OZNANILA za 25. nedeljo med letom, 24.9.2017

Odgovoril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ Tako bodo zadnji prvi in prvi zadnji.« (Mt 20,13-16a)

SLOMŠKOVA NEDELJA
Niti plemenito rojstvo niti bogata dediščina ne naredita človeka resnično srečnega. Le plemenitost njegove duše, le bogastvo kreposti in dobrih del ga naredi resnično velikega, resnično blaženega.
O Bog, kako sem srečen, če prav premislim svoj stan. Ti mi nisi dal visokega rojstva, ki bi me odlikovalo pred preprostimi ljudmi, vendar si mi dal tiste talente in darove, s katerimi te lahko spoznam in ti zvesto služim. Ti mi nisi podaril nobenega bogastva, zaradi katerega bi morda pozabil nate, a dal si mi priložnost, da naredim svojim bratom kaj dobrega in da si nabiram zaklade za nebesa. Samo to me naredi srečnega.
Zgodaj si mi vzel ljubljene starše, že marsikaterega dobrega prijatelja sem s solzami pospremil v grob, toda imam še eno Mater pri tebi, Marijo, jutranjo zarjo mojega upanja, svetlo sonce moje tolažbe: in če mi postanejo v mojem stanu noge šibke, če bo razžaloščena moja duša, o, potem z zaupanjem dvigam svoje roke k tebi, o Mati Božje milosti, ker še nikdar ni bilo slišati, da je nekdo propadel, ki se je k tebi, Marija, zatekel.
Anton Martin Slomšek

NAPOVEDNIK

V ponedeljek, 25. septembra, bo ob 10. uri DRUŽABNO SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV. Vabljeni.

V sredo, 27. septembra, vas vabimo na POHOD OD SLOVENJ GRADCA DO DRAVOGRADA. Pot ni zahtevna, hoje je za 5 ur. Odhod bo ob 7.00 izpred bazilike.

V sredo, 27. septembra, bo ob 10. uri SREČANJE BIBLIČNE SKUPINE. Vabljeni.

V petek, 29. septembra, in v soboto, 30. septembra, bo pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. V petek je začetek predavanj ob 18.00, v soboto ob 8.30. Zaročenci lepo vabljeni.

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
V mesecu oktobru vas še posebej vabimo k skupni molitvi rožnega venca ob 18.00. Za vsak dan bo določen molitveni namen, za katerega bomo molili rožni venec.

V soboto, 14. oktobra, vas vabimo na JESENSKO ŽUPNIJSKO ROMANJE k Mariji Nazaret v Nazarje. Po romarski maši si bomo ogledali znamenito samostansko knjižnico (Trubarjev Ta celi novi testament, Dalmatinovo Biblijo …) in obiskali samostan sester klaris. Pot bomo nadaljevali do Gornjega Grada, kjer si bomo ogledali katedralo svetih Mohorja in Fortunata ter največjo zbirko podobic v Sloveniji. Romarska pot nas bo vodila še do priljubljene romarske poti, do Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu. Cena romanja je 11 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

V soboto, 7. oktobra, bo SREČANJE ZA BOLNE IN OSTARELE. Pri maši ob 9. uri bodo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja, po maši pa bomo nadaljevali druženje v samostanski dvorani.
Lepo prosimo, da ostarelim in bolnim omogočite to srečanje. Če kdo nima prevoza, nam sporočite in bomo prišli po vas. Gospodinje lepo prosimo za pecivo.

DUHOVNA ISKRICA
Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.
bl. A. M. Slomšek

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 1. 10. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
»Zvestobo in medsebojno podaritev lahko pospešujemo, če spodbujamo k rasti, utrjevanju in poglabljanju zakonske in družinske ljubezni. Milost zakramenta zakona »je namenjena izpopolnjevanju ljubezni med zakonci«. Tudi tu drži: »In ko bi imel preroštvo in bi vedel vse skrivnosti ter imel vso vednost in ko bi imel vso vero, tako da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič. In ko bi razdal v živež vse svoje imetje in ko bi dal svoje telo, da bi zgorel, ljubezni pa bi ne imel, mi nič ne koristi« (1 Kor 13,2-3). Toda zdi, da je »ljubezen«, ena od najpogosteje rabljenih besed, pogosto zlorabljena. /…/ V tako imenovani hvalnici ljubezni sv. Pavla vidimo nekaj značilnosti resnične ljubezni: »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen; ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje; ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice, vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane« (1 Kor 13,4-7). Vse to živimo in gojimo sredi življenja, ki ga zakonci dan za dnem delijo med seboj in s svojimi otroki. /…/
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu” in podpoglavje “Naša vsakdanja ljubezen”, točki 89 in 90)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.