OZNANILA na 10. nedeljo med letom, 6. 6. 2021

HUDI DUH BO PREMAGAN

Tisti čas je Jezus prišel s svojimi učenci v hišo. Spet se je zbrala množica, tako da še jesti niso utegnili. Ko so njegovi sorodniki to izvedeli, so šli na pot, da bi ga na silo odvedli, kajti govorili so, da ni priseben. Pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, so govorili: »Beelzebúl ga je obsédel in s poglavarjem hudih duhov izganja hude duhove.« Tedaj jih je poklical k sebi in jim v prispodobah govóril: »Kako more satan izganjati satana? Če je kraljestvo samo proti sebi razdeljeno, takšno kraljestvo ne more obstati. Če je hiša sama proti sebi razdeljena, takšna hiša ne more obstati. Če se torej satan vzdigne sam proti sebi in se razdeli, ne more obstati, ampak je konec z njim. Nihče ne more vdreti v hišo močnega in mu izropati premoženja, če močnega prej ne zveže; šele tedaj bo izropal njegovo hišo.
Resnično, povem vam: Človeškim sinovom bo vse odpuščeno, grehi in kletve, kolikor jih bodo izrekli. Kdor pa preklinja Svetega Duha, vekomaj ne bo dosegel odpuščanja, ampak ga bo greh večno bremeníl.« To je povedal, ker so govorili: »Nečisti duh ga je obsédel.«
Tedaj so prišli njegova mati in njegovi bratje. Stali so zunaj, poslali ponj in ga poklicali. Okrog njega je sedela množica in so mu rekli: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te želijo.« Odgovóril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega, in rekel: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mr 3,20-35)

Kogar prevzame Jezusov nauk je čisto iz sebe. Postane nov človek. Vendar si Jezusa ne moremo prilastiti. Lahko smo njegovi bratje in sestre, če izpolnjujemo Božjo voljo.
Gospod, naj bom ves tvoj!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V torek, 8. 6., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V petek, 11. 6., ob 20. uri je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V petek in soboto, 11. in 12. 6., bo potekala PRIPRAVA NA ZAKON.

V soboto, 12. 6., ob 15. uri bo pri Slomškovem domu potekala sklepna SKAVTSKA MAŠA. V primeru deževnega vremena bo v stolnici.

Prihodnjo nedeljo, 13. 6., ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

ZADNJI TEDEN VEROUKA
V tem tednu bo potekal zadnji teden osnovnošolskega verouka. Prihodnjo nedeljo bo podelitev veroučnih spričeval pri sv. maši ob 10. uri.

SRCE JEZUSOVO
Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega telesa in krvi obhaja Cerkev slovesni praznik Srca Jezusovega.
Češčenje Srca Jezusovega se nanaša na tisto, kar je pri Kristusu in sploh pri skrivnosti odrešenja najglobljega, kar zajema iz globin njegove Božje – človeške ljubezni. Častiti Srce Jezusovo torej pomeni častiti Jezusovo osebo s posebnega vidika njegove odrešenjske ljubezni Zato je jasno, da ta pobožnost nikakor ne nasprotuje drugim zdravim pobožnostim, ki jih Cerkev priporoča, temveč jih krepi, poglablja in prešinja.

ANTONOVI KRUHKI
V nedeljo, 13. junija, goduje sveti Anton Padovanski. Ob tej priložnosti bo pri vseh mašah BLAGOSLOV ANTONOVIH KRUHKOV.
Vaši prostovoljni darovi za kruhke bodo namenjeni za delovanje župnijske KARITAS. Bog povrni!

KORONAVIRUSNI UKREPI
Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko v naši cerkvi 83 oseb ali 83 družin istočasno. Lahko se PRIJAVITE prek obrazca: www.bazilika.info/mase

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je dovoljeno cerkveno ljudsko, zborovsko in solistično petje.

Ob nedeljah je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vsa bogoslužja prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec julij.
Glede prostih terminov preverite na: www.bazilika.info/mase

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
2. junija 2021

Jezus – zgled in duša vsake molitve
Pred velikimi prelomnicami v Jezusovem poslanstvu je vedno bila intenzivna in dolgotrajna molitev. V teh trenutkih je vedno molitev. Zdi se, da je to preverjanje vere cilj, a je pravzaprav obnovljeno izhodišče za učence, kajti od takrat dalje je, kakor da bi se Jezus dvignil za en ton pri svojem poslanstvu in jim odkrito govoril o svojem trpljenju, smrti in vstajenju.
V tej perspektivi, ki tako v učencih kot v nas, ki beremo evangelij, instinktivno vzbuja odpor, je molitev edini vir svetlobe in moči. Vsakokrat, ko pot zavije navzgor, je treba moliti še močneje.
Jezus ne le želi, da molimo, kakor moli On, ampak nam zagotavlja, da lahko vedno računamo na njegovo molitev, četudi so naši poskusi molitve popolnoma jalovi in neučinkoviti. Zavedati se moramo, da Jezus moli zame. Enkrat mi je nek škof pripovedoval, da je v zelo težkem trenutku v svojem življenju in sredi velike preizkušnje, ko je bilo vse temno, gledal baziliko in videl napisan ta stavek: Peter, jaz bom molil zate. To mu je dalo moč in tolažbo. To se zgodi vsakokrat, ko se kdo zave, da Jezus zanj moli. Jezus moli za nas, v tem trenutku. Ne pozabimo, da kar nas podpira v življenju je Jezusova molitev za vsakega med nami, z imenom in priimkom, pred Očetom, ko mu kaže rane, ki so cena našega zveličanja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.