OZNANILA na 28. nedeljo med letom, 10. 10. 2021

ČE JEZUS KLIČE, SE MORAMO VSEMU ODREČI

Ko se je tisti čas Jezus odpravljal na pot, je nekdo pritekel, padel pred njim na kolena in ga vprašal: »Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?« Jezus mu je odvrnil: »Kaj mi praviš, da sem dober?! Nihče ni dober razen enega, Boga! Zapovedi poznaš: Ne ubijaj! Ne prešuštvuj! Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Ne goljufaj! Spoštuj očeta in mater!« Rekel mu je: »Učitelj, vse to sem izpolnjeval že od svoje mladosti.« Jezus se je ozrl vanj, ga vzljubil in mu dejal: »Eno ti manjka: pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim, in imel boš zaklad v nebesih; nato pridi in hôdi za menoj!« Ta beseda ga je potrla in je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje.
Tedaj se je Jezus ozrl okrog in rekel svojim učencem: »Kako težko bodo tisti, ki imajo premoženje, prišli v Božje kraljestvo!« Učenci so se čudili njegovim besedam. In Jezus je vnovič spregovóril: »Otroci, kako težko je priti v Božje kraljestvo! Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor pride bogataš v Božje kraljestvo.« Ti pa so še bolj strmeli in govorili med seboj: »Kdo se potem more rešiti?« Jezus se je ozrl vanje in rekel: »Pri ljudeh je to nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu je vse mogoče.«
Peter pa mu je začel govoriti: »Glej, mi smo vse zapustili in šli za teboj.« Jezus je rekel: »Resnično, povem vam: Nikogar ni, ki bi zaradi mene in zaradi evangelija zapústil hišo ali brate ali sestre ali mater ali očeta ali otroke ali njive in ne bi zdaj, v tem času, skupaj s preganjanji, prejel stokrat toliko hiš, bratov, sester, mater, otrok in njiv, v prihodnjem veku pa večno življenje.«
(Mr 10,17-30)

Prvi korak vsake poti je v poslušnosti. Poslušati je treba starše, vzgojitelje, učitelje, Boga. To nam večinoma še kar uspeva.
Drugi korak je v razlastitvi svojega jaza oz. ega. Tu imamo več težav in mnogokrat obupamo.
Gospod pa vsem, ki izberejo njega, obljublja obilje milosti in večno življenje.
Gospod, naj izberem tebe!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 prepeva OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI.

Popoldne ob 16. uri je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 17. 10., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

ODPRTJE SINODE
Sinoda o sinodalnosti se bo začela v nedeljo, 10. oktobra, s sv. mašo, ki jo bo ob 10h v prisotnosti vernikov v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek. Dan pred tem bo v novi sinodalni dvorani potekalo plenarno zasedanje in delo po jezikovnih skupinah.
Temeljni mejnik obhajanja XVI. splošnega rednega zasedanja škofovske sinode bo oktobra 2023, nato bo sledilo obdobje uresničevanja sklepov, ki bo ponovno vključevalo krajevne Cerkve. Geslo sinode je »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«.
Cerkev je sinodalna, ker je občestvo. Sinodalnost je oblika, ki udejanja soudeležbo celotnega Božjega ljudstva pri poslanstvu.
V mariborski nadškofiji bo odprtje potekalo v soboto, 16. oktobra 2021, v župnijski cerkvi sv. Janeza Boska na Engelsovi 66 v Mariboru.
Več o tem >>>

MESEC ROŽNEGA VENCA
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru pred vsemi dopoldanskimi mašami molimo ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA.
V kolikor imate kakšen molitveni namen, nam sporočite (v zakristiji), da bomo dopoldansko desetko ali večerni rožni venec molili po vašem namenu.
Danes bomo molili po teh namenih:
ob 8.30: za uspeh sinode
ob 10.00: za nove duhovne poklice
ob 11.30: za našo župnijsko skupnost
ob 19.00: za zdravje

NOVEMBRSKA PISMA
V prihodnjih dneh boste na cerkvenih klopeh našli t.i. NOVEMBRSKA PISMA v katera boste lahko zapisali imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne. Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja.

POGOJ PCT
Od srede, 15. 9., je potrebno za sodelovanje pri bogoslužju izpolnjevati enega od POGOJEV PCT (prebolelost/cepljenje/testiranje). Morda se nam zdi to nepotrebno, je pa eden od načinov, da se ustavi širjenje koronavirusa, brez ustavitve družbenega življenja.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Ob nedeljah je prenos maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vse maše prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
6. oktobra 2021

Kristus nas je osvobodil
V primeru Galačanov apostol ni mogel prenesti, da so se ti kristjani, potem ko so spoznali in sprejeli resnico o Kristusu, pustili zapeljati zavajajočim predlogom ter iz svobode prešli v suženjstvo: iz osvobajajoče Jezusove navzočnosti v suženjstvo greha, legalizma in tako naprej. Legalizem je tudi danes problem; veliko je kristjanov, ki se zatekajo v legalizem, v kazuistiko. Pavel torej kristjane vabi, naj ostanejo trdni v svobodi, ki so jo prejeli s krstom, ne da bi se dali ponovno vpreči v »jarem sužnosti« (Gal 5,1). Pavel je upravičeno ljubosumen na svobodo. Pridiganje, ki bi izključilo svobodo v Kristusu, ne bi bilo nikoli evangeljsko; morda bi lahko bil pelagianizem ali pa janzenizem, vendar ne evangeljsko. V Jezusovem imenu ne moremo nikoli siliti, v imenu Jezusa, ki nas je naredil svobodne, ne moremo nikogar narediti za sužnja. Svoboda: svoboda, ki je dar, ki nam je bil dan s krstom.
Vendar pa je nauk svetega Pavla o svobodi predvsem pozitiven, da naj ostanejo v Jezusu, viru resnice, ki nas osvobaja. Krščanska svoboda torej temelji na dveh temeljnih stebrih: prvi je milost Gospoda Jezusa, drugi pa je resnica, ki nam jo razodeva Kristus. Kaj je resnica, ki nam jo Kristus razodeva? To je On sam.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.