Božjega Sina, Odrešenika, ki nadgradi njegov krst z vodo z milostjo Svetega Duha.
Gospod, naj tudi jaz prepoznavam tvojo navzočnost med nami, naj pričujem o tebi, ki si odvzel svetu breme greha.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V nedeljo, 22. 1., bo ob 8.30 med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo obhajali zunanjo slovesnost MATERE USMILJENJA.

V sredo, 25. 1., bo ob 9. uri zopet med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo ob prazniku Matere Usmiljenja obhajali tudi sklep molitvene osmine za edinost kristjanov.

EDINOST KRISTJANOV
Od 18. do 25. januarja vsako leto obhajamo TEDEN MOLITVE za edinost kristjanov. Letos bo potekal pod geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17).
Januarski teden molitve za edinost nas bo tokrat spomnil na to, da ekumenizem ni samo molitev za ta veliki cilj, ampak vključuje tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti in cerkva. Gre za področja, kot so: pravičnost in mir, krepitev družinskega življenja, spoštovanje manjšinskih skupnosti, ohranjevanje stvarstva ter sprava med narodi in skupnostmi. V tem smislu so pri nas izjave Sveta krščanskih cerkva in islamske skupnosti, v katerih se soglasno zavzemajo za temeljne človeške vrednote. Lani poleti so se v takšni izjavi izrekli v prid tradicionalnega pojmovanja družine in zakona.
Molitev za edinost ima velik pomen, ko poteka skupaj z bojem proti vsemu, kar nas krivično deli kot ljudi, ki smo ustvarjeni po Božji podobi in zato deležni enakega dostojanstva.
V naši baziliki se bomo pri vseh mašah povezali v molitveno osmino za edinost kristjanov s prošnjami, posebej slovesno pa bo ob sklepu molitvene osmine, ko bo med nami naš mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

BRALCI BOŽJE BESEDE
V soboto, 21. 1., bo na Pobrežju potekalo DEKANIJSKO SREČANJE bralcev božje besede. Začne se z zbiranjem ob 9.45. Najprej bo duhovno-pričevanjski del, potem pa še liturgično-tehnični del.

ŽUPNIJSKI DAN 2023
V soboto, 28. 1. 2023, bomo pri nas obhajali župnijski dan, s čimer bomo sklenili praznovanje naše zavetnice Matere usmiljenja (25. 1.).
Po sv. maši ob 9. uri se nam bodo predstavile različne župnijske skupine in dopoldne bo minilo v prijateljskem druženju. Priporočamo se za različno pecivo!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
11. januar 2023
Apostolska gorečnost vernika

Rad bi začel z evangeljskim prizorom, ki je na nek način simboličen: s klicem apostola Mateja (prim. Mt 9,9-13).
Vse se začne z Jezusom, ki »je zagledal moža«, pravi besedilo. Le redki so videli Mateja takšnega, kot je bil: poznali so ga kot nekoga, »ki je sedèl pri mitnici«. Bil je namreč izterjevalec davkov: pobiral je dajatve v imenu rimskega cesarstva, ki je zasedalo Palestino. Z drugimi besedami, bil je kolaborant in izdajalec ljudstva. Lahko si predstavljamo prezir, ki so ga ljudje čutili do njega: bil je »cestninar«. A v Jezusovih očeh je Matej bil človek s svojo bedo in veličino.
Bodite pozorni na to: Jezus se ne ustavi pri pridevnikih, Jezus vedno išče samostalnik. »Ta je grešnik, ta je tak in tak, zaradi nečesa …« so pridevniki. Jezus gre k osebi, k srcu: to je oseba, to je moški, to je ženska. Jezus gre k bistvu, k samostalniku, nikoli k pridevniku, pridevnike izpusti. In medtem ko je med Matejem in ljudmi razdalja, se mu Jezus približa, saj Bog ljubi vsakega človeka. Tudi tega nesrečneža? Da, tudi tega nesrečneža, saj je prišel ravno zaradi njega. Evangelij pravi: »Prišel sem zaradi grešnikov, ne zaradi pravičnih.« Ta Jezusov pogled, ki vidi drugega, kdor koli že je, kot prejemnika ljubezni, je začetek evangelizacijske gorečnosti. Vse se začne s tem pogledom, ki se ga naučimo od Jezusa.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.