OZNANILA na 26. nedeljo med letom, 27. 9. 2020

GREŠNIKI POJDEJO V BOŽJE KRALJESTVO

Tisti čas je Jezus rekel velikim duhovnikom in starešinam ljudstva:
»Kaj se vam zdi? Nekdo je imel dva sina.
Stopil je k prvemu in rekel: ›Sin, pojdi danes delat v vinograd!‹
Ta je odgovóril: ›Nočem.‹
Toda pozneje se je premislil in šel.
Stopil je k drugemu in rekel isto.
Ta je odgovóril: ›Grem, gospod,‹ vendar ni šel.
Kateri od teh dveh je izpolnil očetovo voljo?«
Rekli so: »Prvi.«
Jezus jim je dejal:
»Resnično, povem vam:
Cestninarji in nečistnice pojdejo pred vami v Božje kraljestvo.
Janez je namreč prišel k vam po poti pravičnosti in mu niste verjeli,
cestninarji in nečistnice pa so mu verjeli.
Vi ste to videli in se tudi pôtlej niste skesali,
da bi mu verjeli.«
(Mt 21,28-32)

Jezusove prilike vedno znova pokažejo svojo veličino, ker na preprost način izluščijo bistveno sporočilo. Izpolnjevanje očetove volje se ne zgodi z besedami ampak z dejanji. Bodimo torej izvrševalci očetove volje, prisluhnimo njegovi Besedi in jo sprejmimo v svoj življenjski vsakdan.
Gospod, nakloni nam moči in poguma, da bomo lahko vsak dan udejanjali tvojo voljo!

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 17. uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V soboto, 3. 10., bomo po večerni sv. maši obhajali SPOMIN SMRTI SV. FRANČIŠKA (Transitus).

Prihodnjo nedeljo zaradi slovesnosti nove maše, ki bo ob 10. uri, ne bo sv. maše ob 11.30! Hvala za razumevanje!

NOVA MAŠA
Slovesnost nove maše našega župljana lazarista ROKA ŽLENDRA bomo obhajali na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020 ob 10. uri (maše ob 11.30 takrat ne bo!). Zaradi sedanjega poslabšanja razmer, bo na slovesnosti možna udeležba samo za omejeno število ljudi z vstopnico. Vstopnico oz. svoje mesto na slovesnosti nove maše lahko naročite v pisarni ali po e-pošti!
Vstop v cerkev bo takrat mogoč le z vstopnico oz. t.i. sedežno kodo, ki jo boste prejeli ob prijavi v pisarni. Na vstopnici oz. sedežni kodi bo tudi navedeno, pri katerih vratih vstopite: desna ali leva stranska vrata v cerkev, oz. pri pisarni.
Ne pozabite na zaščitno masko in razkuževanje rok!
Hvala za razumevanje!

NADANGELI, 29. september
V Svetem pismu stare in nove zaveze se po imenu predstavljajo trije nadangeli: Mihael, Gabriel in Rafael. Njihova osebna imena pomenijo njihovo poslanstvo. Mihael (‘kdo kakor Bog?’) nastopa kot voditelj angelov, ki dosežejo sijajno zmago v boju s satanom in njegovimi angeli. Gabriel (‘božji junak’) je kot božji poslanec oznanil rojstvo Janeza Krstnika in Jezusa Kristusa, zato velja za ‘angela učlovečenja’. Rafael (‘božje zdravilo’) je spremljal mladega Tobija in je ozdravil njegovega oslepelega očeta.

SV. HIERONIM, 30. september
30. septembra goduje sv. Hieronim. V letih 2019 in 2020 obeležujemo 1600. obletnico smrti sv. Hieronima, prevajalca in razlagalca Svetega pisma ter enega od štirih velikih zahodnih cerkvenih učiteljev.
Hieronim je bil rojen okrog leta 345 v mestu Stridon, ki je ležalo na Krasu, na tromeji treh tedanjih pokrajin. Izhodišče za ugotavljanje lege kraja je, kakor je tudi vsem znano, oznaka ‘quod Dalmatiae quondam Pannoniaeque confinium fuit’. Malo verjetno je namreč, da bi pisec mesto istovetil s sorazmerno dolgo mejo med dvema pokrajinama, bolj verjetno pa je, da je mesto istovetil s stičiščem meja dveh pokrajin na meji s tretjo pokrajino: zahodno mejo Dalmacije in Panonije na meji z Italijo.
S tega sveta se je sveti Hieronim poslovil 30. septembra leta 419 ali 420, torej slavimo 1600. obletnico svetnikovega odhoda v večnost.

SV. FRANČIŠEK, 4. oktober
Na predvečer praznika sv. Frančiška, 3. oktobra, vsako leto obhajamo spomin smrti, imenovan Transitus (lat. prehod). Sv. Frančišek, ki je s svojim načinom življenja pokazal, kako živeti evangelij in je sam postal Kristusova podoba, je tudi po osmih stoletjih izziv in spodbuda, da bi mu sledili.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
23. septembra 2020

Subsidiarnost in krepost upanja
Da bi prišli iz krize boljši, mora biti uresničeno načelo subsidiarnosti, pri čemer se avtonomija in sposobnost za iniciativo upoštevata pri vseh, predvsem pa pri zadnjih. Vsi deli telesa so potrebni in, kakor pravi sv. Pavel, deli, za katere se zdi, da so najslabotnejši ali manj pomembni, so v resnici najpotrebnejši. V luči te podobe lahko rečemo, da načelo subsidiarnosti vsakemu dopušča, da prevzame svojo vlogo za skrb in usodo družbe. Uresničevanje načela subsidiarnosti daje upanje v prihodnost, ki je bolj zdrava in pravična; in to prihodnost gradimo skupaj, ko se odpiramo za večje stvari in razširjamo svoja obzorja. Ali skupaj ali pa stvari ne funkcionirajo. Ali delamo skupaj za izhod iz krize, na vseh družbenih ravneh, ali pa ne bomo nikoli prišli ven. Priti ven iz krize ne pomeni nekoliko polakirati sedanje situacije, da se bodo stvari zdele malo bolj pravične. Priti ven iz krize pomeni spremeniti. In dejansko spremembo delajo vsi, vse osebe, ki oblikujejo narod. Vseh poklicev. In vsi skupaj, vsi v skupnosti. Če tega ne storijo vsi, bo rezultat negativen.
V eni od prejšnjih katehez smo videli, kako je solidarnost pot za izhod iz krize: povezuje nas in nam omogoča, da najdemo trdne predloge za bolj zdrav svet. A ta pot solidarnosti potrebuje subsidiarnost.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.