OZNANILA na 4. velikonočno nedeljo – nedeljo dobrega pastirja, 8. 5. 2022

DOBRI PASTIR DAJE VEČNO ŽIVLJENJE

Tisti čas je Jezus rekel:
»Moje ovce poslušajo moj glas;
jaz jih poznam in hodijo za menoj.
Dajem jim večno življenje;
nikoli se ne bodo pogubile
in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke.
Moj Oče, ki mi jih je dal,
je večji od vseh,
in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke.
Jaz in Oče sva eno.«
(Jn 10,27-30)

Jezus kliče in vabi.
Ali ga slišim? Ali mu prisluhnem?
Sem pripravljen stopiti na pot za Njim?
Gospod, opogumi mlade fante in dekleta, da bi si upali stopiti na pot Jezusa Kristusa in mu služiti s svojim življenjem!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10. uri sodelujeta z duhovno-ritmično glasbo Sandra Vrbnjak in Klemen Sitar.

Popoldne ob 16. uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

V torek, 10. 5., je ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

ZAKONSKI JUBILEJI
Danes se bomo pri sv. mašah spomnili vseh zakonskih jubilejev in lahko boste obnovili ZAKONSKE OBLJUBE. Vsako leto skupnega življenja je vredno praznovanja! Bog vas živi še naprej!

DUHOVNI POKLICI
Danes sklepamo teden molitve za nove duhovne poklice, njihovo svetost in stanovitnost (od 1. do 8. maja 2022).
Geslo: »Pojdi in popravi mojo cerkev«. Klic, ki ga je zaslišal sveti Frančišek, naj odmeva v nas še naprej, ko skupaj hodimo na sinodalni poti.
Popoldne je SREČANJE župnijskih animatorjev in molivcev za duhovne poklice bo v mariborski stolnici; ob 15.00 uri molitvena ura, ob 16.00 sveta maša.

FATIMSKA MATI BOŽJA
V Fatimi na Portugalskem se je Marija prikazala trem otrokom, Jacinti, Frančišku in Luciji 13. maja 1917 in potem še vsak mesec do 13. oktobra.
Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj odslej pobožno molijo rožni venec. Nato jih je vprašala, ali se hočejo Bogu darovati s tem, da mu bodo radi prinašali žrtve in sprejemali vse trpljenje v spravo za številne grehe, s katerimi ljudje žalijo Boga. Otroci so to obljubili.
S prikazanji so povezane tudi t.i. TRI FATIMSKE SKRIVNOSTI:
1. Jacinta in Frančišek bosta kmalu umrla, Lucija pa bo živela dalj časa, ker hoče po njej Jezus razširiti po svetu češčenje Marijinega brezmadežnega Srca.
2. Napoved svetovne vojne, končno zmago njenega brezmadežnega Srca in da se bo Rusija spreobrnila.
3. Moški v belem bo prestal mučeništvo, skupaj z mnogimi drugimi kristjani na vrhu neke gore. Sveti papež Janez Pavel II. je omenjeni prizor pripisal svojemu atentatu 13. maja 1981.

ŠMARNICE 2022
Vsako nedeljo v mesecu maju pred večerno sv. mašo pojemo MARIJINE LITANIJE.
Vsak dan pri dopoldanskih sv. mašah ob 9. uri prebiramo razmišljanja iz knjige Marija ima mnogo oblek avtorja p. Branka Petauerja.
Pri večernih sv. mašah ob 19. uri prebiramo zgodbe iz knjige Marija ima rada vse otroke avtorice Špele Pahor.

ROMANJE V LURD
Še je nekaj prostih mest! Od 18. do 22. 5. 2022 romamo z avtobusom v Lurd, največji romarski kraj katoliške cerkve, z zanimivimi postanki na poti v Marseillesu, Carcasonnu, Avignonu in ob Azurni obali. Podrobnosti najdete na spletu.
Cena je 435 € pri najmanj 35 potnikih!
Prijave prek spletne strani oz. v poslovalnici agencije Sajko turizem.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
4. maja 2022
Doslednost vere, dediščina časti

Starejša oseba, ki bi zaradi svoje ranljivosti pristala na obravnavanje prakticiranja vere kot nečesa nepomembnega, bi mladim sporočala, da vera nima nobene realne povezave z življenjem. Že na začetku bi se jim zdelo, da gre za skupek vedenj, ki jih je po potrebi mogoče hliniti ali prikriti, saj nobeno od njih ni tako pomembno za življenje.
Starodavna heterodoksna gnoza, ki je bila za krščanstvo v prvih stoletjih zelo močna in zapeljiva past, je teoretizirala ravno to – da je vera duhovnost in ne praksa; sila uma in ne oblika življenja. Po tej hereziji zvestoba in čast vere nimata nič skupnega z življenjskim vedenjem, institucijami skupnosti in telesnimi simboli. Vere ni mogoče omejiti na niz prehranskih pravil ali družbenih praks! Vera je nekaj več. Nevarnost je v tem, da gnostična radikalizacija te resnice izniči realizem krščanske vere, kajti krščanska vera je realistična.
Krščanska vera ni samo izpovedati vero, temveč misliti vero, čutiti vero, delati vero. Delati z rokami. Ta gnostični predlog pa je pretvarjanje: pomembno je, da imaš v sebi duhovnost in lahko delaš, kar hočeš. To pa ni krščansko. Gre za prvo herezijo gnostikov, ki je zelo v modi v mnogih centrih duhovnosti. Izprazni tudi pričevanje teh ljudi, ki kaže konkretna Božja znamenja v življenju skupnosti in se z gestami telesa upira sprevrženosti uma.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.