OZNANILA na 5. postno nedeljo, 26. 3. 2023

JEZUS JE VSTAJENJE IN ŽIVLJENJE

Tisti čas je bil neki bolnik, Lazar iz Betánije, iz vasi Marije in njene sestre Marte. Marija je bila tista, ki je Gospoda mazilila z dišavnim oljem in mu obrisala noge s svojimi lasmi. Njen brat Lazar je bil bolan. Sestri sta tedaj poslali Jezusu sporočilo: »Gospod, glej, tisti, ki ga imaš rad, je bolan.« Ko je Jezus to slišal, je rekel: »Ta bolezen ni za smrt, ampak v Božje veličastvo, da bo po njej poveličan Božji Sin.« […]
Ko je torej Jezus prišel, je zvedel, da je Lazar že štiri dni v grobu. Betánija pa je blizu Jeruzalema, približno petnajst stadijev od njega. Veliko Judov je prišlo k Marti in Mariji, da bi ju tolažili zaradi njunega brata. Ko je Marta slišala, da prihaja Jezus, mu je šla naproti; Marija pa je sedela doma. […]
Jezus je bil v sebi spet ganjen in je šel h grobu. Bila je to votlina in pred njo je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« […]
In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povôji in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustíte, naj gre!« Veliko Judov, ki so prišli k Mariji in videli, kaj je stóril, je začelo verovati vanj. (Jn 11,1-45)

Jezusu sporočijo, da je njegov prijatelj Lazar bolan, on pa ob njegovi smrtni bolezni pokaže na Božje veličastvo. Lahko bi mu očitali predrzno igro s človeškimi čustvi, pa vendar je to le ena izmed mnogim priložnosti, ko se razodeva vera v vstajenje.
Sedanji čas je v mnogočem podoben situaciji v tem evangeljskem odlomku, saj mnogo ljudi po vsem svetu trpi in umira. Kje je Bog?
Gospod, napolni nas z vero in zaupanjem, da si ti tisti, ki nas vodiš, usmerjaš naše korake in bdiš nad nami. Jezus, zaupam vate!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 15. uri je na poti na Gorco nad Malečnikom DEKANIJSKI KRIŽEV POT.

V četrtek, 30. 3., je ob 20. uri SESTANEK STARŠEV BIRMANCEV.

V petek, 31. 3., je ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

RADIJSKI MISIJON – OGNJIŠČE
Radijski misijon se bo odvijal v drugi polovici postnega časa, od tihe nedelje do cvetne sobote, pod naslovom: »Ko se temelji reda podirajo«.
Težo letošnjih misijonskih nagovorov je prevzel nadškof Marjan Turnšek, ki bo odgovarjal na vprašanja današnjega časa: splav, evtanazija, nameren razkroj družine… vse to govori o moralnem propadu družbe. Kako naj nekdo, ki vidi v dno brezna, v katerega nas silijo določene skupine, nagovarja in predvsem, kako naj reši sebe, da ne pade v past obupa?

CVETNA NEDELJA, 2. 4.
Blagoslov zelenja (butar, presmecev, oljčnih vejic, …) bo pri vseh svetih mašah: ob 8.30, 10h, 11.30 in 19h.
Ob 10. uri bo blagoslov pred baziliko.

SPOVEDOVANJE
V okviru radijskega misijona bo pri nas SPOVEDNI DAN v petek, 31. 3., od 7h do 19h.
V VELIKEM TEDNU od ponedeljka do petka (3.-7. 4. 2023) bo v baziliki SPOVEDNO DEŽURSTVO od 7. do 12. ure in od 14. do 19. ure.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za mesec april.

KRIŽEV POT
Vsako sredo, petek in nedeljo v postnem času bomo pred večerno sv. mašo v naši baziliki premišljevali križev pot.
Ob sredah in petkih bomo tudi po dopoldanski sv. maši stopili na pot križa.
Molimo Te, Kristus, in te hvalimo,
ker si s svojim križem svet odrešil!

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

VELIKONOČNE VOŠČILNICE
Danes so še na voljo velikonočne voščilnice, ki so jih pripravili mariborski skavti. Podprimo s prostovoljnimi darovi njihovo delo za vzgojo mladih!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
22. marec 2023
Prva pot evangelizacije: pričevanje

Cerkev, ki se evangelizira, da bi evangelizirala, je Cerkev, ki je pod vodstvom Svetega Duha poklicana hoditi po zahtevni poti, poti spreobrnjenja in prenove. To vključuje tudi zmožnost spreminjanja načinov razumevanja in življenja svoje evangelizacijske navzočnosti v zgodovini, pri čemer se mora izogibati zatekanju v zaščitena območja logike »vedno se je delalo tako«. To so zatočišča, zaradi katerih Cerkev zboli. Cerkev mora iti dalje, mora nenehno rasti, da bi ostala mlada.
Ta Cerkev je v celoti obrnjena k Bogu in torej deležna njegovega načrta odrešenja za človeštvo, hkrati pa je v celoti obrnjena k človeštvu. Cerkev mora biti Cerkev, ki se dialoško srečuje s sodobnim svetom, plete bratske odnose, ustvarja prostore srečanja, izvaja dobre prakse gostoljubja, sprejemanja, prepoznavanja in vključevanja drugega in drugačnosti ter skrbi za skupni dom, kar je stvarstvo. To je Cerkev, ki se dialoško srečuje s sodobnim svetom, se pogovarja s sodobnim svetom; ki se vsak dan srečuje z Gospodom in se pogovarja z Gospodom; ki pusti, da v njo vstopi Sveti Duh, ki je protagonist evangelizacije. Brez Svetega Duha bi lahko Cerkev le oglaševali, ne pa evangelizirali. Sveti Duh v nas je tisti, ki nas spodbuja k evangelizaciji, in to je resnična svoboda Božjih otrok.
Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.