OZNANILA na FRANČIŠKOVO NEDELJO, 4. 10. 2020

JEZUS JE KROTAK IN V SRCU PONIŽEN

Tisti čas je Jezus spregovóril in rekel:
»Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje,
ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa malim.
Da, Oče, kajti tako ti je bilo všeč.
Vse mi je izročil moj Oče
in nihče ne pozna Sina, razen Očeta,
in nihče ne pozna Očeta, razen Sina
in tistega, komur hoče Sin razodeti.
Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi,
in jaz vam bom dal počitek.
Vzemite nase moj jarem in učite se od mene,
ker sem krotak in v srcu ponižen,
in našli boste počitek svojim dušam;
kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«
(Mt 11,25-30)

Življenje sv. Frančiška Asiškega je čudovit prikaz, kako dati čast in slavo Gospodu. Ko je spoznal, da je Gospod njegovo največje bogastvo, je bil pripravljen pustiti vse drugo in slediti njegovemu evangeliju.
V vsem stvarstvu je znal opaziti in videti njegovo delo ter se v molitvi in premišljevanju umakniti v samoto, da bi spoznal njegovo voljo.
Gospod, naj tudi mi z veseljem in radostjo v krotkosti in ponižnosti sledimo tvojemu evangeliju in te slavimo!

NAPOVEDNIK
Danes zaradi slovesnosti NOVE MAŠE lazarista ROKA ŽLENDRA ob 10. uri, ne bo sv. maše ob 11.30! Hvala za razumevanje!

Popoldne ob 16. uri bo na Viču v Ljubljani br. JAN DOMINIK BOGATAJ izrekel SLOVESNE ZAOBLJUBE za vse življenje v frančiškanskem redu.
Podprimo ga z molitvijo!

V prihajajočem tednu začenjamo tudi z rednimi srečanji vseh odraslih skupin: študenti FŠD ob ponedeljkih zvečer ob 20h, ob sredah ob 19h skavti PP, zvečer ob 20h Frančiškova mladina.

V torek, 6. 10., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V petek, 9. 10., popoldne priromajo iz salezijanske župnije sv. Janeza Boska ob SPOMINSKEM DNEVU KRSTA božjega služabnika salezijanca ANDREJA MAJCNA.

V petek, 9. 10., ob 20. uri je redno srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V soboto, 10. 10., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 11. 10., popoldne ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 11. 10., bo pri večerni sv. maši ob 19. uri prepevala pevska skupina pod vodstvom Roberta Feguša.

ANDREJ MAJCEN SDB
Božji služabnik Andrej Majcen se je rodil v Mariboru, v naši župniji Matere usmiljenja, kak kilometer oddaljen od cerkve (Meljska cesta 67), in sicer 30. septembra leta 1904. Nekaj dni zatem, v nedeljo 9. oktobra 1904, je bil v naši cerkvi tudi krščen: Sam je zapisal: »Moj najsvetejši dan je za vse življenje ostal 9. oktober. Večkrat v življenju sem obnovil krstne obljube. V cerkvi Matere usmiljenja sem bil deležen milosti vseh milosti, da sem postal Božji otrok.«
Mati Marija (roj. Šlik) je bila zavzeta vernica in Frančiškova tretjerednica. Ko je imel Andrej tri leta, so se preselili najprej na Kozje, dve leti pozneje pa v Krško: tu je hodil v šolo, prejel prvo sv. obhajilo in birmo. S petnajstimi leti je odšel na študij v Maribor: obiskoval je Moško učiteljišče in štiri leta pozneje diplomiral. V ta čas sodijo spodbudni nasveti očeta in matere, ki ju je zvesto upošteval. Mati ga je spodbujala: »Na Marijo nikar ne pozabi. Ko boš šel na učiteljišče, ne pozabi mimogrede stopiti za trenutek v cerkev pri frančiškanih, pri enih vratih lahko greš noter, pri drugih pa ven.«
Umrl je v Ljubljani, 30. septembra 1999, na svoj 95. rojstni dan.
Priporočajmo se Božjemu služabniku Andreju Majcnu: nagovarja nas kot goreč misijonar, kot skrben vzgojitelj, kot vesel, pristen in srečen redovnik in duhovnik, kot neutruden spovednik in duhovni voditelj.
Več >>>

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 11. 10. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
30. septembra 2020

Pripraviti prihodnost skupaj z Jezusom, ki rešuje in zdravi
Prejšnje tedne smo v luči evangelija skupaj razmišljali o tem, kako ozdraviti svet, ki trpi zaradi slabega stanja, na katerega je pokazala in ga poudarila pandemija. Prehodili smo poti dostojanstva, solidarnosti in subsidiarnosti, nepogrešljive poti za pospeševanje človeškega dostojanstva in skupnega dobrega. Kot Jezusovi učenci smo sklenili, da sledimo njegovim korakom, s tem ko se odločamo za revne, premislimo uporabo dobrin in skrbimo za skupen dom. Sredi pandemije, ki nas muči, smo se pričvrstili na načela družbenega nauka Cerkve ter se pustili voditi veri, upanju in ljubezni. Tu smo našli trdno pomoč, da smo delavci preobrazbe, ki sanjajo na veliko, se ne zaustavijo pred ozkosrčnostmi, ki ločujejo in ranijo, ampak spodbujajo nastajanje novega in bolj-šega sveta.
Želel bi, da se ta pot ne bi končala s temi mojimi katehezami, ampak da bi lahko še naprej hodili skupaj ter »imeli pogled uprt v Jezusa« (Heb 12,2), kakor smo slišali na začetku; pogled uprt v Jezusa, ki rešuje in zdravi svet. Jezus, ki obnavlja in spravlja vsako ustvarjeno bitje, nam poklanja darove, ki so potrebni, da ljubimo in ozdravljamo, kakor je to On znal delati, ter tako skrbimo za vse, brez rasnega, jezikovnega ali narodnega razlikovanja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.