OZNANILA za 31. nedeljo med letom, 30.10.2016

OZNANILA v PDF

Naša domovina pa je v nebesih, od koder tudi pričakujemo Odrešenika, Gospoda Jezusa Kristusa. Ta bo z Božjo močjo, s katero si more podvreči vse, preobrazil naše bedno telo, tako da ga bo naredil podobnega svojemu poveličanem telesu. (Flp 3,20-21)

Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; zakaj danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali: »Ustavil se je pri grešnem človeku.« (Lk 19,5-7)

NEBESA IN SVETNIKI
Praznik vseh svetih prebuja v nas misel na nebesa. Kakšno upanje prebuja v nas ta beseda?
V nebesih nas čakajo svetniki in vsi, ki so pred nami odšli z znamenjem vere v vstajenje Jezusa Kristusa. V nebesih so prav tako tudi vsi naši pokojni sorodniki in predniki. Svetniki v nebesih so nam bliže kot osebe, s katerimi živimo in jih ljubimo. Bolje nas poznajo in močneje nas ljubijo kakor bližnji, s katerimi smo imeli najtesnejše stike in so nas iskreno ljubili. Svetniki so nam mnogo bliže in mnogo bolj so zavzeti za našo duhovno rast, kakor smo mi sami. Zato so v resnici naši veliki prijatelji, vedno pripravljeni na pogovor z nami.
Sicer pa Cerkev svetnikov današnjega časa sestavljajo ljudje, ki doživljajo pomanjkanje dobrin in denarja, ki so krotki, ki so usmiljeni, ki so čisti v srcu, ki so preganjani. Cerkev uresničujejo tisti, ki v te vrednote verujejo in se jih veselijo.
To zavzetost morata prežemati vera in ljubezen, ki ima vedno pred očmi dobrobit bližnjih, ne pa osebne koristi.
Svetnik je torej človek, ki v vseh življenjskih okoliščinah dviga svoj pogled k nebesom.
C. M. Martini

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
Molitveni namen
Ponedeljek, 31. 10.: Za duše v vicah

V torek, 1. novembra, praznujemo PRAZNIK VSEH SVETIH. Na praznik vseh svetnikov se v molitvi in mislih spominjamo vseh rajnih, ki jih je Gospod poklical k sebi in že uživajo večno srečo v nebesih. Prepričani smo namreč, da so v zboru svetih tudi naši pokojni sorodniki, prijatelji in znanci. Mnoge smo poznali, z njimi živeli in skupaj delali. Sorazmerno majhno število jih je Cerkev razglasila za svetnike, veliko več je neznanih svetnikov. Nebesa so dar Boga in priložnost za nas, ki se še trudimo, da pridemo korak bliže k Njemu, ki nas kliče in vabi.
Sv. maše bodo po nedeljskem razporedu, zvečer ob 18. uri bomo molili rožne vence za naše rajne.

V sredo je SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH. Dnevi, ko se še na poseben način spominjamo vseh rajnih, za mnoge pomenijo le prijeten sprehod po pokopališčih. Naj bo letos drugače. Prižgana svečka naj bo le zunanji simbol plamenčka, ki gori v tvojem srcu, ko se z molitvijo in dobrimi mislimi spomniš umrlega. Če le utegneš, pojdi v Cerkev in se pri sveti maši ali v pogovoru z Jezusom zahvali za vse svoje bližnje, ki so se že poslovili s tega sveta in so nekoč bogatili tvoje življenje. Molitev zanje bo pomenila več kot na desetine sveč, postavljenih na njihov grob.
Za vse rajne, ki nam jih boste v novembrskih pismih priporočili v molitev, bomo vsak dan v mesecu novembru ob 18.30 molili rožni venec in ob 19.00 zanje darovali sveto mašo.

PASTIRSKO PISMO o krščanskem pogrebu. Preberi več>>>

Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra POPOLNI ODPUSTEK ob obisku pokopališča in molitvi za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo ali naslednjo nedeljo. Za prejem odpustka moramo prejeti zakramenta svete spovedi in obhajila, zmoliti vero ter molitev Očenaš po namenu svetega očeta.

NOVEMBRSKA PISMA
Mesec november je posvečen spominu na naše rajne, ki se jim bomo spominjali v molitvi in pri svetih mašah. V novembrska pisma lahko napišete imena rajnih. Za vse, ki jih boste priporočili v molitev, bomo v mesecu novembru vsak večer ob 19. uri darovali sveto mašo. Za priložene darove, ki bodo namenjeni za nova okna, se vam iskreno zahvaljujemo.

BOGOSLUŽJA ob prazniku vseh svetih NA POBREŽJU IN DOBRAVI:

Ponedeljek, 31. oktobra 2016:
11.00 – sveta maša v cerkvi na Pobrežju. Mašo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Torek, 1. novembra 2016:
10.00 – sveta maša v cerkvi na Pobrežju. Mašo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl;
14.00 – blagoslov grobov na pokopališču Dobrava (pri križu);
15.00 – sveta maša v cerkvi na Pobrežju.
20.00 – molitev za mladino

V soboto, 5. novembra, bo ob 20. uri SEJA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 6. 11. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marica Fleisinger, 2. berilo: Tomaž Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Kornelija Ferčak

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Bolfenk, škof
TOREK – Vsi sveti
SREDA – Spomin vseh vernih rajnih
ČETRTEK – Viktorin Ptujski, škof in mučenec
PETEK – Karel Boromejski, škof
SOBOTA – Zaharija in Elizabeta
NEDELJA – Lenart, opat

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Na začetku Psalma 128 je oče predstavljen kot delavec, ki lahko z delom svojih rok vzdržuje zunanjo blaginjo in dušni mir svoje družine /…/. Da je delo eden od temeljev dostojanstva človeškega življenja, sledi iz prvih strani Svetega pisma, ko je rečeno: »Vzel je torej Gospod Bog človeka in ga postavil v edenski vrt, da bi ga obdeloval in varoval« (1 Mz 2,15). Gre za prikaz delavca, ki preobraža snov in izkorišča energije stvarstva s tem, ko prideluje »kruh trdega truda« (Ps 127,2) in poleg tega oblikuje sam sebe. Delo hkrati omogoča razvoj družbe in preživetje družine ter njeno stabilnost in rodovitnost /…/. Knjiga pregovorov predstavi tudi nalogo družinske matere, katere delo je opisano v vseh svojih vsakdanjih nadrobnostih, s katerimi si pridobi hvalo svojega moža in otrok (prim. Prg 31,10-31). O nujnosti dela je bil (apostol Pavel) tako prepričan, da je za svoje skupnosti postavil železno pravilo: »Kdor noče delati, naj tudi ne jé« (2 Tes 3,10; prim. 1 Tes 4,11). /…/ Brezposelnost in negotovi pogoji za delo postanejo vir trpljenja: kakor /…/ to omenja Jezus v priliki o delavcih, ki so prisiljeni v brezdelju sedeti na mestnem trgu /…/. Pomanjkanje delovnih mest je tragično dejstvo in v mnogih deželah na različne načine ustvarja turobno vzdušje v mnogih družinah.

(Prvo poglavje “V luči besede”, podpoglavje “Delo tvojih rok”, točke 23–25)

DUHOVNA ISKRICA
Vsi se v večnost odpravljamo. Vse naše dejanje in nehanje, vse naše potovanje je hoja k našemu grobu. Daljna priprava na smrt mora biti vse naše življenje.

bl. Anton Martin Slomšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.