OZNANILA na 4. postno nedeljo, 19. 3. 2023

JEZUS ODPRE OČI SLEPOROJENEMU

Tisti čas je šel Jezus iz templja in zagledal človeka, ki je bil slep od rojstva. Njegovi učenci so ga vprašali: »Učitelj, kdo je grešil, on ali njegovi starši, da se je rodil slep?« Jezus je odgovóril: »Ni grešil ne on ne njegovi starši, ampak na njem naj se razodénejo Božja dela. Dokler je dan, moramo opravljati dela tistega, ki me je poslal. Pride noč, ko nihče ne more delati. Dokler sem na svetu, sem luč sveta.«
Ko je to izgovóril, je pljunil na tla in s slino narédil blato. Pomazal mu je z blatom oči in mu rekel: »Pojdi in se umij v vodnjaku Síloa!« (kar v prevodu pomeni Poslani). Odšel je torej in se umil. Ko se je vrnil, je videl. Sosedje in tisti, ki so ga prej videli, da je bil berač, so govorili: »Ali ni to tisti, ki je posedal in beračil?« Eni so govorili: »On je,« medtem ko so drugi govorili: »Ne, podoben mu je.« Sam pa je govóril: »Jaz sem.« Rekli so mu tedaj: »Kako so se ti torej oči odprle?« On pa je dejal: »Tisti človek, ki se imenuje Jezus, je narédil blato, mi z njim pomazal oči in mi rekel: ›Pojdi v Síloo in se umij‹. Šel sem tja, se umil in spregledal.« Rekli so mu: »Kje je tisti?« Dejal jim je: »Ne vem.« […]
Jezus je slišal, da so ga vrgli ven. Našel ga je in mu je rekel: »Veruješ v Sina človekovega?« In ta je odgovóril ter rekel: »Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?« Jezus mu je rekel: »Videl si ga; ta, ki govori s teboj, ta je.« Tedaj je dejal: »Verujem, Gospod,« in se je pred njim poklonil do tal. In Jezus je rekel: »Za sodbo sem prišel na ta svet, da bi videli tisti, ki ne vidijo, in oslepeli tisti, ki vidijo.« To je slišalo nekaj farizejev, ki so bili pri njem in so mu rekli: »Smo morda tudi mi slepi?« Jezus jim je dejal: »Če bi bili slepi, bi ne imeli greha. Ker pa pravite: ›Vidimo‹, vaš greh ostane.« (Jn 9,1-41)

Slepota se dogaja tako pogosto.
Ne samo slepota oči, predvsem slepota srca, slepota čutenja, slepota odnosov.
Jezus pa ozdravlja. Čeprav smo včasih umazani od blata, nas očiščuje in ozdravlja.
Gospod, odpri mi oči srca!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V četrtek, 23. 3., je ob 20. uri SESTANEK STARŠEV PRVOOBHAJANCEV.

PAPEŠKA NEDELJA
Danes je PAPEŠKA NEDELJA. Pred desetimi leti (13. 3. 2013) je bil kardinal Jorge Mario Bergoglio izvoljen za papeža in si je nadel ime Frančišek. Že od začetka svojega pontifikata nas spodbuja k ljubezni, usmiljenju in občutljivosti za uboge.
Vsemogočni večni Bog, usmili se našega papeža Frančiška, ki si ga postavil za pastirja svoji Cerkvi. Vodi ga v svojem usmiljenju po poti večnega življenja, da bo to, kar je tebi prijetno s tvojo pomočjo želel in z vso močjo izvrševal in tako s čredo, ki mu je izročena, dosegel večno življenje. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj živi in kraljuje v edinosti Svetega Duha, Bog na vse vekov veke. Amen.

POSTNI ČAS
V postnem času smo povabljeni, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Postni čas nas vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih ter se bolj posvetili delom usmiljenja.

DEKANIJSKI KRIŽEV POT
Prihodnjo nedeljo, 26. 3., bo potekal tradicionalni dekanijski križev pot. Letos se bomo podali na Gorco nad Malečnikom. Začetek ob 15. uri!

KRIŽEV POT
Vsako sredo, petek in nedeljo v postnem času bomo pred večerno sv. mašo v naši baziliki premišljevali križev pot.
Ob sredah in petkih bomo tudi po dopoldanski sv. maši stopili na pot križa.
Molimo Te, Kristus, in te hvalimo,
ker si s svojim križem svet odrešil!

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

VELIKONOČNE VOŠČILNICE
Danes so na voljo velikonočne voščilnice, ki so jih pripravili mariborski skavti.
Podprimo s prostovoljnimi darovi njihova prizadevanja za vzgojo mladih!

DUHOVNE VAJE FRAMA
Prihodnji vikend bodo v Podlehniku potekale duhovne vaje Frančiškove mladine, primerne za dijake in študente.
Prijave samo še nedelje zvečer: PRIJAVA >>>

TEDEN DRUŽINE
Med praznikom sv. Jožefa in Gospodovim oznanjenjem v Sloveniji tradicionalno obhajamo TEDEN DRUŽINE.
Za teden družine 2023 smo izbrali geslo Mir se začne v družini.
Od ponedeljka do petka, vsak večer ob 19.45, poteka dvajsetminutno Zoom srečanje družin.
Povezavo do Zoom srečanja najdete tu: https://us06web.zoom.us/j/88589111547?pwd=b1piVU01emoxMFh1dVlOelk3aEl2QT09
Več o Tednu družin >>>

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
15. marec 2023
Biti apostoli v apostolski Cerkvi

V okviru enosti poslanstva raznolikost karizem in služb v cerkvenem telesu ne sme ustvarjati privilegiranih kategorij. Tu ni nekega napredovanja. Ko se krščansko življenje razume kot napredovanje, da nekdo, ki se mu je uspelo povzpeti navzgor, zapoveduje ostalim, to ni krščanstvo. To je čisto poganstvo. Krščansko življenje ni napredovanje navzgor, ampak je nekaj drugega. »Čeprav so nekateri po Kristusovi volji postavljeni drugim za učitelje, oskrbnike božjih skrivnosti in pastirje, pa vendar vlada med vsemi enakost v zvezi z dostojanstvom in dejavnostjo, ki je skupna vsem vernikom v gradnji Kristusovega telesa« (LG, 32).
Kdo ima več dostojanstva v Cerkvi? Škof, duhovnik? Ne … vsi smo kristjani v službi drugih. Kdo je pomembnejši v Cerkvi? Redovnica ali običajna oseba, krščena ali nekrščena, otrok, škof …? Vsi smo enaki. In ko en del misli, da je pomembnejši od drugih in nekoliko dviguje nos, se moti. To ni Jezusova poklicanost. Poklicanost, ki jo daje Jezus vsem, tudi tistim, za katere se zdi, da so na višjih mestih, je služenje drugim. Če vidiš nekoga, ki ima v Cerkvi višjo poklicanost od tebe in je bahav, reči: »Revež.« In moli zanj, saj ni razumel, kaj pomeni, da te Bog pokliče. Božja poklicanost je čaščenje Očeta, ljubezen do skupnosti in služenje. To pomeni biti apostoli, to je pričevanje apostolov.
Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.