OZNANILA na 3. velikonočno nedeljo, 26. 4. 2020

UČENCA SPOZNATA JEZUSA PO LOMLJENJU KRUHA

Glej, prav tisti dan, prvi po soboti, sta dva izmed Jezusovih učencev potovala v vas, ki se imenuje Émavs in je šestdeset stadijev oddaljena od Jerúzalema. Pogovarjala sta se o vsem tem, kar se je zgodilo. In medtem ko sta se pogovarjala in razpravljala, se jima je približal sam Jezus in hodil z njima. Njune oči pa so bile zastrte, da ga nista spoznala. […]
In on jima je rekel: »O nespametna in prepočasna v srcu, da bi verovala vse, kar so povedali preroki! Mar ni bilo potrebno, da je Mesija to pretrpél in šel v svojo slavo?« Tedaj je začel z Mojzesom in vsemi preroki ter jima razlagal, kar je napisano o njem v vseh Pismih. Medtem so se približali vasi, kamor so bili namenjeni. On pa se je delal, kakor da gre dalje. Silila sta ga in govorila: »Ostani z nama, kajti proti večeru gre in dan se je že nagnil.« In vstopil je, da bi ostal pri njiju. Ko je sédel z njima za mizo, je vzel kruh, ga blagoslôvil, razlomil in jima ga dal. Tedaj so se jima odprle oči in sta ga spoznala. On pa je izginil izpred njiju. In rekla sta drug drugemu: »Ali ni najino srce gorelo v nama, ko nama je po poti govóril in razlagal Pisma?« Še tisto uro sta vstala in se vrnila v Jeruzalem ter našla zbrane enajstére in tiste, ki so bili z njimi. Govorili so: »Gospod je res vstal in se prikazal Simonu.« Tudi onadva sta pripovedovala, kaj se je zgodilo na poti in kako sta ga prepoznala po lomljenju kruha. (Lk 24,13-35)

Razočaranje in obup učencev, ki sta žalostna zapuščala Jeruzalem, se, ob srečanju z “neznancem”, ki jima razloži svetopisemske odlomke, ki so vse to napovedovali, spremeni v gorečo in neustrašno zavzetost!
Gospod, naj tudi mi ob srečanju s tvojo Besedo in tvojim Kruhom rastemo v veri in zaupanju, da nas spremljaš in vodiš. Pomagaj nam, da se bomo znali in zmogli soočati z vsemi preizkušnjami, ki nas bodo doletele!

NAPOVEDNIK
Vsak dan lahko spremljate prenos bogoslužja prek naše spletne strani www.bazilika.info/prenos. Ob nedeljah je iz naše bazilike prenos sv. maše ob 8.30 po TV Exodus.

V ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, bomo ob 18. uri molili pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in stanovitnost že poklicanih.

Na PRVI PETEK letos obhajamo praznik SV. JOŽEFA, DELAVCA.

Do preklica izolacijskih razmer v času pandemije koronavirusa OBISKI BOLNIKOV na domovih na prve petke niso mogoči. V primeru smrtne nevarnosti nas pokličite!

SV. KATARINA SIENSKA
Ko ji je bilo kakih dvajset let, se ji je v videnju prikazal Jezus, se z njo skrivnostno zaročil in ji napovedal, da ji bo v Cerkvi zaupana posebna naloga, da bo pomagala prepričati papeža Gregorja XI., naj se vrne iz francoskega Avignona v Rim. Leta 1376 je to res storil: ko se je papež vračal v Rim, se je Katarina umaknila v rodno Sieno, potem ko je svojo nalogo izpolnila. Pozneje si je še veliko prizadevala, da bi prinesla mir v Cerkev in v srca ljudi.
Komaj triintridesetletna je umrla v Rimu 29. aprila 1380. Za svetnico jo je razglasil papež Pij II. leta 1461, papež Pij XII. jo je leta 1939 postavil za zavetnico Italije, papež Pavel VI. pa ji je leta 1970 podelil naslov cerkvene učiteljice, papež Janez Pavel II. jo je leta 1999 razglasil za sozavetnico Evrope (poleg Terezije Benedikte od Križa in sv. Brigite Švedske).

ŠMARNICE 2020
V petek začenjamo šmarnice. Dopoldne ob 9. uri bomo prebirali zgodbe o sv. Janezu Henriku Newmanu, ki jih je zapisal dr. Bogdan Dolenc, zvečer ob 19. uri pa bomo prisluhnili zgodbam za otroke z naslovom Največji dar, ki jih je napisala Marjeta Cerar.

PRVI PETEK
Leta 1673 je imela francoska redovnica sv. Marjeta Marija Alacoque videnje Jezusa, v katerem je Cerkev prosil, naj počasti njegovo Presveto Srce in se mu posveti. Jezus je vernike prav posebej prosil, naj »devet mesecev zapored na prve petke prejemajo sveto obhajilo«. Prošnja je bila povezana s posebno obljubo za vse, ki se bodo posvetili Presvetemu Jezusovem Srcu in spodbujali njegovo češčenje.

MAŠNI NAMENI in DAROVI
Sprejemamo mašne namene za mesec maj in junij. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec oz. pokličite po telefonu 02 22 85 110.

Svoje darove za vzdrževanje cerkve in mašne namene lahko nakažete na TRR: SI56 0228 5026 2075 544
Koda namena: CHAR
Namen: Dar za cerkev
Sklic: 00 20200426

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
22. aprila 2020

Sveto spoštovanje zemlje
Ko danes obhajamo svetovni dan zemlje, smo poklicani, da ponovno najdemo smisel svetega spoštovanja zemlje, saj le-ta ni samo naš dom, ampak tudi dom Boga. Iz tega v nas izvira zavedanje, da smo na sveti zemlji!
Dragi bratje in sestre, »prebudimo estetski in kontemplativni čut, ki ga je Bog položil v nas« (Posinodalna apostolska spodbuda Querida Amazonia, 56). Preroštvo kontemplacije je nekaj, kar razumevamo predvsem pri avtohtonih ljudstvih, ki nas učijo, da ne moremo skrbeti za zemljo, če je ne ljubimo in ne spoštujemo. Ona imajo modrost »dobrega življenja« – ne v smislu, da se jim dobro godi, ampak da živijo v harmoniji z zemljo. To harmonijo imenujejo »dobro življenje«.
Hkrati potrebujemo ekološko spreobrnjenje, ki se mora izraziti v konkretnih dejanjih. Kot edina in medsebojno odvisna družina potrebujemo skupni načrt, s katerim bi preprečili grožnje našemu skupnemu domu: »Medsebojna odvisnost nas obvezuje, da mislimo na en sam svet, na skupni načrt« (LS, 164). Želel bi spodbuditi k organizaciji dogodkov, povezanih z obema tematikama, tudi na nacionalni in lokalni ravni. Dobro se je zbrati skupaj z različnih družbenih položajev ter začeti tudi z ljudskim gibanjem »od spodaj«.

Vir: www.vaticannews.vawww.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.