OZNANILA za 22. nedeljo med letom, 3.9.2017

On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. (Mt 16,23-25)

Kristjani ne smemo biti žalostni nosilci križa. Vsak križ vodi v svetlobo, po vsakem velikem petku je namreč velika noč. Prav v tem je nedojemljiva skrivnost … Toda zgodi se, da ljudje v največjem trpljenju in v najtemnejši noči skozi vso bedo in bolečine nenadoma zagledajo Boga – in se z njim srečajo. Dogaja se, da se premagani ljudje včasih zahvaljujejo za križ, ki so ga morali nositi. Tako lahko Bog trpečemu človeku podari moč in tolažbo, po njem najde smisel, nudi mu možnosti in odpira prihodnost.
Anselm Grün

Vedimo, da nihče ne zna in ne zmore pomagati nositi križa drugemu, če ni sam prej dolgo hodil v Jezusovo šolo križa! … Kaj je bolezen, kaj pomeni biti odrinjen, neznan, kaj je sramota in nerazumevanje, kaj je življenjski brodolom ali izguba ljubljenih … Vse to more vedeti le nekdo, ki je vsaj delček tega sam izkusil. Kaj ve tisti, ki ni trpel!? Bore malo! Človek, poln moči in življenjske sile, navadno težko razume trpečega in preizkušanega. Šele trpljenje nam pomaga, da vidimo in razumemo, da smo blagi, dobri in pripravljeni pomagati. Samo kdor je sam izkusil, kako je nositi težo križa, bo našel pravo besedo, ki potolaži in dvigne trpeča srca. Umetnosti tolažbe se namreč ne moremo naučiti iz knjig, ampak samo iz življenja. Pogumno sprejmimo svoj križ in opogumljajmo tiste, ki obupujejo pod težo svojega.
Po: J. Kužniku

NAPOVEDNIK

V petek, 8. septembra, je PRAZNIK ROJSTVA DEVICE MARIJE. Pri nas bodo svete maše po nedeljskem redu.

MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE nadškofije Maribor bo v soboto, 9. septembra, v baziliki Marije, zavetnice s plaščem na Ptujski Gori. Potekal bo pod geslom: »Prisluhni in pogumno odgovori!«.
Ob 8.30 bo začetek molitvenega dneva sočasno na treh mestih:
• v baziliki Marije zavetnice s plaščem bo molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim (vodi dekanija Zavrč);
• v Frančiškovi dvorani bo program za otroke in mlade, zlasti za ministrante (vodi p. Damjan Tikvič, OFMConv.);
• po romarski poti bodo molivci iz ptujske dekanije vodili križev pot.
Ob 9.30 bodo v cerkvi pete litanije Matere Božje z odpevi.
Ob 10. uri bo sveta maša. Somaševanje bo vodil nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ.

36. STIČNA MLADIH
Vseslovensko srečanje mladih katoličanov bo v soboto, 16. septembra, od 9. do 18. ure ob cistercijanskem samostanu v Stični. Potekalo bo pod geslom: “Velike reči mi je storil Mogočni” (Lk 1,49), ki ga je mladim v poslanici predal papež Frančišek.
Vabljeni, da se pridružite skupnemu praznovanju mladosti in vere!
Iz Maribora bo organiziran avtobusni prevoz. Prispevek za prevoz je 10 €, za srečanje v Stični pa 5€. Prijave zbira br. Janez do ponedeljka, 11. 9. 2017 (janez.papa@rkc.si).

Starše prosimo, da najkasneje do 10. septembra vpišete otroke v PRVI RAZRED VEROUKA. Ob vpisu potrebujete otrokove krstne podatke. Če je bil otrok krščen v naši župniji, imamo potrebne podatke o krstu otroka v naši krstni knjigi. Če je bil otrok krščen v drugi župniji, prinesite s seboj krstni list, ki ga dobite v župniji, v kateri je bil otrok krščen, ali družinsko knjižico, ki ste jo dobili pri cerkveni poroki in je bil ob krstu vanjo vpisan krst vašega otroka.

Pred vrati je NOVO VEROUČNO LETO. V naši župniji bomo začeli z rednim veroukom v ponedeljek, 18. septembra. Urnik verouka najdete na oglasni deski in na naši spletni strani.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 10. 9. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

YOUCAT – katekizem za mlade
Kdo so angeli?
Angeli so čisto duhovna, od Boga ustvarjena bitja, ki imajo razum in voljo. Angeli niso telesni, niso umrljivi in navadno niso vidni. Stalno živijo v Božji navzočnosti in posredujejo ljudem Božjo voljo ter Božje varstvo.
(KKC 328-333, 350-351)

»Angel«, je zapisal kardinal Joseph Ratzinger, »je tako rekoč osebna misel, s katero se Bog obrača k meni.« Obenem so angeli povsem obrnjeni k svojemu Stvarniku. Govorijo o ljubezni do njega in mu služijo noč in dan. Njihova hvalnica se nikoli ne konča. Od Boga odpadle angele Sveto pismo imenuje hudiči ali demoni.
Angeli še obstajajo – sredi med nami. Na srečo! Nimajo kril, a imajo srce za ljudi, ki jim ne gre dobro. Imajo odprte oči za ljudi v stiski. Pomagajo jim na noge. Skrbijo za živež in pijačo. Nagovarjajo osamljene. Obiskujejo bolne in umirajočih ne puščajo samih. Ko jih ne bi bilo, mnogi ne bi našli pomoči. Še so angeli na svetu. A ob številnih človeških stiskah bi jih lahko bilo veliko več. Tudi v tebi se skriva angel, ki lahko nemočnim daje pogum. Tudi v tvoji bližini so ljudje, ki potrebujejo angela. Ljudje, ki potrebujejo tebe!
Phil Bosmans

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.