OZNANILA na 12. nedeljo med letom, 23. 6. 2019

JEZUS NAPOVE SVOJO SMRT
Ko je Jezus nekoč na samem molil, so bili z njim učenci; in vprašal jih je: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.« Strogo jim je prepovedal, da bi o tem komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo vstal.« Vsem pa je rekel: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgúbil; kdor pa izgubí svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.« (Lk 9,18-24)

»ČE KDO HOČE …« – NE GRE ZA PRISILO!
Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se sam sebi odpove in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. (Lk 9,23)
Tu je križ postal podoba za vsakodnevne stiske in konflikte. Vsak dan nam nekaj prekriža pot. Vsak dan nas ljudje razočarajo in ranijo. Če razumemo vsakodnevne izzive kot križ, potem nas to ne bo zlomilo, temveč nas bo križ vodil v globlje občestvo s Kristusom. Križ vdre v našo samopodobo. Skozi vsakdan gremo tako pogosto z iluzionistično idealno podobo o nas samih. Menimo: izpolnili smo Božjo voljo, opravili smo svojo dolžnost. Če nas nato nekdo kritizira in krivično obravnava, če nas prizadene in razžali, potem smo marsikdaj užaljeni in se prepiramo. Jezus nas hoče povabiti, da bi se v življenju in v vsakodnevnih stiskah odprli za Boga. Potem me bo življenje vodilo k Bogu. Potem postane križ ključ za življenje. Odpira mi vrata do mojega dušnega dna, do moje lastne globine. V globini izkusim, kdo pravzaprav sem, onstran uspeha in lastnega dobrega počutja, onstran priznanja in pozornosti, onstran kritike ter žalitev.
Anselm Grün

NAPOVEDNIK

Odhod avtobusa na DIAKONSKO POSVEČENJE našega župljana lazarista Roka Žlendra bo v torek, 25. junija, ob 6.00 izpred bazilike.

NARODNI TABOR FSR
Na dan državnosti, 25. junija, bo od 9.30 do 15.00 na Vidmu pri Ptuju Narodni tabor Frančiškovega svetnega reda z naslovom: FRANČIŠEK – SVETNIK DIALOGA. Vabljeni.

V soboto, 29. junija, je slovesni PRAZNIK APOSTOLOV PETRA IN PAVLA. Svete maše bodo po nedeljskem redu. Na ta dan lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.

Peter je bil ribič iz Betsajde ob Genezareškem jezeru. Jezus ga je poklical, da bi bil ribič ljudi in da bi kasneje kot pastir tudi vodil Cerkev kot Božje ljudstvo. Po Jezusovem vnebohodu Peter nastopa kot voditelj apostolov in mlade Cerkve. Nekaj časa je bil škof v Antiohiji, okoli leta 42 pa je odšel v Rim. Tam je umrl nasilne smrti v času vladanja cesarja Nerona.
Apostol Pavel se je rodil okrog leta 10 po Kr. v Tarzu. Bil je farizej in poznavalec judovstva, ki je do spreobrnjenja na poti v Damask preganjal kristjane. Apostol Pavel je ob rojstvu dobil ime Savel, po spreobrnjenju pa se je dal krstiti in ime spremenil v Pavel.
O delovanju apostola Pavla poroča evangelist Luka v Apostolski delih. Obhodil je velik del takratne rimske države in ustanavljal cerkvene občine ter jih spodbujal s pismi. Danes poznamo štirinajst ohranjenih Pavlovih pisem, ki so po vsebini in obsegu za štirimi evangeliji najpomembnejši del Svetega pisma Nove zaveze. Podobno kot apostol Peter je tudi on umrl mučeniške smrti za časa cesarja Nerona okrog leta 67.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 30. 6. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

DUHOVNA ISKRICA

Prostrana in nevarna je na tem svetu puščava življenja, trda in težavna je pot, ki vodi človeka skozi njo. Mi vsi bi se utrudili, če naš Gospod in Odrešenik ne bi bil poskrbel za hrano naših duš, ki nas hrani za večno življenje. Zato je dal v hrano svoje telo in daje nam piti svojo kri. Velike reči je storil vaši in moji duši. Več nam ne more dati kot samega sebe. »Čeprav je vsemogočen,« pravi sv. Avguštin, »čeprav je nadvse moder, nam ne more nič boljšega dati. Čeprav so njegovi zakladi neizmerni, nam ne more več dati.«
bl. Anton Martin Slomšek

MOLITEV OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Gospodar vesolja in kralj vseh narodov in jezikov, prosimo te, razlij svojo milost na Slovenijo, našo domovino in domovino naših prednikov. Podeli ji svobodo, varnost, mir in pravo mesto v svetovni družini narodov. Podpiraj jo na poti k duhovni in družbeni prenovi po svoji volji. Sprejmi kri, ki je bila darovana za njeno pravico, in vse trpljenje njenih otrok, da bo v zadoščenje za kršitve tvoje postave na njenih tleh.
Posebej te prosimo, vlivaj njenim sinovom in hčeram duha edinosti v resnici in pravici, da bo kmalu srečen dom vsem, ki skupaj živijo v njegovem zavetju.
Vsem, ki so odšli po svetu, a zavestno sprejemajo slovensko duhovno domovinstvo, pomagaj, da se ohranijo v dejavni zvestobi svoji zavezi in tvoji postavi, da bodo živeli Sloveniji v čast in razcvet, deželi, ki ji pripadajo, in vsej človeški družbi v blagodejen razvoj in tebi v slavo, ki ti jo neprenehoma kličemo.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.
Po: B. Finku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.