OZNANILA na 6. nedeljo med letom, 12. 2. 2023

JEZUS DOPOLNJUJE POSTAVO

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, preden se vse ne zgodí. Kdor bo torej kŕšil eno od teh, pa čeprav najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo izpolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu. Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo. […]
Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa se vrni in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku, da te vrže v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.
Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ne prešuštvuj!‹ Jaz pa vam pravim: Kdor koli s poželenjem gleda žensko, je v srcu že prešuštvoval z njo. […]
Dalje ste slišali, da je bilo starim rečeno: ›Ne prisegaj po krivem; izpolni pa, kar si prisegel Gospodu!‹ Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte! Ne pri nebu, ker je Božji prestol, ne pri zemlji, ker je podnožje njegovih nog, ne pri Jeruzalemu, ker je mesto vélikega kralja. Tudi pri svoji glavi ne prisegaj, ker niti enega lasu ne moreš narediti belega ali črnega. Vaš ›da‹ naj bo ›da‹, in vaš ›ne‹ naj bo ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega.« (Mt 5,17-37)

Zapovedi ali pravila lahko razumemo kot okvir, ki drži skupaj naše življenje v različnih oblikah skupnosti.
Bistvo pa ni v črki pravil, ampak v njihovem duhu. Zapovedi so nam dane, da gradijo našo povezanost, naše odnose.
Gospod, pomagaj nam, da bomo znali živeti v duhu medsebojne povezanosti in spoštovanja.

NAPOVEDNIK
Danes poslušamo prvi del pastirskega pisma škofov >>>.

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

V petek, 17. 2., ob 20. uri bo srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA skupaj z nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom.

Prihodnjo nedeljo, 19. 2., ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

ŠKOFOVA VIZITACIJA
Vsaka štiri leta škof opravi redno vizitacijo po vseh župnijah. Ob vizitaciji škof pregleda delovanje in urejenost župnijske pisarne, preveri skrbnost opravljanja liturgičnih obredov in urejenost bogoslužnega prostora.
Pri nas se bo nadškof Alojzij Cvikl oglasil v petek, 17. 2.; pri večerni sv. maši ob 19. uri nas bo nagovoril, ob 20. uri pa se bo srečal z župnijskim pastoralnim svetom in župnijskimi sodelavci.

SANACIJA STREHE
Lani jeseni smo uspešno sanirali cerkveno streho oz. meteorne odtoke, v prihodnjih tednih pa je pred nami še sanacija strehe nad dvorano oz. na terasi.
Prosimo za razumevanje ob večji umazaniji na samostanskih hodnikih zaradi transporta gradbenega materiala in odpada.
Hvaležni vam bomo za vsakršno finančno pomoč, da bomo kos vsem stroškom, ki bodo ob tem nastali.
V zimskih mesecih veliko sredstev poberejo tudi stroški ogrevanja.
Bog povrni za vsak dar!

POSKRBIMO ZA ZDRAVJE
V skrbi za zdravje velikokrat naredimo premalo. Odslej bomo vsak mesec imeli pri nas na voljo zdravstveno osebje, ki bo poskrbelo za ZDRAVSTVENO VZGOJNO SVETOVANJE, obenem pa bodo zainteresiranim opravili tudi MERJENJE KRVNEGA TLAKA in KRVNIH VREDNOSTI.
V mesecu februarju bodo pri nas v torek, 14. 2., in v četrtek, 16. 2., od 9.30 do 11.30.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za mesec marec.

GREGORIJANSKE MAŠE sprejemamo samo v pisarni. Gre za trideset zaporednih sv. maš, ki se darujejo za enega pokojnega, da bi bil deležen božjega usmiljenja.

KLEMENTINSKE MAŠE ali maše Jezusovega trpljenja: gre za šest zaporednih svetih maš, ki se lahko darujejo za žive in pokojne v največjo Božjo hvalo, Njegovo čast in zahvalo ter v zasluženje, korist in uteho ubogim dušam v vicah.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
8. februar 2023
Dovolj je izkoriščanja Afrike!

Med srečanjem v predsedniški palači v Kinšasi (DR Kongo) je državljanom namenil sporočilo, ki ga je med splošno avdienco takole ubesedil: »Kongo je kakor diamant zaradi svoje narave, zaradi svojih virov, zlasti pa zaradi svojih ljudi. A ta diamant je postal razlog za spore, nasilje in – paradoksalno – za osiromašenje ljudstva. To je dinamika, ki jo vidimo tudi v drugih afriških regijah in ki velja na splošno za afriško celino: kolonizirano, izkoriščeno in oplenjeno celino. Ob vsem tem sem rekel naslednji dve besede. Prva je negativna: dovolj! Dovolj je izkoriščanja Afrike! Druga pa je pozitivna: skupaj. Vsi skupaj, z dostojanstvom in vzajemnim spoštovanjem, skupaj v imenu Kristusa, ki je naše upanje.«
V Kinšasi so se poleg svete maše odvijali še drugi dogodki. Papež je izpostavil predvsem srečanje z žrtvami nasilja na vzhodnem delu Demokratične republike Kongo. To območje je že več let razkosano zaradi vojne med oboroženimi skupinami, ki jih ženejo ekonomski in politični interesi. »Ljudje živijo v strahu in negotovosti, žrtvovani so na oltarju nezakonitih poslov. Slišal sem pretresljiva pričevanja nekaterih žrtev, predvsem žensk, ki so pred križ položile orožja in ostala sredstva smrti. Z njimi sem rekel “ne“ nasilju in vdanosti ter “da“ spravi in upanju,« je dejal sveti oče in pripomnil, da so zelo trpeli in še vedno trpijo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.