OZNANILA na 4. nedeljo med letom, 29. 1. 2023

BLAGOR UBOGIM V DUHU

Ko je tisti čas Jezus zagledal množice, se je povzpel na goro.
Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu.
Odprl je usta in jih učil:
»Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo.
Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali.
Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo.
Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.
Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.
Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi.
Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali
in vse húdo o vas lažnivo govorili.
Veselite in radujte se,
kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.«
(Mt 5,1-12)

Jezusovi blagri nam kažejo,
kako je pomembno, da s svojim vsakdanjim življenjem in prizadevanjem za dobro tlakujemo pot v božjo slavo.
Gospod, pomagaj mi da bom vztrajal na poti, ki si mi jo začrtal, da bom ob koncu časov mogel stopiti v tvojo slavo in te slaviti z vsemi angeli in svetniki!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, ki bo naklonil mir našim družinam. Dopoldne obiščemo bolnike po domovih. Sporočite, če želite, da obiščemo še koga.

Prihodnjo nedeljo, 5. 2., ob 16. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V času zimskih šolskih počitnic ni verouka.

GOSPODOVO DAROVANJE, 2. 2.
V četrtek praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali SVEČNICO. Po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako »očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Zapis o tem dogodku se v Svetem pismu nahaja v Lukovem evangeliju.
V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Na besede starčka Simeona se sklicuje starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. Po obredu BLAGOSLAVLJANJA SVEČ je praznik znan kot svečnica oz. praznik luči.
Pri nas so sv. maše po nedeljskem redu.
Zvečer bomo tudi pospravljali jaslice.

POSVEČENO ŽIVLJENJE
S praznikom Gospodovega darovanja je povezano tudi REDOVNIŠTVO in BOGU POSVEČENO ŽIVLJENJE v Cerkvi. Smisel in namen Bogu posvečenega življenja v redovni skupnosti lahko razumemo samo v veri. Redovniki se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim.
Za našo nadškofijo bo srečanje redovnikov v Radljah ob Dravi, kjer bo ob 14.30 molitvena ura in potem sv. maša, ki jo bo vodil nadškof Alojzij Cvikl.

SV. BLAŽ, 3. 2.
Na god sv. Blaža bo dopoldne ob 9h in zvečer ob 19h ob koncu sv. maše vsem podeljen BLAŽEV ŽEGEN, ki nas varuje pred boleznimi v grlu in vsega drugega zla.

ZIMOVANJE MINISTRANTOV
Od petka do nedelje, 3. do 5. 2., bo pri Novi Štifti na Dolenjskem potekalo zimovanje frančiškanskih ministrantov in ministrantk.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
25. januar 2023
Jezus, učitelj oznanjevanja

Prejšnjo sredo smo razmišljali o Jezusu kot vzoru oznanjevanja, o njegovem pastirskem srcu, ki je vedno usmerjeno k drugim. Danes si ga poglejmo kot učetelja oznanjevanja. Pustimo se voditi prizoru, v katerem pridiga v shodnici v svojem kraju Nazaret. Jezus prebere odlomek preroka Izaija (prim. Iz 61,1-2) in nato vse preseneti z zelo kratko »pridigo«, ki je sestavljena iz le enega stavka. Pravi: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali« (Lk 4,21). To pomeni, da ta preroški odlomek za Jezusa vsebuje bistvo tega, kar želi povedati o sebi. Zato bi vsakokrat, ko govorimo o Jezusu, morali obnoviti njegovo prvo oznanilo. Poglejmo, kaj ga sestavlja. Opredelimo lahko pet elementov.
Prvi element je veselje. Jezus razglasi: »Duh Gospodov je nad menoj; […] poslal me je, da ubogim prinesem veselo oznanilo« (Lk 4,18). Veselo oznanilo: o Jezusu ni mogoče govoriti brez veselja, kajti vera je čudovita zgodba o ljubezni, ki jo je treba podeliti. Pričevati Jezusa, v njegovem imenu storiti kaj za druge, pomeni med vrsticami življenja povedati, da smo prejeli tako lep dar, da ga nobena beseda ne more izraziti. Ko pa primanjkuje veselja, se evangelija ne sporoča, saj je – kot pravi sama beseda – dobro oznanilo, oznanilo veselja. Žalosten kristjan lahko govori zelo lepe stvari, a je vse zaman, če oznanilo, ki ga posreduje, ni veselo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.