OZNANILA na 6. nedeljo med letom, 14. 2. 2021

JEZUS OZDRAVI GOBAVCA

Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil:
»Če hočeš, me moreš očistiti.«
Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel:
»Hočem, bodi očiščen!«
Gobe so takoj izginile in bil je očiščen.
Jezus ga je brž s strogimi besedami poslal ven in mu rekel:
»Glej, da nikomur nič ne poveš,
ampak pojdi, pokaži se duhovniku
in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.«
Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati
in pripovedovati, kaj se je zgodilo,
tako da Jezus ni mogel več javno v mesto,
ampak je bival zunaj na samotnih krajih.
In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.
(Mr 1,40-45)

Ponižna prošnja gobavca, ki izraža tudi vero v Jezusovo moč ozdravljanja, je bila uslišana.
Jezus želi pomagati človeku, ki je bil izvržen iz družbe in mu z očiščenjem gobavosti vrne človeško dostojanstvo.
In očiščeni gobavec o tem ni mogel molčati, začel je na vsa usta oznanjati in pripovedovati.
Kaj pa jaz? Ali pridem k Jezusu ponižno? Ga prosim? Mu zaupam? Pričujem zanj?

NAPOVEDNIK
Na današnjo nedeljo prebiramo 2. del pastirskega pisma naših škofov. Preberi več >>>

V tem tednu potekajo ZIMSKE ŠOLSKE POČITNICE, tudi verouka na daljavo ni.

Prihodnjo nedeljo, 21. 2., zvečer ob 21. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

PEPELNIČNA SREDA
V sredo pričenjamo postni čas. Pri obeh mašah bomo opravili OBRED PEPELJENJA, po katerem ima dan tudi ime – Pepelnica. Posipanje s pepelom je znamenje spokorne drže in naše pripravljenosti na spreobrnjenje ter verovanje evangeliju. Spominja nas tudi, da smo ustvarjeni iz prahu zemlje.
Postni čas je postavljen pred praznik Velike noči, ki jo vsako leto obhajamo na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Postni čas traja 40 dni in šest postnih nedelj.

POSTNA POSTAVA
V postnem času imamo tudi več priložnosti za različne spokorne vaje.
Ob začetku in koncu postnega časa (Pepelnica in Veliki petek) za vse (od 18. do 60. leta) velja STROGI POST, ko ne uživamo mesa in se le enkrat na dan lahko do sitega najemo.
Tudi na vse POSTNE PETKE velja odpoved mesnim jedem, k čemur smo sicer spodbujeni skozi vse leto.
Seveda pa smo v postnem času povabljeni tudi k vsem drugim oblikam spokornosti in različnim odpovedim. Povabljeni smo, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Za otroke je to lahko 40 dni brez sladkarij, čokolade, slanarij, …
Odrasli lahko 40 dni abstiniramo alkoholne pijače, kajenje in druge razvade.
To seveda ne velja samo za hrano!
Velik izziv je odpoved grdemu govorjenju (preklinjanju), opravljanju, obrekovanju, …
Potrudimo se biti vsaj 40 dni prijazni, spoštljivi, dobronamerni, …
Zakaj se ne bi odpovedali nepotrebnemu gledanju televizije, igranju računalniških iger, brezglavemu brskanju po internetu oz. družbenih omrežjih.
Vsaka odpoved naj za seboj potegne odločitev! Če zmanjšam gledanje televizije za eno uro na dan, imam eno uro časa, ki ga lahko posvetim ostalim družinskim članom, osamljenim prijateljem in znancem, … Lahko tudi več molim.
Ko se odpovedujem različnim prehranskim priboljškom, lahko na ta način privarčevani denar namenim ubogim.
Postni čas nas torej vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih in to izničili.
Ne izpustimo te čudovite priložnosti!

KRIŽEV POT
Križev pot bomo v naši baziliki molili oz. premišljevali vsako sredo in petek po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 18.30 ter v nedeljo ob 18.30.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za februar in marec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
10. februarja 2021

Molitev v vsakdanjem življenju
Ne obstaja drugi čudoviti dan, kot je danes, ki ga živimo. So ljudje, ki živijo, misleč stalno na prihodnost. »Pa saj bo bolje …« A ne sprejmejo današnjega, kakor je. To so ljudje, ki živijo v fantaziji, ne znajo razumeti pojma realnega. Danes je realen, danes je konkreten. Jezus nam prihaja naproti danes, v tem danes, ki ga živimo. In molitev je ta, ki spreminja ta danes v milost, spreminja nas: pomirja jezo, podpira ljubezen, pomnožuje veselje, daje moč za odpuščanje. V kakšnem trenutku se nam bo zdelo, da nismo več mi, ki živimo, ampak da milost živi in deluje v nas po molitvi. Milost nas čaka. A ne pozabite: sprejeti danes. Ko pride misel jeze, nezado-voljstva, ki te vodi v zagrenjenost, ustavi se. Recimo Gospodu: »Kje si ti? In kam grem jaz?« Gospod je tam. Gospod ti bo namenil prvo besedo, nasvet, da boš šel naprej brez gren-kega soka negativnega. Kajti molitev je vedno pozitivna, vedno te vodi naprej. Vsak dan, ki se začne, če je sprejet v molitvi, se pospremi s pogumom, tako da težave, s katerimi se soočamo, niso več ovire za našo srečnost, ampak pozivi Boga, priložnosti za naše srečanje z Njim. In ko nekoga spremlja Gospod, se čuti bolj pogumnega, bolj svobodnega, bolj srečnega.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.