OZNANILA za 24. nedeljo med letom, 17.9.2017

Tedaj je pristopil Peter in mu rekel: »Gospod, kolikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat?« Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat. (Mt 18,21-22)

Krščanstvo ni prisilni jopič

Novost v krščanstvu je v » popolnosti«, ki s strogimi pravili številnih zakonov in predpisov nima nič skupnega, ampak z dobroto in odpuščanjem, z učenjem ljubezni do sovražnika in s poslušanjem besede tistega, ki nas ljubi kot oče in mati in govori v našem srcu.
Krščanstvo ni prisilni jopič, ki nam ne pusti dihati, niti ni steznik, v katerem se dušimo. V krščanstvu si svoboden.
Krščanstvo dopušča človeku, da uživa življenje. Obstaja pa v njem zakon, ki zajame vse: to je ljubezen!
Krščanstvo ni perfekcionizem. Ni potrebno, da si prvi in najboljši.
Ni treba biti superčlovek.
Krščanska popolnost nima ničesar skupnega s perfekcionizmom, z natančnim izpolnjevanjem zakonov.
Vendar, če si v krščanstvu na kaj vezan, si vezan na zapoved ljubezni!
V krščanstvu lahko imaš napake in slabosti. Poklican si, da si dober človek – lahko pa padeš … padeš sedemdesetkrat sedemkrat.
Pri krščanskem Bogu je tudi grešnik dobrodošel. Le kdor nima dobre volje in se čisto zavestno odloči za zlo, se sam izključi!

Po: Phil Bosmans, Bog – moja oaza

NAPOVEDNIK
V ponedeljek, 18. septembra, bo ob 10. uri DRUŽABNO SREČANJE ZA LJUDSKE PEVCE. Vabljeni!

V sredo, 20. septembra 2017, bo po večerni maši ob 20. uri ORGELSKI KONCERT Dušana Ješelnika. Izvajal bo dela skladateljev: Buxtehudea, Bacha, Bucka in Vremšaka. Vabljeni!

V nedeljo, 24. septembra, praznujemo SLOMŠKOVO NEDELJO. Slovesno praznovanje bo v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru. Ob 15. uri bo molitvena ura in ob 16. uri slovesna sveta maša. Somaševanje bo vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Lepo vabljeni.

V soboto, 14. oktobra, vas vabimo na JESENSKO ŽUPNIJSKO ROMANJE k Mariji Nazaret v Nazarje. Po romarski maši si bomo ogledali znamenito samostansko knjižnico (Trubarjev Ta celi novi testament, Dalmatinovo Biblijo …) in obiskali samostan sester klaris. Pot bomo nadaljevali do Gornjega Grada, kjer si bomo ogledali katedralo svetih Mohorja in Fortunata ter največjo zbirko podobic v Sloveniji. Romarska pot nas bo vodila še do priljubljene romarske poti, do Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu. Cena romanja je 11 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

Med počitnicami smo imeli DRUŽABNA SREČANJA ZA ODRASLE, ki so bila lepo obiskana. Na sklepnem srečanju je bila izražena želja, da bi se družabna srečanja nadaljevala tudi med letom. Na seji članov Župnijskega pastoralnega sveta, ki je bila 2. septembra, smo sklenili, da s srečanji nadaljujemo:
LJUDSKI PEVCI:
dvakrat mesečno ob ponedeljkih dopoldne;
POHODNIKI (peš romanja po Martinovi in Slomškovi poti …):
drugo ali četrto sredo v mesecu ali ob četrtkih.
Datumi srečanj bodo objavljeni v Oznanilih.

Ta teden pričnemo z rednim VEROUKOM. Spomnimo se vseh veroukarjev v molitvi!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 24. 9. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Zase ne poznam nobenega drugega sredstva, da dosežeš popolnost, kakor ljubezen … Ljubiti, saj je naše srce ustvarjeno prav za to.
(sv. Terezija Deteta Jezusa)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

»Eden glavnih izzivov za današnje družine je gotovo vzgoja, ki postaja čedalje zahtevnejša /…/«. [C]elostna vzgoja otrok [je] »zelo resna dolžnost« in hkrati »prvenstvena pravica« staršev. Ne samo jarem ali breme, temveč bistvena in nenadomestljiva pravica, ki so jo poklicani braniti in ki jim je nihče ne sme vzeti. /…/ Starši imajo pravico svobodno izbrati vrsto – dostopnega in kakovostnega – izobraževanja, ki ga želijo dati svojim otrokom, skladno s svojim nazorom. Šola ne nadomešča staršev, temveč jih dopolnjuje. To je temeljno načelo: »Vsak drug udeleženec pri vzgojnem procesu lahko dela le v imenu staršev, z njihovim soglasjem in v določeni meri celo po njihovem naročilu«. Toda »/…/ vzgojni dogovor je dandanes prelomljen in tako je vzgojna zaveza med družbo in družino prišla v krizo«. Cerkev je poklicana, da z ustreznim pastoralnim delovanjem sodeluje pri tem, da lahko starši izpolnijo svojo vzgojno nalogo. To mora vedno delati tako, da jim pomaga ovrednotiti njihovo lastno nalogo in prepoznati, da tisti, ki so prejeli zakrament zakona, postanejo resnični vzgojni pooblaščenci, kajti ko vzgajajo svoje otroke, gradijo Cerkev in s tem sprejmejo Božjo poklicanost.
(Tretje poglavje “Poklicanost družine: gledati Jezusa”, podpoglavje “Posredovanje človeškega življenja in vzgoja otrok”, točki 84 in 85)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.