OZNANILA za 3. velikonočno nedeljo, 30.4.2017

Silila sta ga in govorila: »Ostani z nama, kajti proti večeru gre in dan se je že nagnil.« In vstopil je, da bi ostal pri njiju. Ko je sédel z njima za mizo, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil in jima ga dal. Tedaj so se jima odprle oči in sta ga spoznala. On pa je izginil izpred njiju. In rekla sta drug drugemu: »Ali ni najino srce gorelo v naju, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma?« (Lk 24,29-32)

Gospod, daj, da na priprošnjo device Marije Sveti Duh v nas vžge isto gorečnost, ki sta jo izkusila učenca na poti v Emavs, in naj v našem življenju obnovi evharistično občudovanje sijaja in lepote, ki ju izžareva bogoslužni obred kot učinkovito znamenje neskončne lepote skrivnosti samega Boga. Učenca sta vstala in se hitro vrnila v Jeruzalem, da bi delila veselje z brati in s sestrami v veri. Resnično veselje je v spoznanju, da Gospod ostaja med nami, da je zvesti sopotnik našega potovanja. Evharistija nam odkriva, da Kristus, umrli in vstali, živi danes v skrivnosti Cerkve, ki je njegovo telo. Mi smo priče te skrivnosti ljubezni. Zaželimo drug drugemu, da bomo odšli polni veselja in čudenja naproti sveti evharistij, da bomo izkusili in drugim oznanjali resničnost besed, s katerimi se je Jezus poslovil od svojih apostolov: »Jaz sem z vami vse dni do dovršitve sveta.«

Po: Benedikt XVI., Srce krščanskega življenja

Katoliška Cerkev v ponedeljek, 1. maja 2017, praznuje praznik SV. JOŽEFA DELAVCA, moža Marije in Jezusovega krušnega očeta. Sv. Jožef je bil po svetopisemskem izročilu mizar, zato velja za zgled človeka, ki si je z delom služil kruh, vzdrževal družino ter skrbel za vzgojo in rast Jezusa Kristusa.
Vsebina praznika izhaja tudi iz zgodovinskih okoliščin delavskega vprašanja. Papež Leon XIII. (1878–1903) je leta 1891 objavil okrožnico Rerum novarum (Nove stvari), s katero je podprl delavsko vprašanje ter spregovoril o industrijskih delavcih, sindikatih in poštenih plačah. Okrožnica je obsežno spregovorila o položaju delavcev, ki so bili v tistem času socialno nezaščiteni.

Od 30. aprila do 7. maja obhajamo v Cerkvi TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE, ki letos nosi naslov: Gnani po Duhu za poslanstvo! V teh dneh torej še posebej radi molimo in prosimo za nove duhovniške, redovniške in misijonarske poklice. Ta teden se bomo spomnili duhovnih poklicev in zanje molili tudi pri vseh svetih mašah. Vsi molivci ste še posebej VABLJENI K MOLITVENI URI za nove duhovne poklice v četrtek, 4. maja, ob 18. uri pred Najsvetejšim v baziliki.

ŠMARNICE
Od 1. maja bomo v naši baziliki pri sv. mašah ob 9.00 in 19.00 vsak dan obhajali šmarnice. Ob 9.00 bomo brali šmarnice NAREDI ME ZA ORODJE SVOJEGA MIRU, ki jih je napisal p. Janez Šamperl OFMConv.
Ob 19.00 bomo brali šmarnice Z MARIJO V ŽIVLJENJE. Šmarnice sta napisala Urška Smerkolj in Peter Žakelj CM.

1. maja in vse nedelje v maju bodo ob 18.30 PETE LITANIJE Matere Božje.

Od 5. do 7. maja bo v Veržeju duhovni VIKEND ZA BIRMANCE.

V soboto, 6. maja, bo SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Vsi člani lepo vabljeni.

Zaradi prvomajskih počitnic ta teden ODPADE OSNOVNOŠOLKI VEROUK.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 7. 5. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Hvala ti, Gospod, da se lahko kadarkoli zatečemo k tebi. Hvala ti, da nam svetuješ in da si vedno ob nas, da nam daješ moč, da ne omagamo. Veseli se naše srce in raduje se naša duša, saj nam kažeš pot življenja. Amen.
Vir: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih sv. mašah – leto A

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
Resnična ljubezen med možem in ženo /…/ obsega medsebojno podaritev samega sebe in vključuje ter povezuje po Božjem načrtu tudi spolno razsežnost in čustvenost /…/. Poleg tega /…/ poudarja zakoreninjenost zakoncev v Kristusu: Gospod Jezus »prihaja krščanskim zakoncem naproti z zakramentom zakona« in ostane še naprej z njima /…/. Z učlovečenjem sprejme človeško ljubezen, jo očisti, dovrši in zakoncem s svojim Duhom podarja moč, da jo živijo, ko prežema vse njihovo življenje z vero, upanjem in ljubeznijo. Na ta način so zakonci tako rekoč posvečeni in z njegovo milostjo zidajo Kristusovo telo, ko sestavljajo domačo Cerkev /…/. Tako gleda Cerkev – da bi v polnosti razumela svojo lastno skrivnost – tudi na krščansko družino, ki to skrivnost živi na povsem izviren način. Pozneje je /…/ bl. Pavel VI. poglobil nauk o zakonu in družini. »Zaradi tega zakonska ljubezen zahteva od zakoncev, da svojo nalogo odgovornega starševstva pravilno spoznajo. To starševstvo /…/ zahteva, da zakonca priznavata svoje dolžnosti do Boga, do samih sebe, do družine in do družbe, in to po pravilni lestvici vrednot.«
(Tretje poglavje “Poklicanost družine: gledati Jezusa”, podpoglavje “Družina v dokumentih Cerkve”, točki 67 in 68)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.