OZNANILA za 23. nedeljo med letom, 10.9.2017

»Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih, in kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih.«
»Resnično, povem vam tudi: Če sta dva izmed vas na zemlji soglasna v kateri koli prošnji, ju bo uslišal moj Oče, ki je v nebesih. Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.«
(Mt 18,18-20)

Jezus daje svojim učencem zagotovilo, ki mu je pridružen izziv. Obljublja, da bo kljub fizični odsotnosti med njimi navzoč. Izziv je odkriti, kje bo mogoče okušati njegovo navzočnost. Jezus ne pravi, da ga bodo našli v samoti, prej ga bodo srečali med verujočimi, ki so se zbrali skupaj − sredi teh, ki iščejo drug drugega, da bi gradili skupnosti vere. Učenci se morajo zanesti drug na drugega, če hočejo okušati navzočnost vstalega Jezusa.
Sem kdaj izkušal Jezusovo navzočnost, ko sem se v molitvi pridružil drugim? Na koga bi se lahko te dni obrnil, da bi se mi pridružil v molitvi za poseben namen?
Še en pomemben poudarek je treba izpostaviti: da bi lahko pravilno razumeli vse Jezusove besede iz teh evangelijskih vrstic, ki se dotikajo skrivnosti učinkovite molitve, jih je treba razlagati v duhu celotnega Svetega pisma. Iskreno si zastavimo vprašanje: Kakšen je najgloblji namen naših molitev? Da bi Bog izpolnjeval našo voljo ali da bi mi izpolnjevali njegovo voljo? Če od Boga pričakujemo, da se bo prilagodil našim pričakovanjem, željam, zahtevam …, še nismo dojeli pravega duha molitve. V trenutku, ko se v molitvi posvetimo predvsem prošnji, da bi nam Jezus pomagal izpolnjevati tisto, kar od nas pričakuje v danem življenjskem položaju, pa se z njim gotovo znajdemo na isti “valovni dolžini”.
Po: www.molitev.net

V četrtek, 14. septembra, obhajamo bogoslužni PRAZNIK POVIŠANJE SVETEGA KRIŽA. Nekdaj so ga imenovali najdenje svetega Križa. Praznik ima zgodovinsko ozadje. Cesarica Helena je z arheološkimi izkopavanji na Kalvariji leta 312 našla ostanke Jezusovega križa. Na tem mestu so pozneje pozidali znamenito cerkev Božjega groba, ki stoji še danes. Cerkev so 14. septembra 335 slovesno posvetili in v češčenje izpostavili ostanke Jezusovega križa.
Na ta dan je tudi god Slovenske frančiškanske province svetega Križa. Ob tem prazniku vas še posebej prosimo, da se nam pridružite v molitvi za nove redovne poklice v našem redu.

36. STIČNA MLADIH
Vseslovensko srečanje mladih katoličanov bo v soboto, 16. septembra, od 9. do 18. ure ob cistercijanskem samostanu v Stični. Potekalo bo pod geslom: “Velike reči mi je storil Mogočni” (Lk 1,49), ki ga je mladim v poslanici predal papež Frančišek.
Iz Maribora bo organiziran avtobusni prevoz. Prispevek za prevoz je 10 €, za srečanje v Stični pa 5 €. Prijave zbira p. Janez do ponedeljka, 11. 9. 2017 (janez.papa@rkc.si).

V nedeljo, 17. septembra, bo pri sveti maši ob 11.30 pela vokalna skupina Mater Misericordiae.

Pred vrati je NOVO VEROUČNO LETO. V naši župniji bomo začeli z rednim veroukom v ponedeljek, 18. septembra. Urnik verouka najdete na oglasni deski in na spletni strani župnije.

PROŠNJA
Znova se na vas obračamo s prošnjo za pomoč pri čiščenju naše cerkve. Baziliko čistimo vsak četrtek od 10. do 12. ure ali popoldne od 16. do 18. ure.
Hvala vsem, ki vsak teden z ljubeznijo do Matere Usmiljenja in vseh obiskovalcev bazilike redno poskrbite za red in čistočo v naši baziliki.

DUHOVNA ISKRICA
Mati, ki ima enega otroka, vso sovjo materinsko ljubezen temu enemu posveča; ko pa dobi več otrok, se tudi njena ljubezen tako pomnoži, da je more dati vsakemu celo več, kakor jo je prej dajala enemu samemu.
(Gregorij Rožman)

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 17. 9. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: s. Bogomira Imperl
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
Vnovič je treba odkriti sporočilo /…/ bl. papeža Pavla VI., ki poudarja, da je treba pri moralnem vrednotenju metod uravnavanja spočetij spoštovati dostojanstvo osebe. (…) Posvojitev ali rejništvo na poseben način izraža izkušnjo rodovitnosti zakonske ljubezni.« S posebno hvaležnostjo »Cerkev podpira družine, ki z ljubeznijo sprejmejo, vzgajajo in stojijo ob strani različno obdarovanim otrokom«. /…/ [D]ružina je svetišče življenja, kraj, kjer se življenje spočne in varuje, zato govorimo o hudem in bolečem protislovju, če se spremeni v kraj, kjer se življenje zavrne in uniči. Vrednost človeškega življenja je tako velika in pravica do življenja nedolžnega otroka, ki raste v materinem telesu, tako neodtujljiva, da nimamo pravice sprejemati odločitve o tem življenju, ki je vrednota samo po sebi in ne sme biti nikoli predmet v oblasti drugega človeka, z izgovorom, da ima pravico razpolagati s svojim lastnim telesom. Družina ščiti življenje na vseh njegovih stopnjah /…/. Zato »tiste, ki delajo v zdravstvu, (…) spominjamo na moralno dolžnost ugovora vesti. Za Cerkev na enak način ni samo nujno, da zagovarja pravico do naravne smrti, tako da ne pristane na nasilno zdravljenje in evtanazijo, temveč tudi izrecno zavrača smrtno kazen«.
(Tretje poglavje “Poklicanost družine: gledati Jezusa”, podpoglavje “Posredovanje človeškega življenja in vzgoja otrok”, točki 82 in 83)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.