OZNANILA za mesec JULIJ 2021

NAPOVEDNIK za mesec JULIJ
V mesecih juliju in avgustu je ŽUPNIJSKA PISARNA odprta samo takoj po jutranji in večerni sv. maši. V nujnih primerih pa seveda pozvonite na domofon ali pokličite po telefonu.

V nedeljo, 4. julija, pri sv. maši ob 19. uri prepeva pevska skupina pod vodstvom Roberta Feguša.

V ponedeljek, 5. 7., je praznik sozavetnikov Evrope SV. CIRILA IN METODA, v nedeljo, 11. 7., pa praznik SV. BENEDIKTA, zavetnika Evrope.

V četrtek, 15. julija, obhajamo praznik SV. BONAVENTURA, škofa in cerkvenega učitelja, ki je zavetnik frančiškanskih bogoslovcev. Ob tem ne pozabimo moliti in prositi za nove duhovne poklice!

V petek, 23. 7., obhajamo praznik SV. BRIGITE, sozavetnice Evrope.

V nedeljo, 25. julija, obhajamo t.i. KRIŠTOFOVO NEDELJO. Pri vseh mašah bomo blagoslovili avtomobile, za vsak srečno prevožen kilometer pa boste lahko darovali za akcijo MIVA., s katero podpiramo slovenske misijonarje in jim tako olajšamo nakup prepotrebnih prevoznih sredstev.

V nedeljo, 25. julija, obhajamo tudi ANINO NEDELJO, ob 10.30 bo sv. maša tudi v naši podružni cerkvi sv. Ane v Ribniškem selu.

V nedeljo, 25. julija, pri sv. maši ob 19. uri prepeva pevska skupina pod vodstvom Roberta Feguša.

V ponedeljek, 2. avgusta, obhajamo praznik DEVICE MARIJE ANGELSKE V PORCIUNKULI, ko lahko prejmete t.i. porciunkulski odpustek. Omenjeni odpustek je sv. Frančišek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje, lahko bili deležni božje milosti. Tako je najprej dobila majhna cerkvica sv. Marije Angelske privilegij za prejem odpustka, kasneje pa se je le-ta razširil na vse cerkve, ki jih upravljamo manjši bratje (frančiškani, kapucini in minoriti).

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
30. junija 2021
Pavel, resnični apostol

Pismo Galačanom bomo prebirali po malem. Videli smo, da so se ti kristjani znašli v konfliktu, kako živeti vero. Apostol Pavel začne pisati pismo tako, da jih spomni na njihove pretekle odnose, na njihovo nelagodje zaradi oddaljenosti in na nespremenjeno ljubezen, ki jo goji do vsakega od njih. Vendar pa ne pozabi izpostaviti svoje skrbi, da bi Galačani hodili po pravi poti: to je skrb očeta, ki je ustvaril skupnosti v veri. Njegov namen je zelo jasen: trebna je ponovno poudariti novost evangelija, ki so ga Galačani prejeli z njegovim oznanjevanjem, da bi zgradili pravo identiteto, na kateri bi utemeljili svoje življenje.
Takoj ugotovimo, da je Pavel globok poznavalec Kristusove skrivnosti. Od samega začetka svojega pisma ne sledi nizkim argumentom, ki jih uporabljajo njegovi obrekovalci. Apostol »leti visoko« in tudi nam kaže, kako naj ravnamo, ko se v skupnosti pojavijo konflikti. Šele proti koncu pisma je namreč jasno razvidno, da je bistvo sprožene razprave povezano z obrezovanjem, torej z glavnim judovskim izročilom. Pavel izbere pot, po kateri gre globlje, saj je v igri resnica evangelija in svoboda kristjanov, ki je njegov sestavni del. Ne ustavi se na površju problemov in konfliktov, kot to pogosto mika nas, da bi takoj našli rešitev, ki nas zavede, da se lahko vsi strinjamo z dogovorom. Pavel ljubi Jezusa in ve, da ne dela kompromisov. V evangeliju ni tako in apostol se je odločil za zahtevnejšo pot.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.