OZNANILA na 5. nedeljo med letom, 9. 2. 2020

VI STE LUČ SVETA
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:
»Vi ste sol zemlje.
Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí?
Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo.
Vi ste luč sveta.
Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti.
Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik,
temveč na podstavek,
in sveti vsem, ki so v hiši.
Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi,
da bodo videli vaša dobra dela
in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«
(Mt 5,13-16)

V vsakdanjem življenju večkrat komu rečemo, naj se gre solit, ker nas njegove besede, odnos ali pristop motijo. Jezus pa nam pravi, da smo sol zemlje in luč sveta.
Sol je tista, ki jedem da okus. Ne sme je biti preveč, zelo pa jo pogrešamo, če je ni. Kristjani torej dajemo okus svojemu okolju.
Kakšen okus puščam za seboj? Ali drugi lahko po meni okušajo Božjo ljubezen in spoštovanje? Ali je moje življenje zgledno in ga lahko postavim za zgled drugim?
Gospod, prosim te, da bi znal biti tvoj odsev, da bi tudi zaradi mene slavili tebe.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 10. uri prepeva vokalna skupina MATER MISERICORDIAE pod vodstvom Aleša Marčiča.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki vam je blizu življenje po zgledu sv. Frančiška!

Prihodnjo nedeljo, 16. 2., pri sv. maši ob 10. uri prepeva otroški pevski zbor MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.

Prihodnjo nedeljo, 16. 2., popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Humanitarno-medicinska odprava NANGOMA 2020
Prihodnjo nedeljo bo med nami ekipa petih študentov medicine, kmalu mladih zdravnikov, ki se aprila 2020 odpravlja na humanitarno-medicinsko odpravo v Zambijo, v vas Nangoma.
V lokalni bolnišnici bodo po svojih najboljših močeh tri mesece nudili zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo in tako poskušali čimbolj prispevati k izboljšanju zdravja tamkajšnjega prebivalstva, ki živi v zelo skromnih razmerah. Ekipo sestavljajo Manca Urek, Soraja Tratnik, Tina Ušaj, Vito Gregorčič in Karin Strmšek.
Njihovo delo temelji na prostovoljnih prispevkih in donacijah, zato trenutno zbirajo finančna in materialna sredstva (npr. rabljena očala), ki jim bodo omogočila, da odpravo izpeljejo.
Prihajajo iz različnih župnij po Sloveniji: Gornji Grad, Vipavski Križ, Šturje in Domžale.
Več informacij o projektu najdete Facebook strani 2020nangoma.

VALENTINOVO
God sv. Valentina, mučenca, v Katoliški Cerkvi praznujemo 14. februarja. Pod vplivom angleških in francoskih navad se je dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev, ko si ti med seboj na poseben način izkažejo pozornost z obdarovanjem.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko po vsaki sveti maši naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec marec in april.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 16. 2. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
5. februarja 2020

Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo

Jezus začne oznanjati svojo pot do sreče s paradoksalnim naznanilom: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). Gre za presenetljivo pot in nenavadno temo za blagre, namreč uboštvo.
Vprašati se moramo, kaj je tukaj mišljeno z »ubogi«? Če bi Matej uporabil samo to besedo, bi pomen bil predvsem ekonomski, pokazal bi na osebe, ki imajo malo sredstev za preživljanje ali pa jih nimajo ter potrebujejo pomoč drugih.
A Matejev evangelij za razliko od Lukovega govori o »ubogih v duhu«. Kaj to pomeni? V skladu s Svetim pismom je Bog Adamu dahnil življenjski dih. To je »naša najgloblja razsežnost«, duhovna razsežnost, ki »nas vzpostavlja kot človeške osebe«, je »globoko jedro naše biti«. »Ubogi v duhu« so torej »tisti, ki so in se v globini svoje biti čutijo ubogi, berači«. Jezus jih razglasi za blagrovane [blažene], kajti njim pripada nebeško kraljestvo.
Obstaja uboštvo, ki ga moramo sprejeti, to je uboštvo naše biti, in uboštvo, ki pa ga moramo iskati, to je konkretno uboštvo od stvari tega sveta, da bi tako bili svobodni in bi lahko ljubili. Vedno moramo iskati svobodo srca, ki ima svoje korenine v našem uboštvu.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.