OZNANILA na 3. postno nedeljo, 12. 3. 2023

IZVIR VODE, KI TEČE V VEČNO ŽIVLJENJE

Tisti čas je Jezus prišel v samaríjsko mesto, imenovano Sihár, blizu posesti, ki jo je Jakob dal svojemu sinu Jožefu. Tam je bil Jakobov studenec. Jezus je bil utrujen od poti in je kar sédel k studencu. Bilo je okrog šeste ure. Tedaj je prišla žena iz Samaríje, da bi zajela vode. Jezus ji je rekel: »Daj mi piti!« Njegovi učenci so namreč odšli v mesto, da bi nakupili hrano. Samarijánka mu je tedaj rekla: »Kako vendar ti, ki si Jud, prosiš mene, Samarijánko, naj ti dam piti?« […]
Rekel ji je: »Pojdi in pokliči svojega moža in pridi sem!« Žena je odgovorila in mu rekla: »Nimam moža.« Jezus ji je rekel: »Dobro si rekla: ›Nimam moža‹; kajti pet mož si imela in ta, ki ga imaš zdaj, ni tvoj mož. To si prav povedala.« Žena mu je dejala: »Gospod, vidim, da si prerok. Naši očetje so častili Boga na tej gori, vi pa pravite, da je kraj, kjer ga je treba častiti, v Jeruzalemu.« Jezus ji je rekel: »Veruj mi, žena, da pride ura, ko ne boste častili Očeta ne na tej gori ne v Jeruzalemu. Vi častite, česar ne poznate, mi pa častimo, kar poznamo, kajti odrešenje prihaja od Judov. Pride pa ura in je že zdaj, ko bodo pravi častilci častili Očeta v duhu in resnici. Prav takih častilcev si namreč želi Oče. Bog je duh, in tisti, ki ga častijo, ga morajo častiti v duhu in resnici.« Žena mu je dejala: »Vem, da pride Mesija (kar pomeni Maziljenec). Ko pride, nam bo vse oznanil.« Jezus ji je rekel: »Jaz sem, ki govorim s teboj.« […]
(Jn 4,5-42)

Jezus prosi Samarijanko, da mu da piti in ko se zapleteta v pogovor, ji on ponudi žive vode. Pogovor se nadaljuje z ugootovitvijo, da nima pravega moža, Samarijanka pa spremeni temo na pravi kraj čaščenja Boga. Jezus ji razodene, da je potrebno častiti Očeta v duhu in resnici. Kako pomenljive so te besede v teh dneh, ko so cerkve zaprte! Naposled, ko Samarijanka izpove vero v Mesija, Jezus razodene, da je On.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 19. 3., ob 1630 uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

ZDRAVAMARIJA ZA PAPEŽA
Pred desetimi leti (13. 3.) je bil kardinal Jorge Mario Bergoglio izvoljen za papeža in si je nadel ime Frančišek.
Na spletni strani www.decimus-annus.org je povabilo k molitvi ene ali več zdravamarij, lahko pa tudi prižgete »virtualno svečo«, ki se bo prikazala na zemljevidu ob ostalih svečah, ki so jih za Frančiškov pontifikat »prižgali« drugi verniki.
Prihodnja nedelja je imenovana tudi PAPEŠKA NEDELJA.

POSTNI ČAS
V postnem času smo povabljeni, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Postni čas nas vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih ter se bolj posvetili delom usmiljenja.

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času ZA OTROKE potekajo POSTNE DELOVNE SOBOTE, kjer se pripravljamo na praznovanje velike noči. Srečanja bodo potekala:
– Sobota, 18. 3., od 10h do 13h: OTROCI 3. RAZREDA, ki se v tem katehetskem letu pripravljajo na prvo sveto obhajilo.
– Sobota, 18. 3., od 13h do 16h: MLADOSTNIKI 8. IN 9. RAZREDA, ki se pripravljajo na sveto birmo.

KRIŽEV POT
Vsako sredo, petek in nedeljo v postnem času bomo pred večerno sv. mašo v naši baziliki premišljevali križev pot.
Ob sredah in petkih bomo tudi po dopoldanski sv. maši stopili na pot križa.
Molimo Te, Kristus, in te hvalimo,
ker si s svojim križem svet odrešil!

SV. JOŽEF
Praznovanje sv. Jožefa je letos prestavljeno na soboto, 18. 3., saj ima 4. postna nedelja prednost.
Priporočimo sv. Jožefu, ki je steber družin, vse naše družine, da bi mogli vztrajati v zvestobi Gospodu!

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

POSKRBIMO ZA ZDRAVJE
Zdravstveno osebje bo spet na voljo za ZDRAVSTVENO VZGOJNO SVETOVANJE, obenem pa bodo zainteresiranim opravili tudi MERJENJE KRVNEGA TLAKA in KRVNIH VREDNOSTI.
V mesecu MARCU bodo pri nas ta torek, 14. 3., in prihodnji četrtek, 23. 3., od 9.30 do 11.00.

VELIKONOČNE VOŠČILNICE
Prihodnjo nedeljo bodo na voljo velikonočne voščilnice, ki so jih pripravili mariborski skavti.
Podprimo s prostovoljnimi darovi njihova prizadevanja za vzgojo otrok in mladine!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
8. marec 2023
Evangelizacija kot služenje

Bratje in sestre, ti kratki poudarki nam prav tako pomagajo razumeti cerkveni pomen apostolske gorečnosti vsakega učenca-misijonarja. Apostolska gorečnost ni navdušenje, ampak je nekaj drugega, je Božja milost, ki jo moramo varovati. Razumeti moramo smisel, kajti v Božjem ljudstvu, ki je romar in evangelizator, ni aktivnih in pasivnih subjektov. Nimamo enih, ki pridigajo in oznanjajo evangelij, in drugih, ki so tiho. »Vsak krščeni, ne glede na svojo funkcijo v Cerkvi in stopnjo verskega znanja je dejaven subjekt evangelizacije« (Evangelii gaudium, 120). Če ne evangeliziraš, če ne pričuješ tega krsta, ki si ga prejel, vere, ki ti jo je dal Gospod, nisi dober kristjan. V kreposti prejetega krsta in posledične vključenosti v Cerkev, vsak krščeni sodeluje v poslanstvu Cerkve in po njej v poslanstvu Kristusa Kralja, Duhovnika in Preroka. Bratje in sestre, ta naloga »je ena in nespremenljiva na vsakem kraju in v vsaki situaciji, tudi če se na podlagi različnih okoliščin ne opravlja na isti način« (AG, 6). To nas vabi, da ne okostenimo ali okamenimo. Misijonarska gorečnost vernika se izraža tudi kot ustvarjalno iskanje novih načinov oznanjevanja in pričevanja, novih načinov srečevanja ranjenega človeštva, ki ga je Kristus sprejel nase. Evangelizacija je služenje. Če si nekdo pravi evangelizator, a nima te drže, nima srca služabnika, ni evangelizator, je siromak.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.