OZNANILA na 24. nedeljo med letom, 11. 9. 2022

VESELJE V NEBESIH ZARADI SPREOBRNJENJA GREŠNIKOV

Tisti čas so se Jezusu približevali vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali.
Farizeji in pismouki pa so godrnjali in govorili:
»Ta sprejema grešnike in jé z njimi.«
Tedaj jim je povedal tole priliko:
»Kdo izmed vas, ki ima sto ovac, pa izgubi eno od njih,
ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in gre za izgubljeno ovco, dokler je ne najde?
In ko jo najde, jo vesel zadene na rame.
Ko pride domov, skliče prijatelje in sosede ter jim reče:
›Veselite se z menoj, kajti našel sem ovco, ki se je izgubila.‹
Povem vam: Prav takó bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spreobrne,
kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo spreobrnjenja.
Ali: katera žena, ki ima deset drahem, če izgubi eno drahmo,
ne prižge svetilke in ne pomete hiše ter skrbno ne išče, dokler je ne najde?
In ko jo najde, skliče prijateljice in sosede ter pravi:
›Veselite se z menoj, kajti našla sem drahmo, ki sem jo izgubila.‹
Povem vam:
Prav táko veselje bo vpričo Božjih angelov nad enim grešnikom, ki se spreobrne.« (Lk 15,1-32)

Jezus je moral velikokrat poslušati godrnjanje farizejev in pismoukov, ki niso odobravali njegovega pristopa do vseh ljudi in sprejemanja grešnikov.
On pa jim skuša vedno znova pokazati, da je vsak človek vreden spoštovanja.
Gospod, pomagaj mi, da se bom trudil iskati izgubljene!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 prepeva pevska skupina LIRA.

Popoldne ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki vam je blizu sv. Frančišek!

Pri sv. maši ob 19.00 prepeva glasbeni ansambel ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

Prihodnjo nedeljo, 18. 9., bo ob 17. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

KATEHEZA
Pričenjamo NOVO KATEHETSKO LETO 2022/23. Razpored dejavnosti je obešen na oglasni deski in je na voljo tudi na spletni strani.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin začnemo v ponedeljek, 12. septembra 2022.
Starši ste povabljeni, da ob prvem veroučnem srečanju izpolnite VPISNICO, s katero obenem tudi izrazite soglasje za versko vzgojo svojih otrok.

NEDELJA IN TEDEN MLADIH
Teden mladih poteka od 11. do 17. septembra. Začne se z današnjo NEDELJO MLADIH (11. 9.) in zaključi s STIČNO MLADIH (17. 9.). Letošnjo nedeljo mladih obhajamo z geslom: »Vstani! Postavljam te za pričo tega, kar si videl!« Z nedeljo mladih se priključujemo tudi praznovanju Svetovnega dneva mladih, ki na svetovni ravni poteka na nedeljo Kristusa Kralja.
Vabimo vas, da na to nedeljo še posebej molite in se Bogu zahvalite za mlade.

STIČNA MLADIH
Vsako leto na tretjo soboto v mesecu septembru v Stični poteka SREČANJE MLADIH iz vse Slovenije. Letos bo tako v soboto, 17. 9., potekalo že 41. srečanje mladih. Za prevoz iz Maribora so možne PRIJAVE na spletni strani:
https://dekanija-maribor.rkc.si/sticna

MARIJINO IME, 12. 9.
Podobo Marije krasimo s cvetjem in prižigamo lučko pred Njo, ki nam jo podoba predstavlja. Prav zato častimo tudi njeno ime: izgovarjamo ga s spoštovanjem in z zaupanjem, slavimo ga v pesmih, ker nas to ime, kakor podoba, spominja na našo Mater in Kraljico. In nobena podoba nam o naši nebeški Materi ne more toliko lepega povedati, kakor pove pomenljivo ime Marija.

ŽALOSTNA MATI BOŽJA, 15. 9.
Naši verni predniki so se, zlasti v težkih trenutkih osebnega in skupnega življenja, radi zatekali k Mariji sedem žalosti. Ta naziv ima podlago v napovedi starčka Simeona, ki je prišel po navdihu v tempelj, ko sta Marija in Jožef prinesla tja osem dni starega Jezusa, da bi zanj opravila vse po predpisu postave. Simeon je vzel Dete v naročje in se Bogu zahvalil, da je mogel pred smrtjo videti Odrešenika. Potem je njegovi materi dejal: »Ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, da se razodenejo misli mnogih src. Tvojo dušo pa bo presunil meč.«

MAŠNI NAMENI
Mašne namene lahko naročite tudi prek spleta: www.bazilika.info/mase

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
7. september 2022
Zgled – Ignacij Lojolski

Enega najbolj poučnih primerov razločevanja nam ponuja sv. Ignacij Lojolski z odločilnim dogodkom v svojem življenju. Ignacij okreva doma, potem ko je bil v bitki ranjen v nogo. Da bi pregnal dolgočasje, prosi za nekaj za branje. Oboževal je zgodbe o viteštvu, a žal so bila doma le življenja svetnikov. Nekoliko nerad se prilagodi, vendar med branjem začne odkrivati drug svet. Navdušita ga lika sv. Frančiška in sv. Dominika in čuti željo, da bi ju posnemal. A tudi svet viteštva ga še naprej navdušuje. In tako je v sebi opazil to menjavanje misli o vitezih in o svetnikih, ki se zdijo enakovredne. Opažati pa začne tudi razlike. V svoji Avtobiografiji piše: »Kadar je premišljeval o posvetnih stvareh, je pri tem zelo užival. A ko je potem zaradi utrujenosti odnehal, se je počutil suhega in nezadovoljnega. Kadar pa je premišljeval o tem, kako bi šel bos v Jeruzalem, jedel samo zelišča in počel vse druge strogosti, o katerih je bral, da so jih delali svetniki, ga to ni tolažilo, samo dokler se je mudil v takih mislih, ampak je bil tudi potem, ko je odnehal, zadovoljen in vesel« (št. 8).
V tej izkušnji lahko opazimo predvsem dva vidika. Prvi je čas: posvetne misli so sprva privlačne, potem pa izgubijo svoj sijaj in pustijo človeka praznega, nezadovoljnega. Božje misli pa sprva vzbujajo odpor (»Te dolgočasne stvari o svetnikih ne bom bral«), a ko se jih sprejme prinesejo nepoznani mir, ki traja daljši čas.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.