OZNANILA na 2. postno nedeljo, 25.2.2018

Čez šest dni je Jezus vzel Petra, Jakoba in Janeza in jih same zase peljal na visoko goro. Vpričo njih se je spremenil. Njegova oblačila so postala bleščeča, nadvse bela, da jih tako ne more pobeliti noben belivec na svetu. Naredil se je oblak in jih obsenčil. In iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!«
(Mr 9,2-3.7)

Na drugo postno nedeljo vsako leto poslušamo evangeljski odlomek o Jezusovem spremenjenju na gori Tabor. Vsi trije evangelisti, Matej, Marko in Luka, ki o tem dogodku poročajo, povejo, da so Peter, Jakob in Janez, ki jih je Jezus izbral za priče svojega poveličanja, slišali iz oblaka glas: “Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje, njega poslušajte!” Podobne besede je nebeški Oče izrekel ob Jezusovem krstu v Jordanu. Z veliko ljubeznijo je tudi ob našem krstu rekel: “Ta je moj ljubljeni otrok, nad katerim imam veselje.” S to izpovedjo očetovske ljubezni nas je poklical v življenje prijateljstva z njim.
Najgloblje srečanje, ki ga lahko doživimo, je srečanje z Bogom. Boga lahko izkusimo v tišini ali v molitvi. Lahko ga srečamo v lepoti stvarstva. Včasih pa ga lahko vidimo, ko se pojavi celo na obličju našega sočloveka. To so izkusili učenci, ko so bili skupaj z Jezusom na gori. Medtem ko je Jezus molil, je njegovo obličje zasijalo. Takšna srečanja so nam znana. Kar nenadoma začne obraz drugega sijati. Vidimo nekaj, česar do tistega trenutka nismo opazili. Naenkrat postane vse jasno, vse do globin.
In čutimo: iz tega človeka nam sije nekaj božanske lepote. Takrat srečamo Boga samega. V takšnem srečanju bi se najraje ustavili. Kot Peter si želimo zgraditi tri šotore, da bi lahko živeli v izkušnji tega trenutka. Toda moramo nazaj v vsakdanje življenje.
Po: A. Grünu

NAPOVEDNIK

1. marca je četrtek pred prvim petkom. Na ta dan v molitvi še posebej prosimo za nove duhovne in redovne poklice. Ob 18.00 bo molitvena ura za nove duhovne poklice.

Na PRVI PETEK, 2. marca, bomo na domovih obiskali bolnike. Vabljeni k pobožnosti prvega petka.
Na PRVO SOBOTO, 3. marca, vas vabimo k pobožnosti prvih sobot.

V soboto, 3. marca, bo ob 20.00 SEJA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Člani lepo vabljeni.

V nedeljo, 4. marca, bo ob 17.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

KRIŽEV POT
V postnem času vas ob sredah in petkih po sveti maši ob 9. uri in pred večerno sveto mašo ob 18.30 ter vsako postno nedeljo ob 18.30 vabimo k pobožnosti križevega pota.

MOLITVENI NAMENI KRIŽEVEGA POTA
Sreda, 28. 2.: Za umirajoče
Petek, 2. 3.: Za duhovne poklice
Nedelja, 4. 3.: Za nezaposlene

V postnem času POSKRBIMO ZA DOBRO POSTNO SPOVED. Spoved je zakrament, znamenje Božjega usmiljenja in odpuščanja. Pri spovedi položimo pred Boga svoje slabosti, grehe, svojo majhnost in nemoč ter ga prosimo, da se nas dotakne s svojo rešilno in zdravilno močjo.
V naši baziliki smo na voljo za sv. spoved vsak dan med sv.mašo, v velikem tednu pa bo spovedno dežurstvo od 7h do 12h in od 14h do 20h.

Otrokom želimo prijetne zimske počitnice.

Od 5. do 8. aprila bomo romali v MEDŽUGORJE. Cena romanja je 140 €. V ceno so vključeni prevoz, 3 nočitve, 2 polna penziona in 1 polpenzion. Odhod bo v četrtek, 5. aprila 2018, ob 5.00. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 4. 3. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Videti več – videti globlje
Kadar smo srečni, da bi se razpočili od veselja; kadar ljubimo in smo ljubljeni, da bi kar po strehah plesali, ko odkrijemo Božjo ljubezen, tako da bi jo radi klicali v ves svet, tedaj se nam pozna na obrazu: spremenjeni smo. Prešinjeni smo z lučjo veselja, ljubezni ali vere v Boga. Tedaj ne gledamo več zgolj navadnih in vsakdanjih obrazov – na obrazih odseva skrivnost srca! Obličja postanejo lepa od notranje skrivnosti in radosti srca!
Po: C. Singerju

SVETI POSTNI ČAS
Postni čas nas še posebej vabi k poglobljeni krščanski ljubezni, ki je ne smemo zamenjati s sentimentalnostjo, miloščino ali z deli iz milosti in usmiljenosti. Krščanska ljubezen tudi nima nič skupnega s solidarnostjo znotraj večjih skupin in strank, kjer vsak pomaga samo sebi in sebi enakim.
Ljubiti ljudi zato, ker so ljubeznivi, je napaka. Ljudje niso vedno tako prikupni, da bi jih sami do sebe imeli radi. Odpuščati sovražniku, imeti rad nasprotnike, vračati slabo z dobrim je nadčloveška naloga. Kljub temu smo pozvani, da v tem času prinašamo Božjo ljubezen ljudem današnjega časa in jo naredimo vidno, dosegljivo in otipljivo.
P. Bosmans, Pomlad za dušo

YOUCAT – katekizem za mlade
Kako otrok spoštuje svoje starše?
Otrok spoštuje in ceni svoje starše, če jim gre naproti z ljubeznijo in hvaležnostjo. (KKC 2214–2220, 2251)

Otroci morajo biti staršem hvaležni že zato, ker so po ljubezni svojih staršev prejeli življenje. Ta hvaležnost vzpostavi vseživljenjsko razmerje ljubezni, spoštovanja, odgovornosti in pravilno razumevajoče poslušnosti. Posebno v stiski, bolezni in starosti so otroci dolžni ljubeče in zvesto skrbeti za svoje starše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.