OZNANILA na ZAHVALNO nedeljo, 6.11.2016

OZNANILA v PDF

ZAHVALA OB ZAHVALNI NEDELJI
Hvala vsem članom oltarnega občestva, posebno še tistim, ki svoj čas, trud in požrtvovalnost darujete za dobro župnije. Hvala vsem, ki z rednim sodelovanjem v župnijskem življenju, z delom in s finančnimi sredstvi podpirate delo v župniji in samostanu.
Še posebej se zahvaljujemo vsem, ki skrbite za redno čiščenje in krašenje cerkve, pevcem, ministrantom, bralcem pri bogoslužju, sodelavcem župnijske Karitas, članom ŽPS in GS ter vsem dobrotnikom.

7. novembra 1906 je papež Pij X. cerkev Matere Usmiljenja v Mariboru povzdignil v baziliko. V ponedeljek, 7. novembra, bomo tako obhajali 110. OBLETNICO BAZILIKE. Pri vseh svetih mašah se bomo Bogu zahvali za vse prejete milosti, duhovne darove in blagoslove v naši baziliki.

V petek, 11. novembra, in v soboto, 12. novembra, bo pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. V petek se predavanja začnejo ob 18.00, v soboto pa ob 8.30. Zaročenci lepo vabljeni.

Sveto leto Usmiljenja se izteka. Začeli smo ga lani na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, sklenili pa ga bomo 20. novembra 2016, na nedeljo Našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki je Kralj vesoljstva ter živo obličje Očetovega usmiljenja.
V petek, 11. novembra, bo ob 19. uri v naši baziliki SLOVESNOST ZAPRTJA SVETOLETNIH VRAT, ki jo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Ker ta dan goduje sv. Martin, bo po končani slovesnosti blagoslov vina. Letos obhajamo 1700-letnico rojstva tega svetnika.

V nedeljo, 13. novembra, bo ob 16.30 redno mesečno srečanje starejših in mlajših članov FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Po srečanju bomo imeli v baziliki skupno molitev, nato bomo skupaj sodelovali pri večerni sveti maši.

ZAKONSKE SKUPINE
V nedeljo, 13. novembra, bo ob 18.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE. Ustanavljamo tudi drugo zakonsko skupino. SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE bo v soboto, 26. novembra, ob 20. uri. Vabljeni novi pari.

Skupina “MI SMO DRUŽINA”
V soboto, 19. novembra, bo ob 17. uri 2. SREČANJE DRUŽIN. Pričevala bosta zakonca Kobolt. Več na spletni strani: www.mismodruzina.com

NEPLODNOST-RODOVITNOST
»Dragoceno vabilo za zakonce in pare z izkušnjo neplodnosti«
Se sprašujeta: »Kaj pa sedaj, ko ne moreva imeti otrok?« Se čutita sama v tej bolečini? Se tudi vidva soočata z izkušnjo neplodnosti?
Tukaj smo za vaju – Zavod Neplodnost in najina rodovitnost Maribor. Smo prvi katoliški zavod v Sloveniji za zakonce in pare z izkušnjo neplodnosti.
Vabimo vaju v skupino za zakonce (pare) z izkušnjo neplodnosti, kjer bomo drug drugemu v oporo. Člani skupine se bomo srečevali enkrat mesečno pri frančiškanih.
Več informacij na: www.neplodnost-rodovitnost.si;
e-mail: neplodnost.najinarodovitnost@gmail.com;
tel. št.: 070 174 042.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 13. 11. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Ernest, opat
TOREK – Janez Duns Skot, duhovnik
SREDA – Posvetitev lateranske bazilike; Teodor, muč.
ČETRTEK – Leon Veliki, papež
PETEK – Martin, škof
SOBOTA – Jozafat, škof in mučenec
NEDELJA – Stanislav Kostka

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Kristus je kot prepoznavno znamenje svojih učencev dal predvsem zapoved ljubezni in samopodaritve drugim /…/. To je storil po načelu, o katerem oče ali mati običajno pričujeta v svojem lastnem življenju: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo za svoje prijatelje dá svoje življenje« (Jn 15,13). Sad ljubezni sta tudi usmiljenje in odpuščanje. V tej smeri je zelo pomenljiv prizor, ki kaže prešuštnico na trgu /…/ sámo z Jezusom, ki je ne obsoja in jo vabi k dostojnejšemu življenju /…/. Na področju ljubezni, ki je v središču krščanske zakonske in družinske izkušnje, izstopa še neka druga krepost, ki se v teh časih hitrih in površinskih odnosov nekoliko zapostavlja: nežnost. /…/ Povezanost med verujočim in njegovim Gospodom /se/ izraža s potezami očetovske ali materinske ljubezni. Tu se kaže blaga in nežna zaupnost, ki obstaja med materjo in njenim otrokom, novorojenčkom, ki spi v rokah svoje matere, potem ko ga je podojila. Kot pove hebrejska beseda gamûl, gre za že podojenega otroka, ki se zavestno oprijema svoje matere, ki ga nosi na svojih prsih. Gre torej za zavestno in ne zgolj za biološko zaupnost. Zato psalmist poje: »Utešil sem in umiril svojo dušo, kakor otrok v naročju svoje matere, kakor otrok, tako je v meni moja duša« (Ps 131,2).

(Prvo poglavje “V luči besede”, podpoglavje “Nežnost objema”, 27. in 28. točka)

DUHOVNA ISKRICA
Po smrti nikakor ne bomo ločeni drug od drugega, saj hodimo vsi po isti poti in se bomo spet srečali na istem kraju. (Simeon Solunski)

Tisti pa, ki bodo vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ženili in ne možile, zakaj tudi umreti ne bodo mogli več; enaki so namreč angelom in so Božji otroci, ker so otroci vstajenja.
(prim. Lk 20,35-36)

ZNAMO BITI HVALEŽNI BOGU?
Dobrine so Božji dar. Neskončno dobremu Bogu se za to zahvalimo na današnjo zahvalno nedeljo v mislih, besedah in dejanjih.
Tako hoče Bog. Če te je Gospod popeljal v deželo žita in vinske trte, kjer lahko brez pomanjkanja ješ svoj kruh in imaš vse v izobilju, se spomni, da se Gospodu zahvališ za lepo deželo, ki ti jo je dal. Upoštevaj in varuj se, da ne pozabiš na svojega Boga, ko se naješ do sitega, imaš lepe hiše in v njih prebivaš. Glej, da se tvoje srce ne prevzame. Zato nikar sam pri sebi ne misli: Moja moč in sila moje roke mi je pridobila vse to! Pomisli, da je Gospod tisti, ki ti je dal moč.

Po: A. M. Slomšek, Prazniki – Od pepelnice do zahvalne nedelje

Zahvaljen, Gospod, da te moremo imenovati Bog živih. Premagal si smrt in se dvignil nad vse umrljivo.
Nočeš biti sam sebi zadosten, še vedno se sklanjaš k nam ujetnikom smrti. Rešuješ nas iz rok temnega angela in nas prežarjaš s svojo svetlobo.
Za nami ostaja vse minljivo, naproti prihaja večnost, izpolnjena z velikim smislom neumrljivega Življenja.
Rešeni smo po tvoji ljubezni.

Po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.