OZNANILA na 4. adventno nedeljo, 22. 12. 2019

JEZUS SE BO RODIL MARIJI, JOŽEFOVI ZAROČENKI
Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslôvil. Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar pomeni Bog z nami. Ko se je Jožef zbúdil, je stóril, kakor mu je naróčil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi. (Mt 1,18-24)

Sv. Janez Krizostom trdi: »Sin device je Bog. Kristusovo rojstvo je bilo potrebno, da je dokazal svojo resnično človeško naravo.« Sv. Beda Častitljivi zato pravi: »Emanuel označuje obe Jezusovi naravi, tako človeško kot božansko.« Sv. Hieronim zatrdi: »Kristus je bil v resnici človek.«
Sveti Janez Krizostom pravi: »Nihče ne more razložiti skrivnosti Jezusovega rojstva, ki pa ni popolnoma nerazumljiva«. Sv. Kromacij Oglejski razlaga: »Njegovo telesno rojstvo je času, toda njegovo božansko sinovstvo je bilo pred časom. Kot človek je prišel iz maternice matere device, kot oni drugi pa iz Boga Očeta. Prevzel je vidno meso, da bi pokazal svoje nevidno božanstvo«.Več cerkvenih očetov pa pravi, da je angel Jožefu pokazal na vse, kar je bilo v njegovem razumu, kar je čutil, česa se je bal in tudi, kaj se je odločil storiti, da bi ga lahko vodila krepost in bi bil potolažen. Sv. Janez Krizostom pa pravi: »Angel je podelil Jožefu čast, da da Zveličarju ime in da skrbi za Očetovega Sina. Skrivnost rojstva je lažje razumljiva, če jo povežemo z napredovanjem zveličanja in njenim preroškim pričakovanjem, ki jo je Gospod naznanil po besedah preroka Izaija.«Neznani pisec pravi: »Devica je v svojem telesu nosila to, kar ni mogel ves svet. Kakor je Kristus pozneje izročil Marijo svojim učencem, tako jo sedaj izroča Jožefu«. Sv. Janez Krizostom pa ponovno poudarja: »Angel je podelil Jožefu čast, da se je lahko imel za očeta in mu dal pravico dati Božjemu Sinu ime.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
V križnem hodniku so na ogled BIRMANSKE JASLICE, ki so jih pripravili birmanci iz nekaterih župnij ob natečaju nadškofije Maribor za birmanske jaslice.

Pri sv. maši ob 19. uri bo prepeval TROJIŠKI VOKALNI ANSAMBEL pod vodstvom g. Roberta Feguša. Po sv. maši sledi še krajši koncert. Vabljeni!

BOŽIČNA OSEMDNEVNICA
V pripravi na božične praznike pomembno vlogo igra tudi BOŽIČNA OSEMDNEVNICA, ki smo jo pri nas začeli v ponedeljek, 16. 12.
Pri jutranji in večerni sv. maši na začetku prepevamo spev Kralja, ki prihaja, po berilu zapojemo Izajijev spev, pred darovanjem pa pesem Glasovi angelski z višin. Po obhajilu sledi še Marijin hvalospev Moja duša z »O« odpevom.

SPOVEDOVANJE
Pred božičnimi prazniki bo v naši baziliki organizirano spovedovanje še v ponedeljek, 23. 12. 2019 od 7h do 12h in od 14h do 19.30.
V torek, 24. 12., bo spovedovanje samo dopoldne do 12. ure!

SVETI VEČER, 24. 12.
V torek, 24. 12., ne bo večerne sv. maše ob 19. uri, ampak bo maša sv. večera ob 21. uri. Pri tej maši bo BLAGOSLOV JASLIC, prepeval pa bo OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.
Ob POLNOČI bo slovesna polnočna maša, pri kateri bo prepeval ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR pod vodstvom g. Francija Divjaka.

BOŽIČ, 25. 12.
Pri sv. maši ob 8.30 bo prepeval ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.
Ob 10. uri bo pri sv. maši sodelovala VOKALNA SKUPINA MATER MISERICORDIAE pod vodstvom g. Aleša Marčiča.
Pri sv. maši ob 11.30 bo že tradicionalno sodeloval PEVSKI ZBOR LAUDAMUS skupaj s priložnostnim ORKESTROM in SOLISTI pod vodstvom prof. Maksimilijana Feguša.
Pri večerni sv. maši ob 19. uri bo LJUDSKO PETJE.

SVETI ŠTEFAN, 26. 12.
Pri sv. maši ob 8.30 bo prepeval ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.
Ob 10. uri bo pri sv. maši sodelovala OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.
Pri sv. maši ob 11.30 bo LJUDSKO PETJE.
Pri večerni sv. maši ob 19. uri bo LJUDSKO PETJE.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 29. 12. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA
SV. ŠTEFAN DIAKON
26. december
Diakon Štefan je s svojim nastopom in poslanstvom, kakor pred njim že Janez Krstnik, še bolj pa Jezus sam, osebnost, ki povzroča delitev duhov. Nasprotniki so tudi njemu, kakor Jezusu, naprtili proces pred velikim zborom. Tudi proti njemu so nastopile krive priče. Štefanu je Božji Duh, s katerim je bil napolnjen, dal zgovornost, da se je pred velikim zborom odlično branil. To je tožitelje še bolj razkačilo. Štefanova usoda je bila zapečatena, ko je rekel: »Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici.« Od jeze so ponoreli, ga pahnili ven iz mesta in ga pobili tako, da so vanj metali kamenje.
Štefan je bil, kot beremo v Apostolskih delih, eden izmed sedmih mož, ki so bili pri jeruzalemskih vernikih ‘na dobrem glasu’. Apostoli so jim zaupali službo oznanjevanja in dobrodelnosti med helenisti – grško govorečimi Judi. Luka pred drugimi sedmimi možmi, izbranimi za to službo, označuje Štefana kot “moža, polnega vere in Svetega Duha”. Božja milost je po njem delala velika dela, kar je pri mnogih vzbudilo zavist in sovraštvo.
Sv. Štefan velja za zavetnika konj, konjarjev, kočijažev in živine; pa tudi kamnosekov, zidarjev, tesarjev, sodarjev, kletarjev, krojačev, tkalcev …; je priprošnjik proti glavobolu, zastajanju kamnov, zbadanju in obsedenosti ter za srečno zadnjo uro.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.