OZNANILA na 4. adventno nedeljo, 24. 12. 2023

GLEJ, SPOČELA BOŠ IN RODILA SINA

Tisti čas je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, milosti polna, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«
Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne spoznam moža?« Angel ji je odgovóril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.«
Marija pa je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
(Lk 1,26-38)

Adventni čas nas je korak za korakom pripravljal na praznik Jezusovega rojstva.
Marijina drža iz evangeljskega odlomka pa nam pokaže, kako moramo tudi mi sami pripravljati prostor za sprejem božje Besede! Postati moramo »jaslice« v katere bo vstopilo novorojeno Božje Dete.
Gospod, naj z veseljem in brez strahu sprejmem tvojo Besedo!

SVETI VEČER IN BOŽIČ
Na prvi SVETI VEČER, 24. 12., ne bo sv. maše ob 19. uri! Večerna sv. maša bo ob 21.00, polnočnica pa ob 24.00.
Na sveti večer ob 21h bo pri sv. maši prepeval ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.
Pri polnočnici sodeluje vokalna skupina MATER MISERICORDIAE.
Na BOŽIČNI DAN bodo sv. maše ob 8.30, 10h, 11.30 in 19h.
Ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR, ob 10h prepeva OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI, ob 11.30 prepeva zbor LAUDAMUS, ob 19h je LJUDSKO PETJE.

CELODNEVNO ČEŠČENJE
V torek, 26. 12., je pri nas celodnevno ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA. V češčenje bomo Jezusa izpostavili pred vsako sv. mašo, začenši ob 8h, dopoldansko češčenje bomo sklenili ob 11.30.
Zaradi ogledovanja jaslic, bomo popoldne nadaljevali s češčenjem ob 18. uri, in sklenili češčenje pred večerno sv. mašo. Vzemite si košček časa za Jezusa in se ustavite pred Njim!

NEODVISNOST IN ENOTNOST
V torek, 26. 12., obhajamo državni praznik DAN NEODVISNOSTI IN ENOTNOSTI. Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. 12. 1990 (plebiscit je potekal 23. 12. 1990), na katerem je od 93,2% udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95% odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Ne pozabite izobesiti slovenske zastave!

BLAGOSLOV DRUŽIN, 31. 12.
Prihodnjo nedeljo, 31. 12., obhajamo praznik SVETE DRUŽINE, ki jo sestavljajo Jezus, Marija in Jožef. Pri vseh mašah bo BLAGOSLOV DRUŽIN.

BLAGOSLOV DOMOV
V tem tednu nas lahko pokličete, če želite, da pridemo k vam in vam blagoslovimo stanovanje oz. dom.

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
Plamen Luči miru bo v naši baziliki na voljo pred daritvenim oltarjem do 1. januarja, ko obhajamo svetovni dan miru.

POPOLNI ODPUSTEK
Ob 800-letnici prvih jaslic, ki jih je sv. Frančišek postavil v Grecciu, lahko v času od 8. 12. do 2. 2. ob molitvi in ogledu jaslic v cerkvah, ki jih vodimo Frančiškovi bratje, prejmete popolni odpustek.
V naši baziliki lahko prejmete popolni odpustek tudi na sveti večer in na božični dan.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec januar in februar.

Vsem želimo blagoslovljene
in vesele božične praznike
ter vse dobro v novem letu!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
20. december 2023
Jaslice v Grecciu

Pred 800 leti, na božič leta 1223, je sveti Frančišek Asiški v Grecciu postavil žive jaslice. Ko pripravljamo jaslice po domovih in na mnogih drugih krajih, je dobro, da ponovno odkrijemo njihov izvor.
Kako so nastale jaslice? Kakšen je bil namen svetega Frančiška? Najdimo ga v njegovih besedah: »Rad bi upodobil Dete, rojeno v Betlehemu, in na nek način z očmi telesa videl težave, v katerih se je znašel zaradi pomanjkanja stvari, potrebnih za novorojenčka, kako je bil položen v jasli in kako je ležal na senu med volom in oslom« (Tomaž Čelanski, Prvi življenjepis, XXX, 84: FF 468). Frančišek ne želi ustvariti lepega umetniškega dela, ampak želi z jaslicami vzbuditi čudenje ob skrajni ponižnosti Gospoda, ob težavah, ki jih je iz ljubezni do nas trpel v revni betlehemski votlini. Življenjepisec svetnika iz Assisija namreč zapiše: »V tem ganljivem prizoru sije evangeljska preprostost, hvali se revščina, priporoča se ponižnost. Greccio je postal kot novi Betlehem« (ibid., 85).
Izpostavil sem besedo čudenje. To je pomembno. Če kristjani gledamo na jaslice kot na neko lepo, zgodovinsko ali versko stvar ter molimo, to ni dovolj. Pred skrivnostjo učlovečene Besede, pred Jezusovim rojstvom, je potrebna verska drža čudenja. Če pred skrivnostmi nimam tega čudenja, je moja vera površinska, je »informacijska vera«. Tega ne pozabite.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.