OZNANILA na 3. adventno nedeljo, 17. 12. 2023

SREDI MED VAMI STOJI, A VI GA NE POZNATE

Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči.
To pa je Janezovo pričevanje: Ko so Judje poslali k njemu iz Jeruzalema duhovnike in levite, da so ga vprašali: »Kdo si ti?«, je priznal in ni tajil. Priznal je: »Jaz nisem mesija.« »Kaj torej? Si mar Elija?« so ga vprašali. »Ne, tudi to nisem,« jim je rekel. »Ali si prerok?« »Ne,« je odgovóril. Rekli so torej: »Kdo si, da bomo mogli odgovoriti tistim, ki so nas poslali. Kaj praviš sam o sebi?« Dejal je: »Jaz sem glas vpijočega v puščavi: zravnajte Gospodovo pot, kakor je rekel prerok Izaíja.«
Odposlanci so bili iz vrst farizejev. Vprašali so ga in mu rekli: »Kaj torej krščuješ, če nisi ne mesija ne Elija ne prerok?« Janez jim je odgovóril: »Jaz krščujem z vodo, med vami pa stoji on, ki ga ne poznate, tisti, ki pride za menoj, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen na sandali.«
To se je zgodilo v Betaniji, onkraj Jordana, kjer je Janez krščeval.
(Jn 1,6-8.19-28)

Janez Krstnik je vabil k pokori in spreobrnjenju ter v puščavi pričeval o luči in spodbujal k ureditvi Gospo-dove poti.
Priznal je, da ni vreden, da bi prihajajočemu Gospodu odvezal jermen na sandali.
Gospod, naj bom pričevalec tvoje Luči, naj zravnam vse, kar odvrača od Tebe. Pomagaj mi, da bom vreden Tvojega vstopa v moje življenje!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA
Včeraj smo začeli božično devetdnevnico, ki predstavlja neposredno bogoslužno pripravo na božič.
Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne antifone, imenovane tudi O-odpevi, ki so odpevi pred Marijinim slavospevom Magnificat. Antifone razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je pospešiti in spodbuditi veselo pričakovanje. V osmih dneh se zvrstijo naslednje antifone, pri čemer se vsaka izmed njih začne z odpevom: O Modrost, O Gospod in Voditelj, O korenina Jesejeva, O ključ Davidov, O Vzhajajoči, O Kralj narodov ter O Emanuel.
Pojma božična osemdnevnica/devetdnevnica ne smemo enačiti s pojmom božična osmina. Prva predstavlja neposredno pripravo na božič, druga pa je obdobje osmih dni, ki jih v bogoslužju obhajamo po božiču.
Pri nas bomo pred sv. mašo prepevali spev Kralja, ki prihaja, med darovanjem pa Glasovi angelski z višin. Magnificat z O-odpevom sledi po obhajilu.

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
Danes so nam skavti zopet prinesli LUČ MIRU IZ BETLEHEMA, ki jo boste lahko prejeli pri vseh svetih mašah.
Plamen Luči miru bo v naši baziliki na voljo pred daritvenim oltarjem do 1. januarja, ko obhajamo svetovni dan miru. Že od samega začetka je Luč miru iz Betlehema DOBRODELNA AKCIJA, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji ali pa posameznim osebam, družinam. Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema zbrani darovi, se vsako leto namenijo otrokom v stiski.

POPOLNI ODPUSTEK
Ob 800-letnici prvih jaslic, ki jih je sv. Frančišek postavil v Grecciu, lahko v času od 8. 12. do 2. 2. ob molitvi in ogledu jaslic v cerkvah, ki jih vodimo Frančiškovi bratje, prejmete popolni odpustek.
V naši baziliki lahko prejmete popolni odpustek tudi na sredo v 3. adventnem tednu, na sveti večer in na božični dan.

SPOVEDOVANJE
Pred božičnimi prazniki bomo imeli SPOVEDNO DEŽURSTVO od torka do sobote (19.-23. 12.) od 7h do 12h in od 14h do 19h. Ne odlašajte na zadnji dan!

SVETI VEČER IN BOŽIČ
Na SVETI VEČER, 24. 12., ne bo sv. maše ob 19. uri! Večerna sv. maša bo ob 21.00, polnočnica pa ob 24.00.
Na BOŽIČNI DAN bodo sv. maše ob 8.30, 10h, 11.30 in 19h.
Na sveti večer ob 21h bo pri sv. maši prepeval ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.
Pri polnočnici sodeluje vokalna skupina MATER MISERICORDIAE.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
13. december 2023
Efatá, odpri se, Cerkev!

Poslušali smo odlomek o čudežu, ki ga je storil Jezus. Evangelist Marko na dolgo opiše, kaj se je zgodilo: Jezus »je šel proti Galilejskemu jezeru«. Kaj je skupno tem ozemljem? Pretežno jih naseljujejo pogani. To niso bila območja, kjer bi živeli judje, ampak predvsem pogani. Učenci so šli z Jezusom, ki je odpiral oči in ušesa, torej ozdravljal nemost in gluhost, kar v Svetem pismu lahko razumemo tudi metaforično, saj predstavlja zaprtost pred Božjimi pozivi. Obstaja telesna gluhota, a v Svetem pismu je oseba, ki je gluha za Božjo besedo, prav tako nema, ne sporoča Božje besede.
Evangelij poroča o odločilni besedi v aramejščini »efatá«, kar pomeni »odpri se« – naj se odprejo ušesa in naj se odpre jezik. Gre za povabilo, namenjeno ne toliko gluhonememu, ki ga ni mogel slišati, ampak ravno učencem takrat in v vseh časih. Tudi mi, ki smo pri krstu prejeli »efatá« od Duha, smo poklicani, da se odpremo. »Odpri se,« pravi Jezus vsakemu verniku in svoji Cerkvi: odpri se, saj sporočilo evangelija potrebuje tvoje pričevanje in oznanjevanje. Kristjan mora biti odprt za Božjo besedo in za služenje drugim. Zaprti kristjani vedno slabo končajo, saj niso kristjani, ampak ideologi zaprtosti. Kristjan mora biti odprt za oznanjevanje Besede, za sprejemanje bratov in sester. In zato je »efatá«, povabilo vsem nam, da se odpremo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.