OZNANILA na 25. nedeljo med letom – SLOMŠKOVA, 24. 9. 2023

BOŽJA DOBROTA PRESEGA ČLOVEKOV POGLED

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Nebeško kraljestvo je podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. Z delavci se je pogódil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. Okrog tretje ure je šel ven in videl druge na trgu postajati brez dela. Tudi tem je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.‹ In so šli. Okrog šeste in okrog devete ure je spet šel ven in storil prav tako. In ko je šel ven okrog enajste ure, je našel druge, ki so tam postajali, in jim je rekel: ›Zakaj postajate tukaj ves dan brez dela?‹ ›Ker nas nihče ni najel,‹ so mu dejali. Tedaj jim je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd!‹
Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zadnjih in končaj pri prvih.‹ Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ Odgovóril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ Tako bodo poslednji prvi in prvi poslednji.« (Mt 20,1-16)

Iz odlomka lahko razberemo dva poudarka:
1. biti najet za delo, ni samo po sebi umevno, včasih je treba čakati ves dan;
2. plačilo za delo ni odvisno od najemnika ampak je stvar dogovora.
Gospod, nakloni mi moči in vztrajnosti, da bom lahko vstopil v tvoj vinograd, in razsvetli mi razum, da bom znal uvideti tvojo dobroto.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

SLOMŠKOVA NEDELJA, 24. 9.
Danes obhajamo Slomškovo nedeljo.
Osrednja slovesnost bo popoldne v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju navzočih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.
Z obhajanjem Slomškove nedelje tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas.

POPOLNI ODPUSTEK
V naši baziliki lahko v tem tednu prejmete popolni odpustek na KVATRNO SREDO in na praznik SV. NADANGELA MIHAELA.
Odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov.
Popolni odpustek lahko prejmemo le enkrat na dan, delnega pa tudi večkrat. Pri popolnem odpustku se nam odpustijo vse časne kazni. Popolne in delne odpustke lahko naklonimo živim ali rajnim.
Pogoji za prejem odpustkov:
– nenavezanost na greh;
– prejem zakramenta sv. spovedi (velja do 10 dni prej ali pozneje);
– vreden prejem svetega obhajila;
– molitev po namenu svetega očeta; zadostujejo vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu;
– dejanje (v tem primeru vstop v našo baziliko)
Sv. obhajilo in molitev po namenu svetega očeta se priporočata na dan odpustka. Oboje je potrebno za vsak popolni odpustek. Ena spoved velja za več popolnih odpustkov, a seveda se moramo varovati vsakega greha.

FRANČIŠKOVA NEDELJA, 1. 10.
Prihodnjo nedeljo bomo obhajali FRANČIŠKOVO NEDELJO pred praznikom našega redovnega ustanovitelja sv. Frančiška Asiškega (4. 10.)

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za oktober in november.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
20. september 2023
Apostol Afrike in prerok misijona

Na poti katehez o evangelizacijski gorečnosti se bomo danes ustavili pri pričevanju svetega Danijela Combonija. Bil je apostol, poln gorečnosti za Afriko. O teh ljudstvih je zapisal: »zavzeli so moje srce, ki živi samo zanje«, »umrl bom z Afriko na ustnicah«. In nanje se je obrnil takole: »Najsrečnejši med mojimi dnevi bo, ko bom lahko dal svoje življenje za vas«. To je izraz osebe, zaljubljene v Boga ter brate in sestre, ki jim je služil v misijonu in katerih se ni nikoli naveličal opominjati, da je »Jezus Kristus trpel in umrl tudi zanje«. To je izrekel v kontekstu, ki ga je zaznamovala groza suženjstva, ki mu je bil sam priča. Suženjstvo »popredmeti« človeka, katerega vrednost je zmanjšana na to, da je koristen za nekoga ali nekaj. Toda Jezus, Bog, ki je postal človek, je povzdignil dostojanstvo vsakega človeka in razkril lažnost vsakega suženjstva. Comboni se je v Kristusovi luči zavedal zla suženjstva; razumel je, da je družbeno suženjstvo zakoreninjeno v globljem suženjstvu, v suženjstvu greha, iz katerega nas osvobaja Gospod. Zato smo kot kristjani poklicani, da se borimo proti vsem oblikam suženjstva. Žal suženjstvo, tako kot kolonializem, ni stvar preteklosti. V Afriki »se je po političnem kolonializmu sprožil še “ekonomski kolonializem“, prav tako zasužnjujoč. To je drama, pred katero si gospodarsko razvitejši svet pogosto zatiska oči, ušesa in usta«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.