OZNANILA na 1. postno nedeljo, 18. 2. 2024

JEZUSA SATAN SKUŠA IN ANGELI MU STREŽEJO

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo.
V puščavi je bil štirideset dni
in satan ga je skušal.
Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.
Ko pa so Janeza zaprli v ječo,
je šel Jezus v Galilejo.
Oznanjal je Božji evangelij in govóril:
»Čas se je dopólnil
in Božje kraljestvo se je približalo.
Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«
(Mr 1,12-15)

Po krstu v Jordanu je, kjer je bilo izpričano Jezusovo božje sinovstvo, ga je Duh odvedel v puščavo.
Puščava velja za kraj, kjer ni življenja, kjer je vsenaokrog zgolj pesek in kamenje. Tudi rastline ne uspevajo.
In v to odsotnost življenja se priplazi satan, ki je skušal Jezusa, a Jezus je ostal zvest Očetu. Jezus tudi nas vabi k spreobrnjenju in veri v Njegovo veselo oznanilo.
Gospod, naj v tem postnem času vztrajam v zvestobi Tvojemu evangeliju!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne je ob 16.30 uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 25. 2., je ob 15.00 uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

POSTNI ČAS
V postnem času smo povabljeni, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Postni čas nas vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih ter se bolj posvetili delom usmiljenja.

KRIŽEV POT
Križev pot v naši baziliki molimo oz. premišljujemo v postnem času vsako sredo in petek po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 1830 ter v nedeljo ob 1830.

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času ZA OTROKE potekajo POSTNE DELOVNE SOBOTE, kjer se pripravljamo na praznovanje velike noči. Srečanja bodo potekala:

16. 3. 2024:
– ob 10h za 3. razred in 8. razred

23. 3. 2024:
– ob 10h za 1. in 2. razred;
– ob 13h za 4. in 5. ter 6. in 7. razred

SEDEŽ APOSTOLA PETRA, 22. 2.
V preteklih časih so se kristjani posebej spominjali delovanja sv. Petra v Antiohiji, posebej pa njegovega prihoda v Rim, kjer je bil zadnji sedež njegovega apostolskega delovanja. Praznik sedeža sv. Petra nas spominja zlasti na to, da je Kristus sezidal svojo Cerkev na Petru, Skali, in ga postavil za vrhovnega pastirja svoje črede.

POPOLNI ODPUSTEK
Ob prazniku Sedeža apostola Petra (22. 2.) lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek.
Prav tako lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek na kvatrno sredo v postu (sreda 1. postnega tedna, 21. 2.) in na 2. postno nedeljo (25. 2.).

MINISTRANTSKO ZIMOVANJE
Od 23. do 25. 2. bo v Nazarjah potekalo zimovanje ministrantov iz frančiškanskih cerkva v Sloveniji.
Podprimo jih z molitvijo!

SREČANJE SVETOV KB OFS
V soboto, 24. 2., bo pri nas potekalo srečanje svetov krajevnih bratstev FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA s področja Mariborske metropolije.
Podprimo jih z molitvijo!

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
14. februar 2024
Acidia

Med vsemi glavnimi grešnimi nagnjenji je eno, ki je pogosto spregledano. Morda zato, ker je njegovo ime mnogim nerazumljivo: acidia. Zato se na seznamu grešljivosti izraz acidia pogosto zamenja z drugim, mnogo bolj razširjenim izrazom, to je lenoba. V resnici je lenoba bolj posledica kot vzrok. Ko je človek brezdelen, ravnodušen, apatičen, pravimo, da je len. A kot uči modrost puščavskih očetov, je razlog te lenobe pogosto acidia, ki v grščini dobesedno pomeni »pomanjkanje skrbi«.
Gre za zelo nevarno skušnjavo. Kdor postane njena žrtev, je, kot da bi ga zdrobila smrtna želja: čuti odpor do vsega, odnos z Bogom mu postane dolgočasen in tudi najsvetejša dejanja, ki so nekoč ogrela njegovo srce, se mu zdaj zdijo popolnoma nekoristna. Človek začne obžalovati čas, ki teče, in mladost, ki je nepopravljivo za njim.
Acidia je opredeljena kot »demon poldneva«: zaloti nas sredi dneva, ko je utrujenost na vrhuncu in se zdi, da so ure, ki so pred nami, monotone, nemogoče živeti.
Učitelji duhovnosti so ob tem grešnem nagnjenju, za katerega vemo, da je zelo nevarno, predvideli različna zdravila. Rad bi izpostavil tisto, ki se mi zdi najpomembnejše in bi ga poimenoval potrpežljivost vere.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.