OZNANILA za 1. postno nedeljo, 18.2.2018

Takoj nato ga je Duh odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.
(Mr 1,12-13)

Jezus je svoje javno delovanje začel z umikom v puščavo. Preden je govoril o Bogu in pridigal ljudem, se je tam pripravil na to poslanstvo. Izpostavil se je skušnjavam, ki se ne porajajo le ob pridigarstvu, ampak jim je izpostavljen vsak človek na svoji poti učlovečenja. Te skušnjave se vedno pojavijo ravno tam, kjer si drznemo začeti nekaj novega. Je ta začetek izraz našega častihlepja? Se morda vtihotapijo drugi motivi?
Pri evangelistu Marku, čigar evangelij smo brali na to 1. postno nedeljo, skušnjave niso podrobneje opisane. O Jezusu je rečeno le, da je živel pri divjih zvereh in da so mu stregli angeli (prim. Mr 1,13). V skušnjavi je bil soočen z divjim in neoblikovanim v svoji duši. Toda ta divja sila ne pridobi moči nad njim. Jezus je seznanjen s tem, da mu ob strani stojijo angeli. Oni krotijo te divje sile, tako da lahko živi iz njihovih moči, ne da bi ga divje zveri raztrgale. Jezus se v puščavi uči prepoznavati brezna človeške duše, toda vse temno in divje bo v njem preobraženo. To predstavlja podoba angelov. Kar je temnega, se razsvetli in divje sile postanejo zvesti spremljevalci, postanejo angeli na Jezusovi strani.
Po: Anselm Grün, Kaj nam omogoča živeti

NAPOVEDNIK
V torek, 20. februarja, ODPADE VEROUK ZA 3., 4., 5., 6., 7. in 8. razred.

V sredo, 21. februarja, bo v mariborski stolnici na Slomškovem grobu ob 8.30 molitev rožnega venca, ob 9.45 molitvena ura in ob 10.30 sveta MAŠA ZA DUHOVNE POKLICE.

V nedeljo, 25. februarja, bo pri sveti maši ob 11.30 sodelovala vokalna skupina MATER MISERICORDIAE pod vodstvom Aleša Marčiča.

KRIŽEV POT
V postnem času vas ob sredah in petkih po sveti maši ob 9. uri in pred večerno sveto mašo ob 18.30 ter vsako postno nedeljo ob 18.30 vabimo k pobožnosti križevega pota.
V Oznanilih bodo objavljeni molitveni nameni križevega pota. V molitvene namene lahko vključimo tudi vaše namene. Zelo učinkovita je občestvena molitev, v kateri smo kot ena družina Božjih otrok zedinjeni v isti prošnji. Sporočite nam svoje težave, stiske ter bolečine in v molitev križevega pota bomo vključili tudi vaše namene.
Postni čas nas vabi, da utrdimo medsebojne vezi zaupanja, odgovornosti drug za drugega, ljubezni in darovanja …

MOLITVENI NAMENI KRIŽEVEGA POTA
Sreda, 21. 2.: Za zakonce
Petek, 23. 2.: Za ljudi v stiski
Nedelja, 25. 2.: Za preganjane kristjane

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 25. 2. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Darko Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Post ni gladovna stavka in ne oblika političnega boja. Svetopisemski post je bistveno versko dejanje; pomeni živeti, kar učijo postava in preroki, kakor je govoril in delal Jezus. Sicer pa je tudi Jezus zavzel stališče do posta: ga ne obsoja, saj se mu je celo sam podvrgel za štirideset dni. Ožigosa pa določen način posta. Tako kakor miloščina in molitev tudi post preko čudaškega obnašanja ne sme postati sredstvo lastne koristi. Post kot bogočastje, kot služenje Bogu, kot znamenje, da se preko pokore želimo vrniti k njemu in ponovno vzpostaviti pravi odnos z njim in z brati, je treba uresničevati na skrivnem. Če ravnamo drugače, če iščemo pohvalo drugih, pomeni, da potvarjamo njegov pomen in ravnamo hinavsko.
Mario Galizzi, Evangelij po Mateju

SVETI POSTNI ČAS
Post: odpoved, žrtev, samopremagovanje … Kako »moderne« besede, kako nesmiselne in tuje marsikateremu ušesu, kako nespametne današnji miselnosti uživanja in pridobivanja.
»Kaj bi se še sam trpinčil, saj je v življenju veliko takih situacij, ko se trpljenju ne moreš izogniti,« slišiš iz marsikaterih ust. Potem lahko rečeš tudi: »Kaj bi se učil, saj je tako v življenju toliko situacij, ko moraš trpinčiti možgane, kaj bi si uril telo, kaj bi naprezal mišice brez potrebe, ko se mi bo pokvaril avto, bom hodil peš …« Pa vsakdo ve, kako potrebno je učenje in razvoj misli, kako potrebna je telovadba za razvoj telesa.
Tako je tudi z razvojem duha. Kakor otopijo možgani, kakor se poleni in pomehkuži telo, ki ni v gibanju, v naprezanju, tako zakrni tudi duh, če ga pustimo v brezdelju. Trening duha je v odpovedi, v žrtvi; trpljenje je tisto, ki dviga duha, čeprav grenko, pa je vendar zdravilno. To naj nas vodi skozi postni čas.
Če nam je v preteklih dneh uspelo premagovati skušnjave, smo postali svobodnejši. Užitki in slaba nagnjenja nas ne zasužnjujejo več. Sposobni pa smo narediti še odločnejši korak: korak, ki utegne spremeniti našo sivo vsakdanjost v čudovito povezanost z Bogom. Če čutimo, da še nismo dovolj močni, skušajmo odpraviti vse ovire v svojem srcu. Predajmo se Božji ljubezni in skušajmo v tem postnem času še bolj slediti njegovemu klicu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.