OZNANILA na 7. nedeljo med letom, 24. 2. 2019

BODITE USMILJENI, KAKOR JE BOG USMILJEN
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Tistemu, ki te udari po enem licu, nastavi še drugo, in kdor ti hoče vzeti plašč, mu tudi obleke ne brani. Vsakemu, ki te prosi, dajaj, in če kdo vzame, kar je tvoje, ne zahtevaj nazaj. In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim. Če ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno priznanje vam gre? Saj tudi grešniki ljubijo tiste, ki njih ljubijo. Če namreč delate dobro tistim, ki delajo dobro vam, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki delajo isto. In če posojate tistim, od katerih upate dobiti nazaj, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki posojajo grešnikom, da prejmejo enako. Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih. Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče! Ne sodíte in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo.« (Lk 6,27-38)

Danes nam Jezus v evangeliju naroča: »Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubite svoje sovražnike, dobro delajte tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami.« Gospod, hvala ti za vse prijatelje, za vse, ki nas imajo radi. Hvala pa tudi za tiste, ki nas ne marajo. Pomagaj nam, da bomo zmogli zanje iskreno moliti, da bodo v nas prepoznali tvoj usmiljeni obraz. Daj nam moči, da nas njihova sovražnost do nas ne prestraši in da bomo zmogli kljub vsemu zanje delati dobro.
Po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih sv. mašah – leto C

NAPOVEDNIK

28. februarja, v četrtek pred prvim petkom, vas ob 18. uri VABIMO K MOLITVI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE.

Na PRVI PETEK, 1. marca, bomo na domovih obiskali bolnike. Vabljeni k pobožnosti prvega petka.

V petek, 1. marca, bo ob 20. uri seja ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Lepo vabljeni.

Na PRVO SOBOTO, 2. marca, vas vabimo k pobožnosti prvih sobot.

V nedeljo, 3. marca, bo ob 17.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

Sestre in brate Frančiškovega svetnega reda in tiste, ki jim je sv. Frančišek blizu, vabimo 800 let po obisku sv. Frančiška pri sultanu na DUHOVNE VAJE, ki bodo od 1. do 3. marca 2019 v minoritskem samostanu v Piranu. Začetek bo v petek ob 18.30, sklep pa v nedeljo ob 14.00. Prijave sprejema do 25. februarja br. Mirko Potočnik: mirko.fsr@gmail.com, 051/310–419.

Vabimo na DUHOVNE VAJE za molivce in župnijske animatorje za duhovne poklice, ki bodo od 1. do 3. marca 2019 in od 8. do 10. marca 2019 v minoritskem samostanu v Olimju. Prijave sprejema s. Štefka Klemen: tel. 059/080 310 (od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30), GSM 031/680–213, cdp@nadskofija-maribor.si ali stefka.klemen@rkc.si.

OGREVANJE
Delavci so v baziliki končali dela napeljave centralnega ogrevanja. Nekaj dni bodo še potekala dela testiranja, ker je prostor velik in nepredvidljiv. Klopi so prijetno ogrete in upamo, da se boste lepo počutili.
Ostaja le še dolg, zato vas prosimo za finančno pomoč.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 3. 3. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

DUHOVNA ISKRICA
Naše življenje na tem romanju ne more biti brez skušnjav, ne napredek brez preizkušenj. Nihče namreč sebe ne spozna, če ni skušan, tudi ne more prejeti krone, če ni zmagal, zmagati pa ne more, če se ni bojeval; boriti se pa more samo, če ima sovražnika in preizkušnje.
(sv. Avguštin)

SVETNIK TEDNA

NEŽA PRAŠKA
2. februar
Neža Praška je s petindvajsetimi leti vstopila v samostan klaris v Pragi, ki ga je sama ustanovila. Sveta Klara je bila takrat še živa in Nežo je z njo vezalo pristno prijateljstvo. Neža se je tako, tudi pod vplivom svete Jadvige Poljske, pridružila vrsti plemiških mož in žena, ki so se odzvali na stisko mnogih revežev, brezdomcev in tlačanov ter zanje skrbeli. S pomočjo brata Venčeslava je dala poleg svojega zgraditi še samostan in cerkev sv. Jakoba za frančiškane. Tu je kmalu nastal
venec bolnišnic in sirotišnic ter zavetišč za brezdomce in gobavce, za katere so skrbeli redovniki in redovnice, poleg njih pa tudi mnogi pobožni in bogati meščani, ki so kot tretjeredniki tudi sami stregli revnim in bolnim. Tem so se pridružili še nekdanji križarji, »križniki z rdečo zvezdo«, tako da se je razvila posebna mestna četrt, katere srce in duša je bila Neža. Njen zgled je, podobno kakor nekoč Klarin, pritegnil precej hčera iz najvišjih čeških plemiških družin, tako da so morali kmalu ustanoviti številne podružnice po celotni Češki in na Poljskem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.