OZNANILA na nedeljo Svetega pisma, 27.1.2019

Prišel je v Nazaret, kjer je odraščal. V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, naj oznanim jetnikom prostost in slepim, da spregledajo, da zatirane pustim na svobodo, da oznanim leto Gospodove milosti.« Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo tako, kakor ste slišali.« (Lk 4,14-21)

Sobotni dan je prišel v domači kraj. Stopil je v shodnico in sprejel ponudbo, da bi bral, kakor nam pripoveduje Luka v današnjem odlomku. Ob besedilu preroka Izaija, ki se mu je odprlo in ki je napovedovalo mesijanske čase, se mu je ponudila priložnost, da razodene svoje poslanstvo. Njegova izjava, da se davna prerokba zdaj izpolnjuje nad njim, je bila tako nepričakovana in izredna, da je poslušalcem ob njej zastal dih.
Je pa res, da je zdaj, s tem dogodkom v shodnici, novica javna, uradna. Jezus prihaja izpolnit Božji načrt. S tem, kar stori in pove, začenja na svet prinašati srečo, ki prihaja od Boga in je že davno obljubljena po prerokih. Se dotakne tudi naših src?
Po: Beseda da Besedo

NAPOVEDNIK

V petek, 1. februarja, bo ob 20.00 seja ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Lepo vabljeni.

V soboto, 2. februarja, je PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA – SVEČNICA. Pri vseh svetih mašah, ki bodo po nedeljskem redu, bomo blagoslovili sveče.
Praznik Jezusovega darovanja Slovenci imenujemo tudi »svečnica«. V cerkvi pri bogoslužju prižigamo sveče, duhovnik jih blagoslovi in po maši jih odnesemo na svoje domove, da z njimi prinesemo Božji blagoslov v svoje vsakdanje življenje, posebej ob hudi uri vsakršnih neviht ter ob svojem slovesu od tega sveta, ko vsi najbolj potrebujemo Božje usmiljenje in blagoslov.
Mi sami naj bi bili goreča sveča, ki v darovanju izgoreva v ljubezni do Boga in bližnjega, še posebej do tistih bratov in sester, ki so se znašli v hudi stiski, duhovni ali telesni, in tiho ali na glas prosijo za našo pomoč.

V nedeljo, 3. februarja, goduje sveti Blaž. Na ta dan lahko pri vseh svetih mašah prejmete BLAGOSLOV SVETEGA BLAŽA.

V nedeljo, 3. februarja, bo ob 17.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

CENTRALNO OGREVANJE
V ponedeljek, 4. februarja, bomo v baziliki začeli napeljevati centralno ogrevanje. Delavci bodo najprej odstranili stara dotrajana lesena tla v klopeh, nato bodo vgradili grelna telesa pod sedeže in namestili nova lesena tla.
Stroški bodo visoki, zato vas vljudno prosimo za finančno pomoč.
V času del bodo med tednom svete maše ob 9.00 v dvorani, večerne pa v baziliki. Ob nedeljah bodo svete maše v baziliki. Prosimo za razumevanje.

Od 27. do 30. aprila bomo romali v MEDŽUGORJE. Cena romanja je 150 €. V ceno je vključeno: prevoz, 3 nočitve (2 polna penziona, 1 polpenzion). Odhod bo v soboto, 27. aprila, ob 5.30. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

POTREBUJEMO ŽUPNIJSKE SODELAVCE: pri Župnijski Karitas, čiščenju bazilike, pevce v župnijskem zboru, bralce, ministrante … Vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati v navedenih dejavnostih, vabimo na srečanje v petek, 1. februarja, ob 20. uri.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 3. 2. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

NEDELJA SV. PISMA
Sveto pismo je brez dvoma največje klasično delo svetovne književnosti. Njegovi časovno najmlajši spisi so nastali pred približno dva tisoč leti; nastanek njegovih najzgodnejših delov pa je zavit v meglo preteklosti. Njegova zgodovina sega v kameno dobo in se končuje v svetu rimskega cesarstva ter pri začetkih krščanske Cerkve.
Še vedno pa je najaktualnejša knjiga. Glede na svojo branost je svetovna uspešnica brez primere.
Kako učinkovito brati Sveto pismo?
Beri redno. Tako kot pri hrani in vadbi je tudi tu najboljši način »malo in večkrat«. Beri načrtno. Če se zaženeš v Sveto pismo in začneš brati, kar ti pride pred oči, boš kmalu zmeden. Beri ga kot celoto. To ne pomeni: preberi vse naenkrat. Poskušaj ugotoviti, kako določen odlomek ali knjiga pojasnjuje druge. Odlomke povezuj. Bodi pozoren tudi na to, kako se na različnih mestih pojavljajo določene teme na popolnoma drugačen način. Beri pozorno. Trudi se, da boš bral tako, da boš tudi mislil, kaj bereš. Poskušaj se kot novinar vživeti v dejanski položaj. Sprašuj se o vsem, kar bereš; vzbuja naj ti vprašanja in kritiko. Odgovori na to, kar bereš. Pravi preizkus naše iskrenosti ni v tem, koliko smo prebrali, ampak koliko se po tem tudi ravnamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.