OZNANILA za 33. nedeljo med letom, 13.11.2016

OZNANILA v PDF

MOLITVENA ZVEZA ZA DUHOVNE POKLICE nadškofije Maribor vabi k molitvi in sveti maši za nove duhovne poklice, njihovo svetost in stanovitnost, v sredo, 16. novembra 2016 na Slomškovem grobu v mariborski stolnici. Ob 8.30 bo molitev rožnega venca pred izpostavljenim Najsvetejšim, ob 10.00 molitvena ura in ob 10.30 sveta maša. Lepo vabljeni!

V soboto, 19. novembra bo ob 17. uri SREČANJE DRUŽIN. Na srečanju bo gostovala družina Kobolt iz Ravn na Koroškem. Zakonca Kobolt sta stomatologa. Predstavila bosta življenje njihove družine po načelih verskih vrednot. Na srečanje vabimo tudi nove družine.

V nedeljo, 20. novembra sv mašo ob 10. uri oblikujejo ter pri maši sodelujejo s petjem in branjem družine.

V nedeljo, 20. 11. bo ob 15. uri v župniji Tezno REVIJA CERKVENIH PEVSKIH ZBOROV. Na reviji se bo predstavil tudi naš župnijski pevski zbor. Vabljeni k poslušanju.

Kako se bomo v letošnjem adventnem času pripravljali na božič? V adventnem času bo po naših domovih romala MARIJA ADVENTNA ROMARICA. Marija adventna romarica naj bi bila v enem domu (družini) en dan. Prejmete jo zvečer po večerni maši in naslednji večer pred mašo vrnete. Za prejem Marijinega kipa se predhodno dogovorite v župnijski pisarni. Na domu se lahko sami ali celotna družina, soseska zberete k molitvi. Njej, ki je Jezusova in naša mati bomo izročili sami sebe, da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca. Njej bomo izročili naše družine, da bi bile odprte za življenje in bi mladim odkrivale duhovne vrednote.
Izročimo ji Cerkev na Slovenskem, da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost. Izročimo ji slovensko domovino, da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila. Prosili jo bomo naj nam pomaga pri reševanju vsakdanjih težav. V molitvah in prošnjah ji bomo prinašali vse svoje težave, probleme, zlasti tiste, ki prizadenejo naše družinsko življenje. Vemo, da bodo njene ljubeče roke, polne materinske nežnosti, poskrbele za nas.

Bazilika Matere Usmiljenja je naš skupni dom. V njej se srečujemo kot bratje in sestre v Kristusu z Bogom Očetom. Trudimo se, da bi bila naša bazilika lepa in urejena, vedno snažna in očiščena. V preteklosti je bila skupina prostovoljcev, ki je vsak teden očistila baziliko. Dva od teh sta ne dolgo tega umrla, nekateri pa so prenehali zaradi bolezni… Zato PROSIMO ZA POMOČ PRI ČIŠČENJU BAZILIKE. Baziliko čistimo vsak četrtek od desete do dvanajste ure. Če kdo ne bi mogel v četrtek, lahko pride tudi kakšen drugi dan. Tudi čiščenje bazilike je delo s katerim izkazujemo ljubezen drugim.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 20. 11. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marica Fleisinger, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Bernardka Uratnik, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Nikolaj Tavelič, mučenec
TOREK – Leopold, knez
SREDA – Marjeta Škotska,
ČETRTEK – Elizabeta Ogrska, zavetnica III. reda
PETEK – Karolina, mučenka
SOBOTA – Neža Asiška, devica
NEDELJA – Edmund, kralj

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
S tem pogledom, ki obsega vero in ljubezen, milost in zavzetost, človeško družino in Božjo troedinost, motrimo družino, ki Božjo besedo zaupa rokam moža, žene in otrok, da bi sestavljali občestvo ljudi, ki so podoba enosti med Očetom, Sinom in Svetim Duhom. Dejavnost posredovanja življenja in vzgoje je po svoje odsev stvariteljskega dela Očeta. Družina je poklicana, da med seboj deli dnevno molitev, branje Božje besede in obhajanje evharistije, da bi spodbudila rast ljubezni in bi se vedno bolj preobražala v tempelj, v katerem prebiva Sveti Duh. Vsaki družini se kaže podoba družine iz Nazareta v svoji vsakdanjosti, prežeti z napori in celo z môrami kot tedaj, ko je morala trpeti zaradi nerazumljivega Herodovega nasilja – izkušnja, ki se še danes tragično ponavlja v mnogih družinah […] Družine vabim, da tako kot modri z Vzhoda gledajo otroka in njegovo mater, se pred njim poklonijo in ga počastijo (prim. Mt 2,11); da svoje žalostne in navdušujoče družinske izzive – tako kot Marija – pogumno in spokojno živijo ter Božja čudovita dela ohranijo v svojem srcu in o njih premišljujejo (prim. Lk 2,19.51). V zakladu Marijinega srca so tudi vsi dogodki vseh naših družin, ki jih ona skrbno ohranja. Zato nam jih lahko pomaga razložiti, da bi v družinski zgodovini prepoznali Božje oznanilo.

(Prvo poglavje “V luči besede”, podpoglavje “Nežnost objema”, 29. in 30. točka)

DUHOVNA ISKRICA
Razen Božje usmiljenosti
ni nobenega drugega
vira upanja za ljudi.
(sv. Janez Pavel II.)

Tedaj jim je govoril: »Vstal bo narod zoper narod in kraljestvo zoper kraljestvo;veliki potresi bodo in kužne bolezni in lakota po mnogih krajih; grozote bodo in velika znamenja na nebu.Pred vsem tem pa bodo stegnili roke po vas in vas preganjali, izdajali v shodnice in ječe ter vlačili zaradi mojega imena pred kralje in poglavarje. Zgodilo pa se vam bo to v pričevanje. (Lk 20,10–13)

Vsako obdobje prinaša drugačne stiske. V preteklosti so se ljudje pogosto borili za golo preživetje. Mučile so jih neozdravljive bolezni, razsajala je kuga in ljudje proti temu pogosto niso mogli ničesar storiti. Večina prebivalstva je trpela tudi zaradi težkih pogojev, v katerih je delala: ljudi so zatirali in jih izkoriščali. Vojne, naravne nesreče in slabe letine so doprinesle k temu, da je bil človek oropan vsakega upanja na boljše življenje.
Tudi danes vedno znova doživljamo stiske, ki prihajajo od zunaj: naravne nesreče, kot so poplave, požari, uničujoče nevihte; ali stiske, v katerih se znajdemo zaradi človeških napak: stiska zaradi vojne, ki ne vodi le v lakoto, pač pa tudi v preganjanje in beg. Tu je še brezposelnost, pa finančne stiske, ki nam vzbujajo strah, da ne bomo več zmogli zaslužiti za preživetje. Spet drugačna je stiska, če dobimo odpoved najema stanovanja in ne najdemo drugega primernega. Nenazadnje so tu številne druge stiske, v katerih se znajdemo vsak dan.
Pogostejše od zunanjih pa so notranje, duševne stiske, ko trpim zaradi svoje osamljenosti in izoliranosti. Počutim se nerazumljenega, zavrnjenega. Bojim si iti med ljudi. V glavi se mi pletejo misli o tem, kaj bi si o meni lahko mislili drugi. Tako se izogibam srečevanju z ljudmi. Počutim se brez moči. Trpim zaradi pomanjkanja smisla življenja. Moje delo, moj vsakdanjik, moji odnosi, vse to se mi zdi brez smisla.
Bog lahko pošlje človeka, ki nas v stiski podpre in nam pomaga, da se je osvobodimo. Lahko pa našo stisko preobrazi tudi beseda iz Svetega pisma, beseda obljube, ki nas opogumi, da vstanemo in ne dovolimo stiski, da bi nas podjarmila. Pomaga nam lahko tudi notranji vzgib, ki ga naši duši da Bog, ko smo tiho, ko molimo, ko obhajamo sveto mašo. Smemo zaupati v to, da nas Bog ne bo pustil samih v naši stiski.

Po: A. Grün, Ti si moj angel

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.