OZNANILA na 4. velikonočno nedeljo, 3. 5. 2020

JEZUS JE PASTIR IN VRATA K OVCAM

Tisti čas je rekel Jezus:
»Resnično, resnično, povem vam:
Kdor ne vstopi v ovčjo stajo skozi vrata,
ampak se splazi vanjo drugod, je tat in ropar.
Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovac.
Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas
in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi iz staje.
Ko vse svoje spusti ven,
hodi pred njimi in ovce gredo za njim,
ker poznajo njegov glas.
Za tujcem pa ne bodo šle,
ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.«
Jezus jim je povedal to priliko,
pa niso razumeli, kaj jim je govóril.
Jezus je znova spregovóril:
»Resnično, resnično, povem vam:
Jaz sem vrata za ovce.
Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji,
toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata.
Kdor vstopi skozme, se bo rešil;
hodil bo noter in hodil bo ven in bo našel pašo.
Tat prihaja samo zato, da krade, kólje in uničuje.
Jaz sem prišel, da bi imeli življenje
in da bi ga imeli v obilju.« (Jn 10,1-10)

Skozi vrata vstopa tisti, ki ima dober in pošten namen. Zlobneži pa se splazijo drugod. Dobrega pastirja ovce poslušajo, ker ga poznajo in mu zaupajo. Ko vstopam skozi vrata Jezusa, v njegovem imenu, imam življenje v obilju. Gospod, pošlji nam novih dobrih pastirjev!

NAPOVEDNIK
Vsak dan lahko spremljate prenos bogoslužja prek naše spletne strani www.bazilika.info/prenos. Ob nedeljah je iz naše bazilike prenos sv. maše ob 8.30 po TV Exodus.

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj.

Katehetsko gradivo za verouk doma.

Naša cerkev bo do nadaljnjega odprta samo v času sv. maše (od 8.45 do 10h in od 18.15 do 19.45).

SVETA MAŠA
(Celotna navodila SŠK ob odprtju bogoslužij v cerkvi za vernike >>>)
Svete maše z verniki obhajamo pod naslednjimi pogoji:
Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje.
V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo ZAŠČITNO MASKO oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.).
Pri vhodu si mora vsak RAZKUŽITI ROKE z razkužilnim sredstvom.
Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno RAZDALJO VSAJ 1,5 METRA. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu.
Pozdrav miru/rokovanje se opusti.
Vernikom je dovoljeno deliti sveto OBHAJILO SAMO NA ROKO brez izjeme. Preden se obhajajo, si verniki s prosto roko odmaknejo masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestijo čez obraz.
Ob koncu svete maše naj se k vratom pomikajo najprej verniki, ki so bližje izhodu, ter se čim prej oddaljijo od vrat, da ostalim omogočijo nemoten prehod.
Zadrževanje v zaprtih prostorih ali na prostem pred sveto mašo ali po njej je podvrženo civilnim predpisom in ni dovoljeno.
Škofje ordinariji s tem odlokom do preklica dovoljujejo, da verniki dolžnost nedeljske svete maše izpolnijo tako, da se udeležijo svete maše enkrat v tednu na kateri koli dan.

SVETA SPOVED
Spovedovanje v spovednicah in spovednih kabinetih ni dovoljeno. Zakrament svete spovedi je dovoljeno obhajati na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih, ki jih je treba redno prezračevati. Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra. Pri nas bo spoved mogoča v dvorani v pritličju.

MAŠNI NAMENI in DAROVI
Sprejemamo mašne namene za mesec maj in junij. Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec oz. pokličite po telefonu 02 22 85 110.

Svoje darove za vzdrževanje cerkve in mašne namene lahko nakažete na TRR: SI56 0228 5026 2075 544
Koda namena: CHAR
Namen: Dar za cerkev
Sklic: 00 20200503

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
29. aprila 2020

Pot blagrov: od posvetnega življenja k življenju po Bogu
Uboštvo v duhu, jok, krotkost, žeja po svetosti, usmiljenje, očiščenje srca in dela miru lahko vodijo k preganjanju zaradi Kristusa, vendar pa je to preganjanje na koncu razlog za veselje in veliko plačilo v nebesih. Pot blagrov je velikonočna pot, ki vodi od posvetnega življenja k življenju po Bogu; od življenja, ki ga vodi meso – to je egoizem – k tistemu, ki ga vodi Duh.
Svet s svojimi maliki, kompromisi ter prioritetami ne more odobravati tovrstnega življenja. »Strukture greha«, ki jih pogosto ustvarja človeška miselnost, in so tuje Duhu resnice, ki ga svet ne more prejeti (prim. Jn 14,17), ne morejo drugega kot zavračati uboštvo ali krotkost ali čistost ter označiti življenje po evangeliju za napako in problem, torej kot nekaj, kaj je potrebno potisniti na rob. Tako misli svet: ti so idealisti ali fanatiki … Tako mislijo oni.
Potrebno je biti zvesti ponižni poti blagrov, saj le-ta vodi k temu, da smo Kristusovi in ne od sveta. Velja spomniti na pot sv. Pavla: ko je mislil, da je pravičen, je bil pravzaprav preganjalec; ko pa je spoznal, da je preganjalec, je postal človek ljubezni, ki je z veseljem soočal trpljenje zaradi preganjanja, ki ga je doživljal (prim. Kol 1,24).

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.