OZNANILA na 5. nedeljo med letom, 5. 2. 2023

VI STE LUČ SVETA

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:
»Vi ste sol zemlje.
Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí?
Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo.
Vi ste luč sveta.
Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti.
Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik,
temveč na podstavek,
in sveti vsem, ki so v hiši.
Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi,
da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta,
ki je v nebesih.«
(Mt 5,13-16)

V vsakdanjem življenju večkrat komu rečemo, naj se gre solit, ker nas njegove besede, odnos ali pristop motijo. Jezus pa nam pravi, da smo sol zemlje in luč sveta.
Sol je tista, ki jedem da okus. Ne sme je biti preveč, zelo pa jo pogrešamo, če je ni. Kristjani torej dajemo okus svojemu okolju.
Kakšen okus puščam za seboj? Ali drugi lahko po meni okušajo Božjo ljubezen in spoštovanje? Ali je moje življenje zgledno in ga lahko postavim za zgled drugim?
Gospod, prosim te, da bi znal biti tvoj odsev, da bi tudi zaradi mene slavili tebe.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V torek, 7. 2., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Prihodnjo nedeljo, 12. 2., ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

SV. JOŽEFINA BAKHITA, 8. 2.
Rodila se je okoli leta 1869 v pokrajini Darfur v afriškem Sudanu. Njen stric je bil vaški poglavar. Ko je bila stara kakšnih osem do devet let je bil ugrabljena.
Prodali so jo za sužnjo. Služila je kot sužnja v več družinah, kjer je pretrpela veliko poniževanj in muk.
Naposled je bila rešena suženjstva in je prišla v Italijo, kjer je bila pestunja v neki družini. Tam je bila poučena v krščanski veri. Krščena je bila 9. januarja 1890, isti dan je bila tudi pri birmi in prvem svetem obhajilu.
Decembra 1893 je vstopila v noviciat redovnic kanosijank. Nekaj časa je živela v samostanu v Benetkah, od leta 1902 pa v kraju Schio, kjer je opravljala različna dela, nazadnje je bila vratarica. Ljudje so jo imeli zelo radi, ker je vse sprejemala s širokim nasmehom in prijazno besedo. Zadnja leta je bila preizkušena z raznimi boleznimi. Papež Janez Pavel II. jo je 17. 5. 1992 razglasil za blaženo, 1. 10. 2000 pa za svetnico.

LURŠKA MARIJA, 11. 2.
11. februarja 1858 se je štirinajstletni Bernardki Soubirou v Lurdu prvič prikazala lepa Gospa – Božja Mati Marija. 14. februarja 1858 je šla k votlini skupaj s prijateljicami, a je lepo Gospo videla le ona. K votlini je šla ponovno 18. februarja 1858 in Gospa jo je povabila, naj prihaja k votlini petnajst dni. Bernardka je nato prihajala k votlini. Ob votlini je Bernardka pokleknila, molila rožni venec, nato pa v zamaknjenju gledala Gospo in se z njo pogovarjala. Opazovalcev je bilo vsakokrat več, a Gospo je videla le Bernardka. Na vprašanje, kdo je, je Gospa odgovorila: »Jaz sem Brezmadežno spočetje.« Zadnje prikazovanje je bilo 16. julija 1858.
Cerkvene in posvetne oblasti so Bernardko zasliševale in jo preizkušale, a ona je vselej odgovarjala enako in v miru. 18. januarja 1862 je komisija sporočila: »Prepričani smo, da je prikazovanje nadnaravno in da je Gospa, ki jo je videla Bernardka, presveta Devica Marija.«
Romarjev je bilo vse več in po Marijini priprošnji je tod Bog delil obilne milosti duševnih in telesnih ozdravljenj. Tako so zgradili tudi posebne prostore za bolnike in zdravniške preiskave ter za kopeli Lurškega studenca.
Pri dopoldanski sv. maši bomo imeli t.i. LURŠKO PROCESIJO Z LUČKAMI po križnem hodniku. Lepo vabljeni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec marec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Homilija pri sv. maši v Kongu,
1. februar 2023
V svet prinašati Gospodov mir

Danes skupaj verjemimo, da z Jezusom vedno obstaja možnost, da se nam odpusti in da ponovno začnemo, ter tudi moč, da odpustimo sebi, drugim in zgodovini! Preljubi, naj bo današnji dan čas milosti, da sprejmemo in živimo Jezusovo odpuščanje! Naj bo to pravi trenutek zate, ki nosiš težko breme na srcu in potrebuješ, da se ti ga odvzame, da bi tako ponovno zadihal. Naj bo to pravi trenutek zate, ki se v tej državi imenuješ kristjan, a povzročaš nasilje; tebi Gospod pravi: »Odloži orožje, sprejmi usmiljenje.« Vsem ranjenim in zatiranim tega ljudstva pa pravi: »Ne bojte se položiti svojih ran v moje, svojih ran v moje rane.«
Naredimo to, bratje in sestre; ne bojte se vzeti križa z vratu in iz žepov, ga vzeti v roke in ga nositi blizu svojega srca, da bi delili svoje rane z Jezusovimi. Ko se boste vrnili domov, vzemite križ s stene in ga objemite. Dajmo Kristusu priložnost, da ozdravi naša srca, vanj odvrzimo preteklost, vse strahove in žalosti. Kako lepo je odpreti vrata svojega srca in doma njegovemu miru!
In zakaj ne bi v svoje sobe, na svoja oblačila, pred svoje domove napisali njegovih besed: Mir vam bodi! Pokažite jih, tako bodo prerokba za državo, Gospodov blagoslov za vse, ki jih boste srečali. Mir vam bodi: pustimo, naj nam Bog odpusti, in odpustimo drug drugemu!
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.