OZNANILA na 3. nedeljo med letom – MATI USMILJENJA, 22. 1. 2023

JEZUS IZPOLNJUJE IZAIJEVO PREROKBO

Ko je Jezus slišal, da so Janeza vrgli v ječo, se je umaknil v Galilejo. Zapústil je Nazaret in se nastanil v Kafarnáumu, ki leži ob jezeru, v Zábulonovi in Neftálijevi pokrájini, da se je izpolnilo, kar je bilo povedano po preroku Izaiju: ›Dežela Zábulonova in dežela Neftálijeva, ob poti k morju, onkraj Jordana, poganska Galileja! Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo velíko luč; in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasijala svetloba.‹ Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrníte se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«
Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedêjem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je in onadva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim.
Jezus je hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom. (Mt 4,12-23)

Povabilo k spreobrnjenju je eden od pomembnih gradnikov Jezusovega oznanila. Na nek način udejanja besede prerokov, saj je on sam utelešena Beseda, ki so jo napovedovali.
S svojo Besedo Gospod razsvetljuje srca ljudi in jih vabi, da se mu pridružijo na poti, pri metanju mreže za ljudi, t.j. pri gradnji skupnosti, občestva verujočih. Prišel je, da bi učil, oznanjal evangelij in ozdravljal.
Gospod, pomagaj mi slišati tvoje povabilo in se nanj vedno znova odzvati.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR. Med nami je nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj obhajamo zunanjo slovesnost Matere Usmiljenja.

Pri sv. maši ob 10h sodeluje OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI pod vodstvom Sandre Vrbnjak in s sodelovanjem Ane Breznik in Klemena Sitarja.

V sredo, 25. 1., bo ob 9. uri zopet med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo ob prazniku Matere Usmiljenja obhajali tudi sklep tedna molitve za edinost kristjanov.

NEDELJA BOŽJE BESEDE
Danes obhajamo tudi NEDELJO BOŽJE BESEDE pod geslom: »Razširi prostor svojega šotora, razpni pregrinjala svojih bivališč« (Iz 54,2). Navezuje se na sinodalni proces, ki se bo sklenil s škofovskim zasedanjem oktobra 2023.

SVETOPISEMSKI MARATON
Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma poteka od sobote do četrtka (21. – 26. januarja 2023), 24 ur na dan pod geslom: »Le pogum, vstani« (Mr 10,49).
Podrobnosti najdete na spletni strani: www.svetopisemskimaraton.si

EDINOST KRISTJANOV
Od 18. do 25. januarja obhajamo TEDEN MOLITVE za edinost kristjanov. Letos poteka pod geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17).
Molimo za odprtost Svetemu Duhu, da bomo znali živeti v medsebojni povezanosti in sodelovanju!

MATI USMILJENJA, 25. 1.
Letos obhajamo 276-letnico prenosa kipa Matere Usmiljenja v Maribor in postavitve na oltar v nekdanji minoritski cerkvi na Lentu (25. 1. 1747).
Ob preselitvi minoritov v ukinjeni kapucinski samostan so leta 1786 s seboj prinesli tudi kip Matere Usmiljenja, ki je dobil svoje mesto na glavnem oltarju.
Kip Matere Usmiljenja so julija 1893 prenesli iz nekdanje kapucinske cerkve v novozgrajeni frančiškanski samostan, kjer je bila v pritličju vzhodnega krila začasna kapela (danes so tam prostori Karitas), od avgusta 1900 pa je v glavnem oltarju novoposvečene cerkve.
Na ta dan lahko v naši baziliki prejmemo POPOLNI ODPUSTEK.

ŽUPNIJSKI DAN 2023
V soboto, 28. 1. 2023, bomo pri nas obhajali župnijski dan, s čimer bomo sklenili praznovanje naše zavetnice Matere usmiljenja (25. 1.).
Po sv. maši ob 9. uri se nam bodo predstavile različne župnijske skupine in dopoldne bo minilo v prijateljskem druženju. Priporočamo se za različno pecivo!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE. Organizirano je tudi varstvo otrok udeležencev.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
18. januar 2023
Jezus kot vzor oznanjevanja

Prejšnjo sredo smo začeli cikel katehez o vnemi za evangelizacijo, o apostolski gorečnosti, ki mora oživljati Cerkev in vsakega kristjana. Danes si bomo ogledali neprekosljiv vzor oznanjevanja: Jezusa.
Evangelij, ki ga beremo na božični dan, ga imenuje Božja beseda (prim. Jn 1,1). Dejstvo, da je Beseda, nam kaže na bistven vidik Jezusa: vedno je v odnosu, v izhodu; nikoli sam, vedno v odnosu, v izhodu. Beseda namreč obstaja zato, da bi se posredovala, sporočala. Takšen je tudi Jezus, večna Očetova beseda, ki se je stegnila k nam, nam bila povedana. Kristus nima le besed življenja, ampak iz svojega življenja naredi Besedo, sporočilo: živí, se pravi, je vedno obrnjen k Očetu in k nam. Vedno gleda Očeta, ki ga je poslal, in gleda nas, h katerim je bil poslan.
Če pogledamo njegove dneve, opisane v evangelijih, vidimo, da je na prvem mestu bližina z Očetom, molitev, zato Jezus vstaja zgodaj, ko je še tema, in odhaja na zapuščene kraje molit (prim. Mr 1,35; Lk 4,42), se pogovarjat z Očetom. Vse pomembnejše odločitve in izbire sprejme po tem, ko je molil (prim. Lk 6,12; 9,18). Ravno v tem odnosu, v molitvi, ki ga v Duhu povezuje z Očetom, Jezus odkrije smisel sebe kot človeka, svojega življenja na svetu, saj je on na poslanstvu za nas, poslan od Očeta.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.