OZNANILA na 33. nedeljo med letom, 13. 11. 2022

STANOVITNO ČAKAJMO KRISTUSOV PRIHOD

Tisti čas so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubnimi darovi.
Jezus pa je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?«
Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo in bodo govorili v mojem imenu: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.«
Tedaj jim je govóril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike.
To se bo dogajalo, da boste pričevali zame. Vzemite si to k srcu, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal zgovornost in modrost, ki ji vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili.
Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena,
a še las z glave se vam ne bo izgúbil.
S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«
(Lk 21,5-19)

Zunanja lepota ali fasada ni vedno odraz tega, kar se skriva v notranjosti. Jezus nas svari pred lažnivimi glasniki in nas spodbuja, naj vztrajamo v zvestobi Gospodu. Bodri nas, naj kljub nevarnostim in preganjanjem ne obupamo!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10h prepeva pevska skupina MATER MISERICORDIAE pod vodstvom Aleša Marčiča.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 20. 11., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

TEDEN ZAPOROV
Ta teden (13.-19. 11.) poteka TEDEN ZAPOROV z geslom: Hvala za.
Teden zaporov v svetu že več kot štirideset let, v Sloveniji pa že osemnajsto leto, ponuja molitveno literaturo krščanskim skupnostim s povabilom k molitvi za vse, ki jih zaznamuje zapor: za zaprte osebe in njihove svojce, za žrtve kaznivih dejanj in njihove skupnosti, za delavce in prostovoljce v zaporih in za kazenskopravni sistem.
Molimo vsak dan tedna zaporov, ko letos potujemo skozi sovražnost, stigmo in obup, ko se premikamo proti upanju, hvaležnih src za vse, kar je pred nami. Na naši poti vere smo skupaj s Kristusom ob strani in se zahvaljujemo Bogu, vedno in povsod.
Gospod, Ti ponujaš svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan. Amen.

SV. ELIZABETA OGRSKA, 17. 11.
Elizabeta Ogrska se je poročila s turingijskim mejnim grofom Ludvikom IV. leta 1221. Imela sta tri otroke.
Po moževi smrti je Elizabeta zapustila Wartburg ter odšla v Eisenach, kasneje pa v Marburg. Živela je zelo skromno. Na veliki petek se je z rokami na oltarju frančiškanske cerkve v Marburgu odrekla vsemu posvetnemu blišču. Z veliko vnemo se je posvečala delom usmiljenja. V Marburgu je z lastnimi sredstvi dala zgraditi bolnišnico, kjer je zbrala najrevnejše bolnike ter jim potrpežljivo stregla.
Umrla je, stara komaj 24 let, 17. novembra 1231. Na njenem grobu so se že naslednji dan po pogrebu začeli goditi čudeži, zato jo je papež Gregor IX. leta 1235 razglasil za svetnico.
Sv. Elizabeta Ogrska je glavna zavetnica FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Ob njihovem prazniku voščimo vsem bratom in sestram tretjerednikom!

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev.
Skupino mlajših izobražencev smo zaradi premajhnega števila udeležencev pridružili skupini verouka za odrasle.

FRANČIŠKOVA MLADINA
Ob četrtkih ob 20. uri potekajo srečanja FRANČIŠKOVE MLADINE, ki so namenjena srednješolcem in študentom. Ob zgledu sv. Frančiška bomo spoznavali izzive za svoje življenje in prepoznavali svojo življenjsko poklicanost.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
9. november 2022
Potovanje v Bahrajn

Pred skoraj šestdesetimi leti je drugi vatikanski koncil, ko je govoril o gradnji zgradbe miru, zatrdil, da »ta naloga od [ljudi] nedvomno zahteva, da s svojim razumom in srcem sežejo onkraj meja lastne države, da se otresejo nacionalnega egoizma in hlepenja po premoči nad drugimi državami ter namesto tega gojijo globoko spoštovanje do vsega človeštva, ki z velikim naporom teži k večji edinosti« (GS, 82). V Bahrajnu sem opazil to potrebo in zaželel, da bi verski in civilni voditelji po vsem svetu znali pogledati izven svojih meja, svojih skupnosti in poskrbeti za celoto vsega. Samo na ta način lahko pristopimo k nekaterim univerzalnim temam, kot so na primer pozaba Boga, tragedija lakote, skrb za stvarstvo in mir. V tem smislu nas je forum za dialog z naslovom »Vzhod in Zahod za človeško sožitje« pozval, naj izberemo pot srečanja in zavrnemo pot spopada. Kako zelo to potrebujemo! Kako zelo potrebujemo srečanje! Mislim na noro vojno, katere žrtev je mučena Ukrajina, in številne druge vojne, ki jih nikoli ne bo mogoče rešiti z otročjo logiko orožja, temveč le z blago močjo dialoga. Toda poleg Ukrajine, ki je mučena, pomislimo na vojne, ki trajajo že leta, pomislimo na primer na Sirijo, na otroke v Jemnu, na Mjanmar: povsod! Zdaj nam je najbližje Ukrajina. Kaj povzročajo vojne? Uničujejo človeštvo, uničujejo vse. Konfliktov se ne rešuje z vojno.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.