OZNANILA za 29. nedeljo med letom

OZNANILA v PDF

In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Mar Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18,6-8)

VZTRAJNO MOLITI V VERI

Najbrž ni vernega človeka, ki ga ne bi mučilo dejstvo, da nekatere molitve niso uslišane. Zato se jim postavlja vprašanje: »Čemu moliti, ko pa tolikokrat nismo uslišani?« In vendar Jezus v današnjem evangeliju poudarja, da je treba »vedno moliti in se ne naveličati«, saj bo Gospod »hitro pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu«.
Zakaj je resničnost potem drugačna – prosimo, a ne prejmemo? Znana nam je prispodoba z otrokom in s škarjami. Ali starši »pravilno uslišijo« majhnega otroka, ki moleduje, naj mu dajo škarje, a mu ne ustrežejo, ker vedo, da bi se z njimi ranil. Bog že ve, kaj je dobro za nas, zato nam nakloni samo tisto, kar je za nas res dobro.
V zadnjem stavku današnjega evangelija nam Jezus da še eno pomembno navodilo. Potem ko zagotovi, da bo Gospod gotovo uslišal vztrajno molitev, izreče besede: »Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« Kakor da bi hotel poudariti pomen vere pri molitvi. Naša vztrajna molitev mora biti zasidrana v vztrajni veri. Vera pa pomeni izročitev, razpoložljivost pred Bogom, odpoved samovolji in priznanje drugega, in sicer Drugega, pisano z veliko začetnico – Boga.
»Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti« (Rim 8,26), je sveti Pavel ubesedil našo zadrego pri molitvi. Res ne vemo, kako bi molili, zato velikokrat prosimo za nepomembne stvari, ali za take, ki se zdijo pomembne nam: da bi zmagalo naše nogometno moštvo, da bi na našo solato rosil dež, da bi snežilo, ker bi radi šli na smučanje. Da bi pravilno molili v veri, bo dobro poiskati nekoga, ki nam bo vzor take molitve. Ena takih vzornic je zagotovo Marija, Jezusova in naša mati, ki se je v mesecu oktobru ob molitvi rožnega venca še posebej spominjamo.

Po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
Molitveni nameni
Ponedeljek, 17. 10.: Za vse, ki ne morejo imeti otrok
Torek, 18. 10.: Za stare starše
Sreda, 19. 10.: Za osamljene
Četrtek, 20. 10.: Za moč v preizkušnjah
Petek, 21. 10.: Za prvoobhajance in birmance
Sobota, 22. 10.: Za zdravstvene delavce
Nedelja, 23. 10.: Za samske

V soboto, 22. oktobra, bo v Slomškovem zavodu v Mariboru ob 9.30 škofijsko SREČANJE MINISTRANTOV IN MINISTRANTK mariborske nadškofije.

V soboto, 22. oktobra, bo pri Materi Usmiljenja SVETOLETNO ROMANJE MARIBORSKE NADDEKANIJE (tudi naše dekanije), zato vas lepo vabimo, da se udeležite tega romanja. Ob 9.50 bo zbiranje pred baziliko. Ob 10.00 bo pred svetoletnimi vrati romarje pozdravil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Nato bo v baziliki molitvena ura pred Najsvetejšim in priložnost za spoved. Po molitveni uri bo g. nadškof pospremil romarje v stolnico, kjer bo molitev na grobu bl. Antona Martina Slomška in ob 12. uri sveta maša. Somaševanje bo vodil g. nadškof. Ker je to romanje naše dekanije, je prav, da se svetoletnega romanja udeležimo.

V soboto, 22. oktobra, bo ob 17. uri SREČANJE DRUŽIN, ki je namenjeno staršem in otrokom. Prva srečanja bodo bolj duhovne in družabne narave, na njih se bomo spoznavali in načrtovali prihodnja srečanja. Namen srečanj je ustvariti okolje, v katerem se lahko zakonci in družine srečujejo z enakimi vrednotami, se v njih podpirajo in rastejo. V nedeljo, 23. oktobra, bodo družinsko sveto mašo ob 10. uri oblikovali člani skupine družin.

V nedeljo, 23. oktobra, bodo k Materi Usmiljenja priromali ROMARJI IZ ZAGREBA, člani Kulturno prosvetnega društva Anton Martin Slomšek. Pri sveti maši ob 11.30 bo prepeval njihov mešani zbor Anton Martin Slomšek pod vodstvom profesorja Vinka Glasnovića.

SREČANJA ČLANOV BIBLIČNE SKUPINE bodo vsako drugo, tretjo in četrto sredo v mesecu ob 10. uri. Skupino vodi p. Benedikt Emberšič.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 23. 10. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Karmen Podlesnik Marčič, 2. berilo: Darko Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Lucija Šeme, 2. berilo: Martina Majerle

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Ignacij Antiohijski, škof in mučenec
TOREK – Luka, evangelist
SREDA – Peter Alkantarski, duhovnik
ČETRTEK – Irena (Mira), mučenka
PETEK – Uršula, mučenka
SOBOTA – Janez Pavel II., papež
NEDELJA – Janez Kapistran, duhovnik

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Sveto pismo ima družino tudi za kraj poučevanja otrok v veri. /…/ Družina je kraj, kjer starši postanejo prvi učitelji v veri svojih otrok. Gre za »obrtniško« nalogo, ki se prenaša z osebe na osebo: »In če te nekega dne tvoj sin vpraša /…/ mu odgovori« (2 Mz 13,14). /…/ Starši imajo dolžnost, da resno izpolnijo svoje vzgojno poslanstvo /…/. Otroci so pozvani, da sprejmejo in udejanjajo zapoved: »Spoštuj očeta in mater« (2 Mz 20,12), kjer glagol »spoštovati« pomeni v polnosti izpolniti družinske in družbene obveznosti /…/. Dejansko je tako, da »kdor spoštuje očeta, dobi odpuščanje grehov, in kdor časti svojo mater, je kakor tisti, ki zbira zaklade« (Sir 3,3-4). Evangelij nas spominja tudi na to, da otroci niso last družine, temveč da imajo pred sabo svojo lastno življenjsko pot. Če drži, da je Jezus zgled poslušnosti svojim zemeljskim staršem, /…/ je tudi res, da pokaže, da življenjska izbira otroka in njegova osebna poklicanost lahko zahtevata ločitev, da bi se izročil Božjemu kraljestvu /…/. Še več, v starosti dvanajstih let on sam odgovori Mariji in Jožefu, da mora izpolniti neko drugo, višje poslanstvo /…/. Na drugi strani gre Jezus v pozornosti, ki jo posveča otrokom /…/ tako daleč, da jih odraslim postavlja celo za učitelje zaradi njihovega preprostega in spontanega zaupanja do drugih /…/.

(Prvo poglavje “V luči besede”, podpoglavje “Tvoji otroci so kakor oljčne mladike”, točke 16–18)

DUHOVNA ISKRICA
Bog nam ne podarja nikoli manj
od samega sebe.

(sv. Avguštin)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.