OZNANILA na 2. postno nedeljo, 5. 3. 2023

JEZUSOV OBRAZ JE ZASIJAL KAKOR SONCE

Tisti čas je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih pêljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spreménil. Njegov obraz je zasijal kakor sonce in njegova oblačila so postala bela kakor luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Peter pa se je oglasil in rekel Jezusu: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govóril, jih je obsenčil svêtel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili.
In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: »Vstanite in ne bojte se!« Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega. In medtem ko so šli z gore, jim je Jezus zapovedal: »Nikomur ne povejte, kar ste videli, dokler Sin človekov ne bo vstal od mrtvih!«
(Mt 17,1-9)

»Vzpon na goro« ima globok duhovni pomen, saj človeku omogoča boljši »pregled« nad samim seboj.
Jezusova spremenitev na gori, ko je razodel svoje božje veličastvo, je v vseh navzočih učencih vzbudila ne samo strahospoštovanje ampak tudi hrepenenje po božji bližini. Zato želijo postaviti šotore.
Shodni šotor je v stari zavezi predstavljal božjo navzočnost med izraelskim ljudstvom, v novi zavezi pa imamo šotor (lat. tabernaculum) v vsaki cerkvi in tam je Jezus sredi med nami.
Gospod, daj da bom vedno rad v tvoji bližini in te bom rad poslušal!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 14. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V torek, 7. 3., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Prihodnjo nedeljo, 12. 3., ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 12. 3., ob 16.30 uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

POSTNI ČAS
V postnem času smo povabljeni, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Postni čas nas vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih ter to izničili in se bolj posvetili delom usmiljenja.

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času bodo ZA OTROKE potekale POSTNE DELOVNE SOBOTE, kjer se bomo pripravili na praznovanje velike noči. Srečanja bodo potekala:
– Sobota, 11. 3., od 10h do 13h: OTROCI 1. IN 2. RAZREDA, ki jih vodi katehistinja Brina Smovnik, ki nadomešča Fani.
– Sobota, 11. 3., od 13h do 16h: OTROCI 4., 5., 6. IN 7. RAZREDA, ki jih vodi katehistinja Brina Smovnik, ki nadomešča Fani Pečar.
– Sobota, 18. 3., od 10h do 13h: OTROCI 3. RAZREDA, ki se v tem katehetskem letu pripravljajo na prvo sveto obhajilo.
– Sobota, 25. 3., od 13h do 16h: MLADOSTNIKI 8. IN 9. RAZREDA, ki se pripravljajo na sveto birmo.

KRIŽEV POT
Vsako sredo, petek in nedeljo v postnem času bomo pred večerno sv. mašo v naši baziliki premišljevali križev pot.
Ob sredah in petkih bomo tudi po dopoldanski sv. maši stopili na pot križa.
Molimo Te, Kristus, in te hvalimo,
ker si s svojim križem svet odrešil!

FRANČIŠKANSKA VIZITACIJA
V ponedeljek bo med nami naš frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden, ker bo potekala redna vizitacija. Vsako leto se provincialni minister sreča in pogovori z vsemi brati in prisluhne utripu vseh bratskih skupnosti. Vse bo nagovoril pri sv. maši ob 9. uri.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

ŠTUDENTSKA OLIMPIADA
Vsako leto v pomladnem času poteka OLIMPIADA KATOLIŠKIH ŠTUDENTSKIH DOMOV, pri kateri že od ustanovitve sodeluje tudi naš FRANČIŠKOV ŠTUDENTSKI DOM.
Letos se bomo v športnih disciplinah preizkusili to soboto, 11. 3., v športnih dvoranah Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.
Tekmovanja potekajo v nogometu, košarki, odbojki, namiznem tenisu in šahu.
Važno je sodelovati, ne zmagati!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Iz pogovora za tednik Tertio,
28. februar 2023
Svetovna vojna po koščkih

Mi od tukaj počnemo, kar lahko, da bi pomagali prebivalstvu. A trpljenje je zelo veliko. Spomnim se, kaj so mi starši govorili: “Vojna je norost.“ Druge opredelitve ni. Počutimo se zelo vpleteni v to vojno, ker se odvija blizu nas. Toda po svetu že leta potekajo vojne, ki jim ne posvečamo pozornosti: v Mjanmaru, Siriji, kjer vojna traja že 13 let, Jemnu, kjer otroci nimajo izobrazbe in kruha, kjer so lačni … Z drugimi besedami: svet je dejansko vedno v vojni. V zvezi s tem je nekaj treba obsoditi: veliko orožarsko industrijo. Trgovina z orožjem. Ko bogata država začne slabeti, pravimo, da potrebuje vojno, da bi lahko šla dalje in postala še močnejša. In za to se pripravlja orožje. Obstaja pa tudi trgovina z orožjem. Znebijo se vsega starega orožja, ki ga imajo, in poiščejo novo. To je grozno. Pravijo – ne vem, ali je to res –, da je španska državljanska vojna služila za preizkušanje orožja za drugo svetovno vojno. Ne vem, ali je to res, ampak orožje se vedno testira, ali ni tako? To je industrija uničevanja, industrija vojne, industrija sveta v vojni. V približno enem stoletju smo doživeli tri velike svetovne vojne: vojno 1914–18, vojno 1939–45 in sedanjo vojno, ki je prav tako svetovna vojna, v kateri bogate države dobavljajo svoje orožje.
Vsaka vojna je poraz. Pa vendar se ne naučimo ničesar, ničesar.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.