Sakralni koncert – ODPOVEDANO!

Izvajalci so nas obvestili, da ne bodo uspeli imeti koncerta 13. 3. zaradi nakopičenega števila obveznosti.
Hvala za razumevanje!

KDAJ?
Na 2. POSTNO NEDELJO, 13. 3. 2022, ob 20. uri

ZAKAJ?
S prostovoljnimi prispevki lahko podprete mlade glasbenike, zbirali pa bomo tudi sredstva za pomoč v Ukrajini!


Izbrana dela skladateljev:
J. S. Bach (1685-1750):

  • »O Lamm Gottes, unschuldig« BWV 618 (»O jagnje Božje, nedolžno«)

G. F. Handel (1685-1759):

  • Messiah HWV 56
  • »Ev`ry valley shall be exalted« (»Vsaka dolina bo povišana«)
  • »The people that walked in darkness« (»Ljudje, ki so hodili v temi«)
  • »He was despised« (»Bil je zaničevan«)
  • »But Thou didst not leave His soul in Hell« (»Ampak ti nisi pustil njegove duše v peklu«)
  • »Why do the nations rage« (»Zakaj ljudstva besnijo«)
  • »Thou shall break them« (»Ti jih boš zdrobil«)
  • »How beautiful are the feet of them« (»Kako lepa so njihova stopala«)

M. Reger (1873-1916):

  • »Aus tiefer Not schrei ich zu dir« op.135a, št.4 (»Iz globokega užaloščenja jaz jokam k tebi«)

G. B. Pergolessi (1710-1736):

  • Stabat mater
  • »Cuius Animam Gementem« (»Njen duh stoka«)
  • »Fac ut portem Christi mortem« (»Naj nosim Kristusovo smrt«)

G. Rossini (1792-1868):

  • Stabat mater
  • »Pro peccatis suae gentis« (»Za grehe svojih ljudi«)
  • »Inflammatus et accensus« (»Vneti in zažgati«)

Nastopajoči:

  • Gaja Sorč – sopran
  • Sabina Gruden – mezzosopran
  • Gregor Ravnik – tenor
  • Marko Erzar – bariton
  • Nika Frelih – organistka

Predstavitev nastopajočih:
Gregor Ravnik je letos zaključil magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Pije Brodnik, zaključil pa tudi študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Prejel je številne najvišje nagrade na državnih in mednarodnih pevskih tekmovanjih, leta 2019 pa je bil za umetniške dosežke odlikovan tudi s študentsko Prešernovo nagrado. Kot solist je med drugim sodeloval pri izvedbi Monteverdijevih Vesper, v Bachovem Janezovem pasijonu, Beethovnovi Fantaziji op. 80 in Scarlattijevem psalmu Dixit Dominus. Poustvaril je že več opernih vlog in sicer v operi Vojna in mir (Larry Coryell), Brundibar (Hans Krasa), Obrat vijaka (Benjamin Britten), Hmeljska princesa (Radovan Gobec), Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti), Ženitev (Bohuslav Martinu), Snežna kraljica (Matthew King), Julija (Aleš Makovac) Kandid (Leonard Bernstein) in Oedipus Rex (I. Stravinsky). Sodeloval je na koncertih Slovenske filharmonije, Glasbene mladine Ljubljanske, Akademije za glasbo ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Mezzosopranistka Sabina Gruden je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Barbari Jernejčič Fürst. Kot solistka je sodelovala pri izvedbah sakralnih del Missa in tempori belli(Haydn), Petite messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Pergolesi), Janezov pasijon (Bach) in Te Deum (Bruckner). V SNG Opera in balet Ljubljana je nastopila v vlogi Čarovnice (Šavli: Pastir), v vlogi Tretje prikazni (Verdi: Macbeth) in v vlogi Tretje dame (Mozart: Čarobna piščal). V operah je poustvarila več vlog: Cecilija (Svete: Hiša usmiljenja), Julijana (Makovac: Julija), Teodora (Kobe: Pod svobodnim soncem), Mrs. Grose (Britten: Obrat vijaka), Lenora (Kobe: Lenora), Ana Pavlovna (Coryell: Vojna in mir) in drugo. Nastopila je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom HNK Osijek, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Moskovskimi filharmoniki in Simfoničnim orkestrom iz Suzhouja (Kitajska). Nastopila je na koncertih Glasbene mladine Ljubljanske, zavoda PerArtem in Glasbene Matice. Na mednarodnih tekmovanjih je prejela prve nagrade in lavreat, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. 2018 se je udeležila mednarodnega festivala za mlade operne pevce na Kitajskem iSing! Poleg opere ji je v veliko veselje izvajanje kabaretnih pesmi, ki ji predstavljajo vez med zabavnejšo in resnejšo glasbo.

Baritonist Marko Erzar je magister petja na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani. Bil je član Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter solist Mešanega pevskega zbora Gimnazije Ledina. Kot zborist redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Poleg študija se je izobraževal pri pevcih kot so Marcos Fink, Ludovic Tezier, Matjaž Robavs, Silvana Bazzoni Bartoli, Charlotte Lehmann in Martina Zadro. Nastopil je v solističnih opernih vlogah: Sprecher, Papageno (W.A.Mozart: Die Zauberflöte), Gandalf (D.Burry: The Hobbit), Smrt (T.Kobe: Lenora), On (T.Merhar: Pesem o ljubezni), Alvar (J.P.Rameau: Les Indes Galantes), Samorog (M.Romih: Gaja), Stari mož (T.Slakan: Stari ima vedno prav), Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), France Prešeren (A.Makovac: Julija), Voltaire/ Panglos/ Martin (L.Bernstein: Candide), Razbojnik (G.C.Menotti: The Boy Who Grew Too Fast). Je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter več nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

Sopranistka Gaja Sorč je Ljubljansko Akademijo za glasbo uspešno zaključila pri prof. doc. Barbari Jernejčič Fürst. Udeležila se je mnogih izobraževanj, trenutno pa se izobražuje pri Alenki Slokar Bajc. Kot solistka je sodelovala pri mnogih projektih in z mnogo različnimi izvajalci (NOVA filharmonija, zbor ProVox, Goriški oktet, Ljubljanski partizanski pevski zbor, simfonični orkester Domžale – Kamnik, pihalna godba Laško in mnogo drugimi). V okviru Akademije za glasbo je sodelovala pri mnogih projektih (Papagena v Mozartovi Čarobni piščali, Flora v Brittnovem Obratu vijaka, Mini Opere in Mini Opere II in drugih). Debitirala je v vlogi Hmeljske princese v istoimenski opereti Radovana Gobca, odpela vlogo Julije v istoimenski operi Aleša Makovaca, vlogi Nelle in Laurette v Puccinijevem Gianniju Schicchiju, pa je odpela poleti 2021 na prestižni Berlin opera academy. Oktobra je odpela vlogi Minke in Tine v novi slovenski operi Hiša Usmiljenja Tomaža Sveteta. Je zmagovalka svoje kategorije na mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis, ki je potekalo spomladi 2021.

Nika Frelih (rojena 2001) je svojo glasbeno pot začela v Glasbenem centru DoReMi na Bledu, kjer je po končanem glasbenem uvajanju pri šestih letih začela obiskovati pouk klavirja pri prof. Tini Hribar. Leta 2013 je v GŠ Radovljica pri prof. Martini Okoliš pričela še z igranjem orgel in se leta 2016 vpisala na smer orgle k prof. Nini Frank na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Leta 2020 je zaključila srednjo stopnjo orgel in maturirala na Škofijski klasični gimnaziji. Trenutno študira orgle na ljubljanski Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Renate Bauer. Nika Frelih je prejemnica več nagrad z orgelskega področja (na državnem tekmovanju TEMSIG zlata plaketa leta 2018 in 2021), solfeggia ter klavirja, preizkuša se tudi v kompoziciji. Udeležuje se mojstrskih tečajev doma in v tujini.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.