OZNANILA na 6. nedeljo med letom, 11.2.2018

K njemu je prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. (Mr 1,40-42)

Gobavec v evangelijski zgodbi vidi svojo stisko in nemoč. Drzne si priti iz svoje izoliranosti. Približa se Jezusu, pade predenj na kolena in mu reče: »Če hočeš, me moreš očistiti« (Mr 1,40). Kot gobavec moramo tudi mi najprej priznati svojo nemoč. Ne moremo se sami ozdraviti. Ne moremo preprosto skleniti, da se bomo od danes sprejemali takšne, kakršni smo. Potrebujemo izkušnjo, da nas nekdo brezpogojno sprejema. Gobavec zaupa Jezusu, da ga more očistiti, da ga more osvoboditi vseh očitkov samemu sebi, vsega samouničevanja in samorazvrednotenja, strahu, da bi bil zavrnjen, da ne bi bil dovolj dober, da bi bil neprivlačen. Tudi pri nas se lahko ozdravitev začne šele, ko se predamo Bogu, ko kot gobavec pademo na kolena pred Jezusa, ko iz globine zavpijemo in iskreno prosimo za pomoč.
Povzeto po: Anselm Grün, Duhovne vaje za vsak dan

Zahvaljen, Gospod, da si se usmilil gobavca. Iz njegovih ran se je širil zadah, ti pa si se ga, kužnega, dotaknil. Od vseh strani so bolni prihajali k tebi, in čeprav si bival v samoti, so te v veri in upanju našli. Tudi mi prihajamo k tebi. V današnjem obhajilu si ozdravil našo gobavost, ko nisi pomišljal stegniti roke in nas blagosloviti. Naj ti pojemo hvalnice, naj se odpočijemo v tvoji bližini.
B. Golob, Zahvala za Božji kruh

Danes pri maši beremo 2. del pastirskega pisma slovenskih škofov.

NAPOVEDNIK

V sredo, 14. februarja, je PEPELNICA – STROGI POST. Pri vseh svetih mašah bo obred pepeljenja.
Na ta dan in na veliki petek se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Zdržek od mesnih jedi velja tudi vse postne petke. Težko bolnih post ne veže.

Pepelnica je blagoslovljen dan, je dan, ki ima za kristjana izreden pomen. Zakaj? Pokrižanje na čelu s pepelom, ki ga po pridigi opravi duhovnik, pretresljivo postavi človeka v pravi odnos z Bogom, ki iz prahu ustvarja in dviga ubožca in siromaka, kakršen je človek. Pepelnica je začetek kratkega časovnega intervala v teku enega leta, za katerega moremo reči: »Zdaj je čas milosti, zdaj je čas rešitve!«
Prav je, da si za postni čas, ki ga začenjamo na pepelnico, izberemo neko spokorno vajo, ki nam bo pomagala, da se bomo spreobrnili in bolj verovali evangeliju.
Želimo, da tudi postni čas preživimo srečni? Storimo vse, kar moremo, da bodo srečni vsi, s katerimi pridemo v stik. Bodimo sonce, kakor je sonce on, ki nas je v življenje poklical in ki nas bo ob svojem času poklical nazaj, ko bomo spet postali le prah.
Če bomo sonce za druge, bomo prav gotovo ogrevali, osrečevali tudi sebe.
Po: Bogoslužno leto B – Pepelnica

KRIŽEV POT
V postnem času vas ob sredah in petkih po sveti maši ob 9. uri in pred večerno sveto mašo ob 18.30 ter vsako postno nedeljo ob 18.30 vabimo k pobožnosti Križevega pota.

40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo – 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola.

V sredo, 14. februarja, bo v našem samostanu SAMOSTANSKA VIZITACIJA. Pri sveti maši ob 9.00 bo somaševanje vodil provincialni minister p. Marjan Čuden.

V soboto, 17. februarja, bo ob 20.00 SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 18. 2. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Največji greh je pomanjkanje ljubezni, brezbrižnost do bližnjega. Nobena bolezen, niti gobavost, ne more tako popačiti človeka, da v njem ne bi prepoznala brata in sestre, še več – trpečega Jezusa.
Mati Terezija

SVETI POSTNI ČAS

Živela PUST in POST

Tako »na oko« podobni besedi, ki se razlikujeta le v eni samcati črki, pa v sebi nosita popolnoma različni vsebini.
Pust, poln norčij, razposajenosti, veselja, praznik mastnih in slastnih krofov, ki mu sledi popolnoma drugačen dan. Pepelnična sreda namreč začenja 40-dnevni postni čas, ki ga zaznamujejo resnoba, premišljevanje, odrekanje hrani in vsemu kar nas na neki način dela odvisne …
A kljub vsemu temu je post čas priprave na nekaj, kar bo spet polno veselja. To je Velika noč. Na ta praznik nas želi dobro pripraviti – v nas želi prebuditi tisto željo, da bi v svojem življenju naredili neko spremembo, s katero bi se lahko bolj veselili Kristusovega vstajenja, ki za nas kristjane pomeni največji praznik v letu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.