OZNANILA na 2. nedeljo med letom, 17. 1. 2021

PRVA DVA UČENCA GOVORITA Z JEZUSOM

Tisti čas je Janez Krstnik spet stal tam in še dva izmed njegovih učencev.
Ozrl se je na Jezusa, ki je šel mimo, in rekel:
»Glejte, Jagnje Božje!«
Učenca sta slišala, kaj je rekel, in odšla za Jezusom.
Jezus pa se je obrnil,
in ko je videl, da gresta za njim, jima je dejal:
»Kaj iščeta?«
Rekla sta mu: »Rabi (kar pomeni učitelj), kje stanuješ?«
Rekel jima je: »Pridita in bosta videla.«
Šla sta torej in videla, kje stanuje, ter ostala pri njem tisti dan.
Bilo je okrog desete ure.
Eden od teh, ki sta slišala Janezove besede in šla za Jezusom,
je bil Andrej, brat Simona Petra.
Ta je najprej našel svojega brata Simona in mu je rekel:
»Našli smo Mesija« (kar pomeni Maziljenec).
Privedel ga je k Jezusu.
Jezus je uprl pogled vanj in rekel:
»Ti si Simon, Janezov sin.
Imenoval se boš Kefa« (kar pomeni Peter).
(Jn 1,35-42)

Dotedanja učenca Janeza Krstnika, Andrej in Janez, sta sledila njegovemu namigu in šla za Jezusom. Ko ju pobara, kaj iščeta, ju Jezus povabi k sebi. Učinek je bil čudovit! Nista več mogla molčati o Njem, ki sta ga prepoznala kot obljubljenega Mesija.
Gospod, naj mnoge pripeljem k tebi!

NAPOVEDNIK
OGLED JASLIC je mogoč od 10h do 18h, ob nedeljah pa od 12h do 18h.

Zvečer ob 19.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

V soboto, 23. 1., bo od 15h do 18h potekal BIRMANSKI SVETOPISEMSKI MARATON na daljavo.

MATI USMILJENJA
Na praznik MATERE USMILJENJA, v ponedeljek, 25. 1., lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.
Letos praznujemo navznoter, ker se ne moremo družiti.

MOLITEV ZA EDINOST 2021
Glavna misel letošnjega tedna molitve (18.-25. 1. 2021) se glasi: »Ostanite v moji ljubezni in obrodili boste obilo sadu« (prim. Jn 15,59).
Voditelj Papeškega sveta za edinost kardinal Kurt Koch je zapisal, da ekumenizem sloni na treh stebrih, ki so: dialog ljubezni, dialog resnice in iskreno ter složno pridruževanje vseh vernikov Jezusovi velikoduhovniški molitvi, »da bi bili vsi eno«. Povedal je tudi, da »obstaja v jedru en sam ekumenski minister, to je Sveti Duh. Tako imenovani ekumenski delavci smo samo bolj ali manj nebogljeno orodje.«
V sredo, 20. januarja ob 19. uri bo TV Exodus direktno prenašala Ekumensko molitev predstavnikov katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve, ki jo bo v cerkvi sv. Jožefa v Mariboru, na Studencih, vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za februar, nekaj prostih terminov pa je tudi še v januarju.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
13. januarja 2021

Hvaljenje
Komu je potrebno hvaljenje? Nam ali Bogu? Besedilo evharističnega bogo-služja nas vabi, naj Boga molimo na ta način: »Tebi naša hvala ni potrebna, vendar se ti po daru tvoje ljubezni smemo zahvaljevati. Naše hvalnice ničesar ne dodajo tvoji veličini, pomagajo pa nam pridobiti milost, ki nas rešuje« (Rimski misal, Navadni hvalospev 4). S hvaljenjem smo rešeni.
Zelo pomemben nauk je v tej molitvi, ki skozi osem stoletij ni nikoli nehala utripati in ki jo je sv. Frančišek sestavil ob koncu svojega življenja: »Hvalnica bratu soncu« ali »stvarstvu«. Asiški ubožec je ni sestavil v trenutki veselja, v trenutku dobrega počutja, ampak nasprotno sredi muk. Frančišek je že skoraj slep in v svoji duši začuti težo samote, ki je nikoli prej ni doživel: svet se ni spremenil odkar je začel svoje oznanjevanje, še vedno je kdo, ki se pusti razjedati prepirom, in poleg tega še sluti korake smrti, ki postajajo vedno bližji. Lahko bi to bil trenutek skrajnega razočaranja in sprejetja lastnega neuspeha. A Frančišek v tistem trenutku žalosti in teme moli: »Laudato si’, mi Signore …« »Hvaljen, moj Gospod …« Moli s hvaljenjem. Frančišek hvali Boga za vse, za vse darove stvarstva, in tudi za smrt, ki jo pogumno imenuje »sestra«, »sestra smrt«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.