OZNANILA na 2. velikonočno – BELO nedeljo, nedeljo Božjega usmiljenja, 24. 4. 2022

ČEZ OSEM DNI JE PRIŠEL JEZUS

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«
Tomaža, enega izmed dvanajstérih, ki se je imenoval Dvojček, pa ni bilo med njimi, ko je prišel Jezus. Drugi učenci so mu torej pripovedovali: »Gospoda smo videli.« On pa jim je rekel: »Če ne vidim na njegovih rokah rane od žebljev in ne vtaknem prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, nikakor ne bom veroval.«
Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sèm in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!«
Jezus je vpričo svojih učencev stóril še veliko drugih znamenj, ki niso zapisana v tej knjigi; ta pa so zapisana, da bi vi verovali, da je Jezus Mesija, Božji Sin, in da bi s tem, da vérujete, imeli življenje v njegovem imenu. (Jn 20,19-31)

Poleg miru je pomemben Jezusov vstajenjski dar tudi zakrament sv. spovedi, odpuščanje grehov. Na današnjo nedeljo Božjega usmiljenja se tako Jezusu še posebej zahvalimo za ta dar!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10. uri sodeluje z glasbeno spremljavo Meta Marčič.

Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V ponedeljek, 25. 4., je praznik sv. evangelista Marka, v petek, 29. 4., pa je praznik sv. Katarine Sienske, sozavetnice Evrope.

Prihodnjo nedeljo, 1. 5., je ob 17. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnji torek, 3. 5., je ob 1730 sestanek za STARŠE PRVOOBHAJANCEV.

PRVOMAJSKE POČITNICE
Od srede, 27. 4., do ponedeljka, 2. 5., potekajo prvomajske šolske počitnice, zato takrat tudi ni verouka.

ŠMARNICE 2022
V nedeljo, 1. 5., začenjamo s šmarnično pobožnostjo. Vsako nedeljo v mesecu maju bomo pred večerno sv. mašo zapeli MARIJINE LITANIJE.
Vsak dan bomo pri sv. maši ob 9h prebirali razmišljanja iz knjige Marija ima mnogo oblek avtorja p. Branka Petauerja.
Pri večernih sv. mašah ob 19h bomo prebirali zgodbe iz knjige Marija ima rada vse otroke avtorice Špele Pahor.

ZAKONSKI JUBILEJI
V nedeljo, 8. 5., se bomo pri sv. maši ob 11.30 spomnili vseh zakonskih jubilejev in obnovili ZAKONSKE OBLJUBE. Vabljeni vsi zakonci, ki letos obhajate okrogle obletnice in tudi vsi ostali, saj je vsako leto skupnega življenja vredno praznovanja! Svojo prisotnost sporočite po e-pošti: zupnija@bazilika.info

ROMANJE V LURD
V mesecu maju (18.-22. 5. 2022) bomo romali z avtobusom v Lurd, največji romarski kraj katoliške cerkve, z zanimivimi postanki na poti v Marseillesu, Carcasonnu, Avignonu in ob Azurni obali. Podrobnosti najdete na programskih letakih in na spletni strani.
Cena je 435 € pri najmanj 35 potnikih!
Prijave prek spletne strani oz. v poslovalnici agencije Sajko turizem.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec maj. Prek spleta: www.bazilika.info/mase
Vabimo tudi k naročilu mašnih namenov, ki niso vezani na uro ali dan, t.i. NEOZNANJENE MAŠE.
Lahko pa tudi naročite t.i. GREGORIJANSKE MAŠE, ki se darujejo trideset zaporednih dni, vsak dan po ena maša za točno določenega pokojnika.
MAŠNI DAR je denarni prispevek (20 €), ki ga darovalec daruje, ko naroči mašni namen. Z darom darovalec izraža podporo poslanstvu Cerkve, hkrati pa skrbi za vzdrževanje duhovnikov in njihovega dela. V Sloveniji se duhovniki preživljamo od mašnih darov, in od darov, ki jih prejmemo ob delitvi zakramentov (poroka, krst, maziljenje), zakramentalov (cerkveni pogreb), ter drugih darov dobrotnikov. Bog povrni!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
20. aprila 2022
Spoštovati ostarele

V običajni človeški izkušnji se ljubezen spušča: ne vrača se v življenje, ki je že za nami, z enako močjo, s kakršno se razliva v življenje, ki je še pred nami. Zastonjskost ljubezni se kaže tudi v tem: starši to vedo že od nekdaj, ostareli se tega kmalu naučijo. Kljub temu razodetje odpira pot za drugačno vračanje ljubezni: to je pot spoštovanja tistih, ki so hodili pred nami; zato je potrebno spoštovati ostarele.
Ta posebna ljubezen, ki je namenjena ostarelim, je zapečatena z Božjo zapovedjo. »Spoštuj svojega očeta in mater« je slovesna obveza, prva na »drugi plošči« desetih zapovedi. Ne gre le za lastnega očeta in mater. Gre za predhodno generacijo in generacije, katerih slovo je lahko tudi počasno in podaljšano, s čimer se ustvarja čas in prostor dolgotrajnega sobivanja z drugimi življenjskimi obdobji. Z drugimi besedami, gre za starost življenja.
Spoštovanje je dobra beseda za to, da bi uokvirili to področje povrnitve ljubezni, ki zadeva starejše obdobje. Prejeli smo ljubezen staršev, starih staršev in zdaj jim to ljubezen vračamo: ostarelim, starim staršem. Danes smo ponovno odkrili izraz »dostojanstvo«, ki označuje vrednost spoštovanja in skrbi za življenje vsakega človeka. Dostojanstvo v bistvu pomeni spoštovanje: spoštovati očeta in mater, spoštovati ostarele pomeni priznavati dostojanstvo, ki ga imajo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.