OZNANILA na Nedeljo Svete Družine, 31. 12. 2023

OTROK JE RASTEL IN BIL VEDNO BOLJ POLN MODROSTI

Ko so se dopolnili dnevi Marijinega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so Jezusa prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj bo posvečen Gospodu, in da bi žrtvovali dve grlici ali dva golobčka, kakor je rečeno v Gospodovi postavi.
Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega maziljenca. V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospodar, svojega služabnika v miru, kakor si obljubil s svojo besedo. Kajti moje oči so videle Odrešenika, ki si ga poslal vsem ljudstvom: luč v razodetje vsem narodom in v slavo Izraela, tvojega ljudstva.«
Njegova oče in mati sta se čudila temu, kar se je govorilo o njem. Simeon jih je blagoslôvil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, in tvojo dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.«
Tam je bila tudi prerokinja Ana, Fanuélova hči iz Aserjevega rodu. Bila je že zelo v letih. Po svojem devištvu je sedem let preživela z možem, nato pa je kot vdova dočakala štiriinosemdeset let. Templja ni zapuščala, ampak je noč in dan s postom in molitvami služila Bogu. Prav tisto uro je prišla v tempelj počastit Boga. In pripovedovala je o otroku vsem, ki so pričakovali odrešenje Jeruzalema. Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svoje mesto Nazaret.
Otrok pa je rastel in se krepil. Bil je vedno bolj poln modrosti in Božja milost je bila z njim. (Lk 2,22-40)

Zgled Svete družine nam pomaga na naši vsakdanji poti zvestobe Bogu.
Skrbnost sv. Jožefa, zaupanje sv. Marije in Jezusova pokorščina Očetu naj nam bodo navdih in spodbuda!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 prepeva vokalna skupina Mater Misericordiae. To mašo je neposredno prenašal RTV SLovenija na Radiu ARS in Radiu Ognjišče.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, ki nam obljublja vse milosti, ki jih potrebujemo v svojem stanu. Dopoldne obiščemo bolnike po domovih.

Prihodnjo nedeljo, 7. 1., obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA, k sv. maši prinesite svoje KRSTNE SVEČE, ker bomo obnovili KRSTNE OBLJUBE.

NEDELJA SVETE DRUŽINE
Praznik svete družine obeležujemo v spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče sveti Jožef.
Praznik svete družine je tudi praznik vsake človeške družine, ki nastane s poroko med možem in ženo oz. s sklenitvijo zakramenta sv. zakona med zaročencema. Družinsko življenje je kraj posvečevanja članov družine, ko osebni odnos z Jezusom postavimo v središče osebnega in družinskega življenja.
Danes je pri vseh mašah BLAGOSLOV DRUŽIN.

DRUGI SVETI VEČER, 31. 12.
Na zadnji dan leta obhajamo drugi sveti večer. Tudi na ta dan, podobno kot na prvi sveti večer, blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. Silvestrovo je priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejeli in doživeli.

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE, 6. 1.
Praznik Gospodovega razglašenja (6. 1.) se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik SV. TREH KRALJEV, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje.
Jezus se je najprej razodel pastirjem, nato pa kljub svojemu uboštvu in nebogljenosti tudi trem zastopnikom poganskih narodov. Modri so namreč že v prvi Cerkvi veljali za predstavnike poganskega sveta, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. To pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve. Modre je po izročilu in svetopisemskem besedilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Jezusa so molili in ga priznali za mesijanskega kralja ter ga »razglasili« med svojimi rojaki.
Na predvečer praznika, podobno kot na prvi in drugi sveti večer, tudi na TRETJI SVETI VEČER blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. V ta namen bo v petek na voljo tudi t.i. TRIKRALJEVSKA BLAGOSLOVLJENA VODA, OGLJE in KADILO ter nalepke z oznako G+M+B 2024, kar dobite pod korom.

BLAGOSLOV DOMOV
Še vedno nas lahko pokličete, če želite, da pridemo k vam in vam blagoslovimo stanovanje oz. dom.

POPOLNI ODPUSTEK
Ob 800-letnici prvih jaslic, ki jih je sv. Frančišek postavil v Grecciu, lahko v času od 8. 12. do 2. 2. ob molitvi in ogledu jaslic prejmete popolni odpustek.
V novem letu želimo vsem
zdravja in miru!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
27. december 2023
Grešna nagnjenja in kreposti

Na samem začetku Svetega pisma je pripoved o dinamiki zla in skušnjave. V idilični upodobitvi, ki jo predstavlja rajski vrt, se pojavi lik, ki postane simbol skušnjave: kača, lik, ki zapeljuje. Kača je zahrbtna žival: premika se počasi, plazi se po tleh in včasih sploh ne opazimo njene prisotnosti, je tiha, saj se dobro zlije s svojim okoljem in ravno zato je nevarna.
Ko se začne pogovarjati z Adamom in Evo, pokaže, da je tudi prefinjen govornik. Začne tako kot pri slabih govoricah, z zlonamernim vprašanjem. Pravi: »Ali je Bog res rekel, da ne smeta jesti z nobenega drevesa v vrtu?« (1 Mz 3,1) Stavek je napačen: Bog je moškemu in ženski dejansko ponudil vse sadove vrta, razen tistih z določenega drevesa: drevesa spoznanja dobrega in zla. Ta prepoved ne želi prepovedati človeku uporabe razuma, kot se je včasih napačno razlagalo, ampak je merilo modrosti. Kot da bi rekel: spoznaj mejo, ne imej se za gospodarja vsega, kajti napuh je začetek vsega zla. In tako, pravi zgodba, Bog postavi prastarša za gospodarja in varuha stvarstva, vendar ju želi obvarovati pred domišljavostjo vsemogočnosti, pred tem, da bi se naredila za gospodarja dobrega in zla, kar je skušnjava. To je najnevarnejša past za človeško srce. Kot vemo, se Adam in Eva nista zmogla upreti skušnjavi kače. In tako se je vse sesulo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.