OZNANILA na 5. postno nedeljo, 29. 3. 2020

JEZUS JE VSTAJENJE IN ŽIVLJENJE

Tisti čas je bil neki bolnik, Lazar iz Betánije, iz vasi Marije in njene sestre Marte. Marija je bila tista, ki je Gospoda mazilila z dišavnim oljem in mu obrisala noge s svojimi lasmi. Njen brat Lazar je bil bolan. Sestri sta tedaj poslali Jezusu sporočilo: »Gospod, glej, tisti, ki ga imaš rad, je bolan.« Ko je Jezus to slišal, je rekel: »Ta bolezen ni za smrt, ampak v Božje veličastvo, da bo po njej poveličan Božji Sin.« […]
Ko je torej Jezus prišel, je zvedel, da je Lazar že štiri dni v grobu. Betánija pa je blizu Jeruzalema, približno petnajst stadijev od njega. Veliko Judov je prišlo k Marti in Mariji, da bi ju tolažili zaradi njunega brata. Ko je Marta slišala, da prihaja Jezus, mu je šla naproti; Marija pa je sedela doma. […]
Jezus je bil v sebi spet ganjen in je šel h grobu. Bila je to votlina in pred njo je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« […]
In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povôji in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustíte, naj gre!« Veliko Judov, ki so prišli k Mariji in videli, kaj je stóril, je začelo verovati vanj. (Jn 11,1-45)

Jezusu sporočijo, da je njegov prijatelj Lazar bolan, on pa ob njegovi smrtni bolezni pokaže na Božje veličastvo. Lahko bi mu očitali predrzno igro s človeškimi čustvi, pa vendar je to le ena izmed mnogim priložnosti, ko se razodeva vera v vstajenje.
Sedanji čas je v mnogočem podoben situaciji v tem evangeljskem odlomku, saj mnogo ljudi po vsem svetu trpi in umira. Kje je Bog?
Gospod, napolni nas z vero in zaupanjem, da si ti tisti, ki nas vodiš, usmerjaš naše korake in bdiš nad nami. Jezus, zaupam vate!

NAPOVEDNIK
Zaradi razglasitve EPIDEMIJE koronavirusa Covid-19, so od petka 13. 3. 2019 vse cerkve zaprte, vsa bogoslužja pa se obhajajo brez ljudstva.

Vsi dogodki so odpovedani ali prestavljeni za nedoločen čas.

Katehetsko gradivo za verouk doma.

Vsak dan lahko spremljate prenos sv. maše preko naše spletne strani www.bazilika.info/prenos. Vse nedelje je iz naše bazilike prenos sv. maše ob 8.30 po TV Exodus.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM ob 18. uri spremljajte molitev za nove duhovne poklice.

RADIJSKI MISIJON
Vabimo vas, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljate RADIJSKI MISIJON Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020. Za vodilno misel so letos izbrali vprašanje: Si upaš živeti?, ki je še kako aktualno v razmerah pandemije COVID-19, ki je zajela našo Slovenijo, Evropo in ves svet.

POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU
Ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore OFM, bo v ponedeljek 30. 3. 2020 ob 21.00 uri na radiu Ognjišče po končani molitvi rožnega venca, posvetil Jezusovemu in Marijinemu Srcu vse verne Slovence, posebej še bolne z virusom COVID-19, zdravstveno osebje, državne voditelje in druge, ki pomagajo reševati to težko situacijo.
Prisluhnite in se povežite v molitvi. Za nas in naše družine gre, ukrepati moramo hitro, da nas virus ne prehiti, zato vzemite to pobudo, kot skrb in ljubezen Jezusa in Marije za nas.

CVETNA NEDELJA, 5. april 2020
Pri nas bomo maševali po ustaljenem redu, kot so bili sprejeti mašni nameni (ob 8.30, 10h, 11.30 in 19h).

Blagoslov zelenja bo pri vseh mašah v zaprti cerkvi brez navzočnosti vernikov. Verniki doma pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga pokropite z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smemo deliti ali ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije. Uporabite zelenje, ki ga imate doma!

Škofje vabijo vse vernike k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.30).

MAŠNI NAMENI
S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, za zdravje, za potrpežljivo prenašanje trpljenja, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo mašne namene za mesec maj. Glede prostih terminov preverite na spletni strani www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec.

Svoje darove za vzdrževanje cerkve in mašne namene lahko nakažete na TRR: SI56 0228 5026 2075 544
Koda namena: CHAR
Namen: Dar za cerkev
Sklic: 00 20200329

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
25. marca 2020

Spoštuj, varuj, ljubi vsako človeško življenje
Pred petindvajsetimi leti, na današnji dan, 25. marca, ki je v Cerkvi slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, je sv. Janez Pavel II. objavil okrožnico Evangelij življenja (Evangelium vitae) o vrednosti in nedotakljivosti človeškega življenja.
Povezava med oznanjenjem in Evangelijem življenja je močna in globoka, kakor je poudaril sv. Janez Pavel II. v svoji okrožnici. Danes se ponovno spomnjamo tega nauka v kontekstu pandemije, ki ogroža človeško življenje in svetovno ekonomijo. To je situacija, zaradi katere čutimo, da so besede, s katerimi se začne okrožnica, še bolj obvezujoče. Le-te so naslednje: »Evangelij življenja je v središču Jezusovega sporočila. Cerkev ga vsak dan z ljubeznijo sprejema, potrebno ga je oznanjati s pogumno zvestobo kot blagovest ljudem vsake dobe in kulture« (št. 1).
V resnici, življenje, ki smo ga poklicani pospeševati in varovati, ni nek abstrakten pojem, ampak se vedno razodeva v osebi iz mesa in krvi: pravkar spočet otrok, revež, ki je izobčen, bolnik, ki je sam in obupan ali v terminalni fazi bolezni, nekdo, ki je izgubil službo ali je ne uspe najti, migrant, ki je zavrnjen ali getoiziran … Življenje se razodeva v konkretnosti oseb.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.