OZNANILA na 3. velikonočno nedeljo, 1. 5. 2022

JEZUS DA APOSTOLOM JESTI

Tisti čas se je Jezus spet prikazal učencem pri Tiberijskem jezeru. Razodel pa se je takóle: Simon Peter, Tomaž, ki se imenuje Dvojček, Natánael iz galilejske Kane, Zebedejeva sinova in dva druga izmed njegovih učencev so bili skupaj. Simon Peter jim je rekel: »Ribe grem lovit.« Dejali so mu: »Tudi mi gremo s teboj.« Odšli so in stopili v čoln, toda tisto noč niso nič ujeli. Ko se je že zdanilo, je stal Jezus na bregu, vendar učenci niso vedeli, da je Jezus. Jezus jim je rekel: »Otroci, imate kaj prigrizniti?« Odgovorili so mu: »Nič.« Tedaj jim je rekel: »Vrzite mrežo na desno stran čolna in boste našli.« Vrgli so jo, pa je zaradi obilice rib niso mogli izvleči. Tisti učenec, ki ga je Jezus ljubil, je rekel Petru: »Gospod je.« Ko je Simon Peter slišal, da je Gospod, si je opasal vrhnje oblačilo, ker je bil gol, in se vrgel v jezero. Drugi učenci so pripluli s čolnom in privlekli mrežo z ribami; niso bili namreč daleč od brega, le kakih dvesto komolcev.
Ko so stopili na kôpno, so na tleh zagledali žerjavico in na njej ribo ter kruh. Jezus jim je rekel: »Prinesite ribe, ki ste jih pravkar ujeli!« Simon Peter se je tedaj vkrcal in potegnil na kopno mrežo, polno velikih rib; bilo jih je sto triinpetdeset. In čeprav jih je bilo toliko, se mreža ni raztrgala. Jezus jim je rekel: »Pridite jest!« Toda nobeden izmed učencev si ga ni drznil vprašati: »Kdo si ti?«; vedeli so namreč, da je Gospod. Jezus je prišel, vzel kruh in jim ga ponudil; in prav tako ribo. To je bilo že tretjič, da se je Jezus razodel učencem, odkar je vstal od mrtvih.
Ko so pojedli, je Jezus rekel Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Pasi moja jagnjeta!« Spet, drugič, mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Pasi moje ovce!« Tretjič mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?« Peter se je užalóstil, ker mu je tretjič rekel: ›Ali me imaš rad?‹, in mu je rekel: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« Jezus mu je rekel: »Pasi moje ovce! Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlad, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hôtel; ko pa se boš postaral, boš raztegnil roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« To pa je rekel, da je nakazal, s kakšno smrtjo bo poveličal Boga. In ko je to rekel, mu je dejal: »Hôdi za menoj!« (Jn 21,1-19)

Gospod, pomagaj mi, da te bom vedno imel rad!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 3. 5., je ob 17.30 uri SESTANEK ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV.

V torek, 3. 5., je ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V petek, 6. 5., je ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V nedeljo, 8. 5., je ob 16. uri srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

DUHOVNI POKLICI
Danes pričenjamo teden molitve za nove duhovne poklice, njihovo svetost in stanovitnost (od 1. do 8. maja 2022).
Geslo: »Pojdi in popravi mojo cerkev«. Klic, ki ga je zaslišal sveti Frančišek, naj odmeva tudi v nas ves teden molitve, pa tudi naprej, ko skupaj hodimo na sinodalni poti.
Naša zavzetost za nove duhovniške, diakonske, redovniške in misijonarske poklice naj postane nalezljiva!

SREČANJE župnijskih animatorjev in molivcev za duhovne poklice bo v mariborski stolnici v nedeljo, 8. 5. 2022; ob 15.00 uri molitvena ura, ob 16.00 sveta maša. Sledi agape.

DUHOVNE VAJE za župnijske animatorje in molivce za duhovne poklice bodo od petka, 13. 5. ob 17h, do nedelje, 15. 5., s kosilom v minoritskem domu duhovnih vaj v Olimju.
Prijave in informacije: s. Štefka Klemen, stefka.klemen@rkc.si

24 URNA MOLITEV za novomašnike, za pripravnike na stalni diakonat in za nove duhovne poklice bo v mariborski stolnici, od 10. 6. ob 19h, do 11. 6., zaključek s sveto mašo ob 19h.

ŠMARNICE 2022
Danes pričenjamo s šmarnično pobožnostjo. Vsako nedeljo v mesecu maju bomo pred večerno sv. mašo zapeli MARIJINE LITANIJE.
Vsak dan bomo pri dopoldanskih sv. mašah ob 9. uri prebirali razmišljanja iz knjige Marija ima mnogo oblek avtorja p. Branka Petauerja. ŠMARNICE ZA ODRASLE nas vabijo na romanje v različna romarska svetišča, kjer se srečujemo z raznolikimi upodobitvami Božje Matere.
Pri večernih sv. mašah ob 19. uri bomo prebirali zgodbe iz knjige Marija ima rada vse otroke avtorice Špele Pahor. V ŠMARNIČNO BRANJE ZA OTROKE so vpletene resnične zgodbe otrok iz misijonskih dežel, ki jih je avtorica srečevala kot prostovoljka v Etiopiji.

ZAKONSKI JUBILEJI
V nedeljo, 8. 5., se bomo pri sv. maši ob 11.30 spomnili vseh zakonskih jubilejev in obnovili ZAKONSKE OBLJUBE. Vabljeni vsi zakonci, ki letos obhajate okrogle obletnice in tudi vsi ostali, saj je vsako leto skupnega življenja vredno praznovanja! Svojo prisotnost sporočite po e-pošti: zupnija@bazilika.info

ROMANJE V LURD
V mesecu maju (18.-22. 5. 2022) bomo romali z avtobusom v Lurd, največji romarski kraj katoliške cerkve, z zanimivimi postanki na poti v Marseillesu, Carcasonnu, Avignonu in ob Azurni obali. Podrobnosti najdete na programskih letakih in na spletni strani.
Cena je 435 € pri najmanj 35 potnikih!
Prijave prek spletne strani oz. v poslovalnici agencije Sajko turizem.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
27. aprila 2022
Zaveza med generacijami

Danes nadaljujemo s premišljevanjem o ostarelih, o starih starših, o starosti. Beseda se zdi grda, vendar to ni res. Ostareli so veliki, so lepi! In danes se bomo pustili navdihniti čudoviti Rutini knjigi, ki je dragulj Svetega pisma. Prilika o Ruti osvetljuje lepoto družinskih vezi: le-te nastanejo zaradi odnosa med zakoncema, vendar pa presegajo zgolj vez para. Gre za vezi ljubezni, ki morejo biti prav tako močne, v katerih izžareva popolnost tistega poliedra temeljnih naklonjenosti, ki tvorijo družinsko slovnico ljubezni. Ta slovnica prinaša življenjsko moč in generativno modrost v celoto odnosov, ki gradijo skupnost. V primerjavi z Visoko pesmijo je Rutina knjiga kakor druga plošča diptiha poročne ljubezni. Je enako pomembna, enako bistvena, saj slavi moč in poezijo, ki morata prevevati generacijske vezi, sorodstvene vezi, vezi predanosti in zvestobe, ki obdajajo celotno družinsko ozvezdje; in ki sta v dramatičnih trenutkih življenja para sposobni celo prinašati nepredstavljivo moč ljubezni, ki more ponovno obuditi njeno upanje in prihodnost.
Sorodstvene vezi, ki nastanejo ob poroki, zlasti med taščo in snaho, govorijo proti tej perspektivi. Vendar pa navdih vere lahko odpre obzorje pričevanja, ki je v nasprotju z najpogostejšim predsodkom; obzorje, ki je dragoceno za celotno človeško skupnost.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.